Çiftçi borçlarına 5 yıl vade ve taksit fırsatı

·

01 Haziran 2016

·

Bu haberde ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Çiftçi borçlarına 5 yıl vade ve taksit fırsatı

01 Haziran 2016

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Şub 20, 2024

Çiftçi borçlarına 5 yıl vade ve taksit fırsatı
 
Ne zaman doğal afet yaşansa önlem olarak akla hemen çiftçi borçlarının 1 yıl süreyle ertelenmesi gelir. Ziraat Odalarının talebi ile doğal afetten zarar gören çiftçilerin borçları Bakanlar Kurulu kararı ile 1 yıl süreyle ertelenir. Çiftçi ertesi yıl hem ertelenen hem de o yıla ait borcunu ödemek zorunda kalır. Ürünü beklediği gibi olmazsa bu borcu ödemesi zor olur.
Ziraat Bankası bu zorlukların yaşanmaması ve borcun uzun vadeye yayılması için çiftçi borçlarını 5 yıllık vadeye yayıyor.
Ziraat Bankası’ndan konuyla ilgili yapılan açıklamada şu bilgilere yer verildi:”Üreticilerimizin temel olarak iki büyük riski bulunmaktadır. Bu risklerin birincisi, kuraklık, dolu, don, sel gibi doğal afetler, diğeri ise piyasalarda yaşanan gelişmeler ya da rekolte gerçekleşmelerine bağlı olarak ortaya çıkan arz talep dengesi ve fiyat beklentilerindeki uyumsuzluklardır. Doğal afetler nedeniyle zarar gören üreticilerimizin kredi borçları, yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararları ile belirli bir faiz sübvansiyonu da yapılarak azami bir yıl süreyle ertelenebilmektedir. Ertelemeden yararlanan üreticilerin, yeni kredi kullanmaları halinde bir sonraki yıl ödeyecekleri kredi miktarı da artmakta, gelir gider dengesi olumsuz etkilenebilmektedir. Bu durum ise üreticilerimizin faaliyetlerini devam ettirebilmek için ihtiyaç duymaları halinde yeni kredi kullanma imkanını sınırlamaktadır.”
Erteleme yerine yapılandırma
Açıklamada ,mevcut kredi borcunun uzun vadeye yayılarak ödenmesi üreticilerin gelir gider dengesindeki olumsuzlukları ortadan kaldırdığı, ayrıca, mevcut borcunu yapılandıran üreticilerin, faaliyetlerini devam ettirebilmek için ihtiyaç duymaları halinde ilave kredi alabilecekleri belirtiliyor. Üreticilere sağlanan vade ve taksitlendirme ile ilgili şu bilgilere yer verildi: “Ziraat Bankası tarafından üreticilerimize, tarımsal üretimin sürdürülebilirliğinin sağlanması  amacıyla, mevcut kredi borçlarını 5 yıla kadar vadelerle taksitlendirerek ödeme imkanı sunulmaktadır. Ziraat Bankası’nın  sunduğu bu imkandan, ürünleri doğal afetlerden zarar gören üreticilerin yanı sıra, fiyat, arz talep uyumsuzluğu ve verim düşüklüğü gibi nedenlerle beklediği geliri elde edemeyen ve bu yüzden mevcut kredi borcunu ya da taksidini ödemekte zorlanan üreticilerimiz de yararlanabilmektedir.Bu uygulamada, Ziraat Bankası tarafından piyasa koşullarına göre cazip ve avantajlı faiz oranları sunulmaktadır.”
 

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

  1. memed eryasar 10 Ağustos 2016 - 22:32 - Yanıtla

    Hayvan kredi borclarida ertelenmektemidir

Güncel: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler