Genç çiftçilerin hibe inekleri Şili ve Avrupa'dan

·

02 Eylül 2016

·

Bu haberde ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Genç çiftçilerin hibe inekleri Şili ve Avrupa'dan

02 Eylül 2016

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Şub 20, 2024

Genç çiftçilerin hibe inekleri Şili ve Avrupa’dan

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 10 bin 500 genç çiftçiye hibe desteği kapsamında 51 bin kombine ırk büyükbaş ve 80 bin küçükbaş hayvan dağıtacak. Küçükbaş hayvanlar iç piyasadan temin edilirken, büyükbaş hayvanlar Şili ve 8 Avrupa ülkesinden ithal edilecek. Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından dağıtılacak büyükbaş hayvanların ilk partisi bu hafta sonu Türkiye’ye getiriliyor.
Genç çiftçilerin dört gözle beklediği damızlık büyükbaş hayvanlar Şili ve Avrupa’dan gelecek. Bu yıl ilk kez uygulanan Genç Çiftçi Hibe Desteği Programı kapsamında 10 bin 500 genç çiftçiye 51 bin büyükbaş ve 80 bin küçükbaş hayvan karşılıksız verilecek.
Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından bu yıl ilk kez uygulamaya konulan “Genç Çiftçi Projelerinin Desteklenmesi Programı” kapsamında genç çiftçilere 30 bin liraya kadar karşılıksız (hibe) destek sağlanması öngörülüyor. Bu destekten yararlanmak için 397 bin genç çiftçi bakanlığa başvurdu. Ayrılan kaynağın sınırlı olması nedeniyle sadece 14 bin 970 çiftçi, destekten yararlanma hakkı elde etti. Hibe desteği almaya hak kazanan genç çiftçilerin 10 bin 500’ü ise küçükbaş ve büyükbaş hayvancılık projesi ile destek almaya hak kazandı.
Şili ve 8 Avrupa ülkesinden ithalat yapılacak
Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı,hayvancılık projesi kabul edilen ve 30 bin liraya kadar hibe desteği almaya hak kazanan 10 bin 500 çiftçiye nakdi para vermek yerine 30 bin lira eş değerinde canlı hayvan vereceğini daha önce duyurmuştu.Bakanlık,bu hayvanların temini için Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü(TİGEM)’nü görevlendirdi.
Genç çiftçilere verilecek hayvanların temini için çalışmaların büyük ölçüde tamamlandığını belirten Tarım İşletmeleri Genel Müdür Yardımcısı Dr. Halil İbrahim Özbayat bu hafta sonundan itibaren hayvanların Türkiye’ye giriş yapacağını söyledi.
Kombine ırk verilecek
Halil İbrahim Özbayat gelinen noktayı DÜNYA’ya şöyle değerlendirdi ” Bugüne kadar çalışmalarımızı daha çok hayvan seçimi konusunda yoğunlaştırdık.Hayvan seçiminde çalışmaların sonuna geldik.İlk parti damızlık hayvanlar bu hafta sonu Avrupa’dan gelecek. Dağıtacağımız büyükbaş hayvanların tamamını Avrupa ve Güney Amerika’dan temin ediyoruz.Avrupa’da 8 ülkeden hayvan alımı yapıyoruz. Bu ülkeler, Almanya, Macaristan,Avusturya,Slovenya,Estonya,Letonya,Litvanya ve Çek Cumhuriyeti. Avrupa daha yakın ve kara yoluyla da hayvan getirilebildiği için ilk parti olarak 5 bin büyükbaş hayvan cuma günü Türkiye’ye gelecek. Güney Amerika’da ise hayvanları seçmek yetmiyor. Gemi programına dahil olmanız gerekiyor.”
Şili’den partiler halinde 21 bin kombine ırk büyükbaş hayvan ithalatı için gerekli çalışmaların tamamlandığını hatırlatan Özbayat: “Alacağımız damızlık büyükbaş hayvanlar partiler halinde gelecek. Bir aksilik olmazsa ilk gemi 25 Eylül’de gelecek ve ondan sonra her 10 günde bir 5 bin veya 10 bin başlık partiler halinde hayvanları getireceğiz. Güney Amerika’dan gelecek hayvanlar kombine ırklardan oluşuyor. Toplamda genç çiftçilere 51 bin büyükbaş,80 bin küçükbaş hayvan verilecek.Küçükbaş hayvanlar iç piyasadan temin ediyoruz ve teslim ettiğimiz hayvan sayısı 20 bin başa ulaştı. Büyükbaşta ise 21 bin baş Güney Amerika Şili’den ve 30 bin baş ise 8 Avrupa ülkesinden olmak üzere toplam 51 bin baş olacak.” dedi.
Genç çiftçiye yerli hayvan yok
Genç çiftçilere verilecek büyükbaş hayvanların tamamının ithal edileceğini ve yerli hayvan verilmeyeceğini anlatan Özbayat: “Bildiğiniz gibi hayvan materyalinde dışa bağımlıyız.İstesek te bu kadar hayvanı içerden temin etmemiz mümkün değil.İthal edeceğimiz hayvanlar kombine ırklar. Şili’den getireceğimiz hayvanlar Almanya kökenli bir kombine ırk olan Clavel.”dedi.

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

Güncel: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler