Rusya’ya ihracatta “liste” dönemi bitti

·

10 Nisan 2017

·

Bu haberde ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Rusya’ya ihracatta “liste” dönemi bitti

10 Nisan 2017

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Şub 20, 2024

Rusya’ya ihracatta “liste” dönemi bitti

Türkiye ile Rusya arasında tarım ürünleri dış ticaretini kısıtlayıcı hamleler peş peşe geliyor. Son hamle Rusya Federasyonu’ndan geldi.Türkiye’den Rusya ‘ya yapılan yaş meyve,sebze ve kuru gıda ürünleri ihracatında 2010 yılından bu yana uygulanan “ihracatçı listesi” uygulaması resmen sona erdi.
Rusya’ya ihracatta 2010 yılı öncesinde bir firmanın ürününde kalıntı veya başka bir sorun çıktığında Türkiye’den o ürünün ihracatı tamamen durduruluyordu. Türkiye’nin talebi üzerine firmaya yaptırım uygulamasına geçildi.Bu amaçla Rusya’ya ihracat yapacak firmaların listeleri her 3 ayda bir güncellenerek Rus yetkililere bildiriliyor ve bir firmanın ürününde sorun çıktığında o firmaya yaptırım uygulanıyordu. İhracatçı liste uygulamasının sona ermesiyle yeniden ülkeye yaptırım gündeme gelecek.
Firma yerine ülkeye ceza gelecek
Yeni uygulama ile Rusya Federasyonu, tarım ürünleri konusunda Türkiye’ye karşı daha kolay ve hızlı yaptırım uygulayabilecek. Rusya’nın ihracatçı liste uygulamasına son verdiği bilgisi ihracatçı birlikleri aracılığıyla tüm ihracatçılara iletildi.
İhracatçılara gönderilen yazıda şöyle deniliyor: “Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nden alınan yazıda, ülkemizden Rusya Federasyonu ‘na bitkisel ürün ihracatının ülkemiz ile Rusya Federasyonu makamları arasında imzalanan Memorandum ve Ek Memorandum ile 4 Ağustos 2016 tarihinde imzalanan Protokol çerçevesinde yürütülmekte olduğu belirtilmektedir.
Bu kapsamda, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan Bakanlıklarına intikal eden bir yazıya atıfla, anılan protokol gereği Rusya Federasyonu Federal Veterinerlik ve Bitki Servisi tarafından talep edilen ihracatçı firma listesi uygulamasının sona erdirildiği, müteakip dönemde Rusya Federasyonu firma listeleri için ihracatçı firmalardan başvuru dosyası alınmayacağı; buna karşılık ihracat işlemlerinin önceden olduğu gibi ilgili tedbirler ile ve üretim şartlarının kontrol edilerek devam edeceği ifade edilmektedir.”
İhracatçılar tedirgin
İhracatçılar, bu uygulamanın sona ermesi ile 7 yıl önce olduğu gibi yaş meyve, sebze ve kuru gıda ihracatında kalıntı ve benzeri sorunlar yaşandığında Rusya, firmayı cezalandırmak yerine ithalatı tamamen durdurarak Türkiye’ye yaptırım uygulayabileceğine dikkat çekiyor. DÜNYA’nın görüştüğü ihracatçılar liste uygulamasının sona ermesine ilişkin endişelerini şöyle dile getirdi: ” Rusya’ya yapılan ihracatta sorun çıktığında Türkiye’den ihracat tamamen durduruluyor hem ülke hem de işini doğru yapan ihracatçı bundan zarar görüyordu. Bunu önlemek için 2010 yılından bu yana ihracatçı liste uygulamasına geçildi. Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı her 3 ayda bir Rusya’ya ihracat yapacak firmaların listesini Rusya Federasyonu yetkililerine bildiriyordu. İhracat yapacak firmalar belli. Bu firmalardan herhangi birinin ürününde sorun çıktığında listeden çıkarılarak ihracat yapması engelleniyordu. Liste uygulamasından vazgeçilmesi 2010 yılı öncesinde olduğu gibi Rusya’ya ihracat yapan bir firmanın ürününde sorun çıkması halinde o ürünün ihracatına tamamen yasak gelebilir. Bu da hem ülkeye hem de işini doğru yapan ihracatçıya zarar verir.”
Türkiye ile Rusya arasında tarım ürünleri ticaretine getirilen kısıtlamaların iki ülkenin ihracatçılarına ve tüketicilerine zarar verdiğini belirten ihracatçılar, liste uygulaması ile kontrollü,sorunların minimize edildiği bir ihracat dönemi yaşandığını 2010 öncesine dönülmesinin Türkiye açısından yeni sorunlara neden olacağını ifade ediyor.
50 bin dolar ihracat şartı da kalktı
Rusya’ya ihracat yapan firmaların bu listede kalmaları için belli şartlara uymaları gerekiyordu. Liste uygulamasının sona ermesi ile bu şartlar da ortadan kalkmış oldu.Bu şartlardan birisi de listede yer alan firmaların Rusya Federasyonu’na en az 50 bin dolar tutarında ihracat yapmalarıydı.Bir yılda 50 bin dolar ihracat gerçekleştirmeyen firmalar listeden çıkarılıyordu.
Listeler son kez Mart 2017’de verildi
Rusya Federasyonu’na ihracat yapan firmalara ilişkin listeler son olarak Mart 2017’de verilmişti. DÜNYA’ nın edindiği bilgilere göre, Rusya Federasyonu’na yaş meyve ve sebze ihracatı yapan 635 firma,kuru gıda,bakliyat ihracatı için ise 228 firma bildirildi. İlk olarak 2010 yılında uygulamaya başlanan “ihracatçı listesi” Mart,Haziran, Eylül ve Aralık’ta olmak üzere yılda 4 kez güncellenerek Rusya’ya bildiriliyordu.
Rusya’ya ihracatı serbest ve yasak ürünler
Türkiye’nin Rusya’ya ait bir savaş uçağını sınır ihlali gerekçesiyle düşürmesinden sonra iki ülke arasında büyük kriz yaşandı.Rusya Federasyonu,1 Ocak 2016 itibariyle Türkiye’den 24 tarım ürününün ithalatını yasakladı. Ağustos 2016’dan itibaren ilişkilerin yumuşaması ile bazı ürünlerde yasaklar kaldırıldı. Rusya’ya ihracatı yasak 14 ürün ve serbest 10 ürün şöyle:
İhracatı yasak ürünler
1- Domates (taze ve soğutulmuş)
2- Hıyarlar ve kornişonlar (taze veya soğutulmuş)
3- Üzüm, taze
4- Elma, taze
5- Armut,taze
6- Çilek,taze
7- Kabak, Bal kabağı
8- Marul
9- Aysberg marul
10- Patlıcan
11- Biberler
12- Nar
13- Tavuk, Parça Halindeki et ve sakatatlar (dondurulmuş)
14- Hindi, Parça halindeki et ve sakatatlar (dondurulmuş)

İhracatı serbest ürünler
1- Karanfiller, taze
2- Soğanlar ve şalotlar (taze veya soğutulmuş)
3- Karnabahar ve başlı brokoli (taze veya soğutulmuş)
4- Portakal (taze ve veya kuru)
5- Mandarin (Tanjerin ve satsuma dahil) , klemantin, vilking ve Turunçgil melezleri, taze veya kuru
6- Kayısı, taze
7- Şeftali (nektarin dahil), taze
8- Erik ve çatal eriği, taze
9- Tuz (sofra tuzu ve dentaure tuz dahil) ve saf sodyum klorür çözelti halindeki veya kalıplaşmaya karşı maddeler veya serbestçe akmayı sağlayan maddeler içersin, içermesin
10- Greyfurt

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

Güncel: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler