Devletin 740 liralık mısır fiyatı piyasayı nasıl etkiler?

Tarım Haberleri

·

26 Ağustos 2016

·

Bu haberde ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Devletin 740 liralık mısır fiyatı piyasayı nasıl etkiler?

26 Ağustos 2016

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Şub 20, 2024

Devletin 740 liralık mısır fiyatı piyasayı nasıl etkiler?

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin mısır alım fiyatı açıklandı.Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, geçen yıl ton başına 725 lira olan mısır taban fiyatını, 2016 ürünü için 740 lira olarak belirlendiğini söyledi.
Mısır alım fiyatı ile ilgili Anadolu Ajansı’na açıklama yapan Faruk Çelik şunları söyledi: “Son 5 yıl içinde mısır üretiminde yüzde 40’lara varan bir artış gerçekleşti. Bu yıl mısırda yaklaşık 6.4 milyon ton civarında rekolte bekliyoruz. Geçen yıl 725 lira taban fiyat açıklanmıştı.  Bugün de şu andaki hasadın taban fiyatını 740 lira olarak açıklıyoruz.” dedi.
Ürün TMO’ya gidecek
Toprak Mahsulleri Ofisi, 4 Ağustos’tan bu yana geçen sene açıklanan ton başına 725 lira üzerinden emanete mısır alımı yapıyordu. Bakan Faruk Çelik’in 2016 ürünü mısır için ton başına 740 lira tavan fiyat açıklaması ile üretici Ofis’e yönelecek. Halen serbest piyasada mısırın tonu 705 liradan alıcı buluyor. Hasadın yoğun olduğu Çukurova’da ise fiyat 684 liraya kadar geriledi. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin uygulayacağı tavan fiyat serbest piyasanın üzerinde olması nedeniyle üretici mısırını Ofis’e götürecek.
Dünya fiyatının üzerinde
Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in açıkladığı ton başına 740 liralık fiyat dünya fiyatlarının da üzerinde. Toprak Mahsulleri Ofisi verilerine göre Amerika’da mısırın tonu 163 dolar,Arjantin’de 188 dolar ve Ukrayna’da ise 199 dolar. Türkiye’nin de mısır ithal ettiği bu ülkelerde çiftçinin üretim maliyeti Türkiye’deki çiftçilerin maliyetinden çok daha düşük. Bu nedenle sadece fiyatın karşılaştırılması doğru değil. Türkiye’de de üretim maliyetlerinin aşağı çekilmesi gerekiyor.

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler