Patates ve soğana havza desteği

Tarım Haberleri

·

10 Aralık 2016

·

Bu haberde ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Patates ve soğana havza desteği

10 Aralık 2016

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Şub 20, 2024

Patates ve soğana havza desteği

Üretimi ve fiyatı en çok dalgalanan patates ve soğan destekleme kapsamına alındı. Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, 2017’de uygulanacak Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli kapsamında desteklenecek 19 ürüne ilave olarak patates ve soğanın da eklendiğini açıkladı.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulunda,Bakanlığın ve bağlı kurumların 2017 yılı bütçe görüşmelerinde hükümet adına konuşan Faruk Çelik konuyla ilgili şunları söyledi: “Üretim planlaması yapmak için Türkiye’yi 941 havzaya böldük ve Havza Bazlı Destek Modeli’ne geçtik. Bu destekler kapsamında 19 ürün vardı, 2 ürün daha ilave ettik. Nevşehir’e, Niğde’ye selam olsun; patates ile soğanı da bu destek kapsamına aldığımızı belirtmek istiyorum.”
Bakan Faruk Çelik’in destekleme kapsamına alındığını açıkladığı patates ve soğan fiyatı en çok gündeme gelen ürünler arasında yer alıyor. Patates ve soğanın fiyatı yükseldiğinde üretici bu iki ürüne yönelerek daha çok üretim yapıyor. Üretim artınca fiyat düşüyor.Bu kez çiftçi patates ve soğan ekiminden vazgeçtiği için üretim azalıyor ve fiyat yükseliyor. Bu nedenle son 10 yıllık döneme bakıldığında patates üretimi 3 milyon 700 bin ton ile 4 milyon 900 bin ton arasında değişiyor.Soğanda ise üretim 1 milyon 500 bin ton ile 2 milyon ton arasında değişiyor. 2015 yılında soğan üretimi 1.8 milyon ton,,patates üretimi 4.7 milyon ton olarak gerçekleşti.
Havza modeli kapsamında desteklenen ürünlere fark ödemesi yani prim desteği veriliyor.Soğan ve patatese nasıl bir destek verileceği henüz bilinmiyor. Alan bazlı destek veya kilogram başına bir prim desteği ödenebilir.

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler