Talimatla inek kesimi önlenemez

·

04 Mart 2016

·

Bu haberde ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Talimatla inek kesimi önlenemez

04 Mart 2016

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Şub 20, 2024

Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın 81 İl Valiliği’ne gönderdiği ve DÜNYA’nın gündeme taşıdığı “süt inekleri kesilmesin” talimatı üreticilerin tepkisine neden oldu. Bir çok üretici zararına üretim yapamayacaklarını belirterek: “Bakanlık talimat vereceğine piyasadaki arz fazlası sütü alıp süt tozu yapsın ve ihraç etsini ineklerimizi kurtarsın” dedi.Bakanlığın valiliklere gönderdiği ” süt inekleri kesilmesin” talimatını yorumlayan üreticiler, süt sanayicilerine verilen ton başına 4 bin 500 lira destek ve üreticiye verilen litre başına 9 kuruşluk desteğin Et ve Süt Kurumu’na verilerek piyasadan arz fazlası sütün toplanmasını ve süt tozu yapılarak ihraç edilmesini istiyor.
Talimatla inek kesimi engellenemez
Tüm Süt,Et,Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği Başkanı Adnan Yıldız, talimatla inek kesiminin önlenmesinin mümkün olmadığını belirterek DÜNYA’ya şu değerlendirmeyi yaptı:” Hiç bir üretici ineğini kesmek istemez. Ama,zarar ediyorsa ve üretimi sürdüremeyecekse kimse zorla bu işi yaptıramaz. Zarar eden bir tekstil fabrikasına gidip siz bu makinaları çalıştıracaksınız diye zorlayabilir misiniz? Arz fazlası süt var deniliyor, bir yandan da gebe düve ithal ediliyor. O zaman ithalatı durdurun. Piyasada arz fazlası sütü Et ve Süt Kurumu toplayarak süt tozu yaparsa üreticinin sütü para eder ve inekler kesilmez” dedi.
Tek seçenek süt tozu yapıp ihraç etmek
Te-Ta Teknik Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Doç.Dr. Ömer Tömek ise, inekleri kesimden kurtarmanın tek yolunun Bakanlığın ihale açarak piyasadaki arz fazlası sütü alarak süt tozuna çevirmesi ve bunu ihraç etmesi olduğunu söyledi. Arzı azaltıp fiyatı yükseltmek gerektiğini anlatan Tömek: ” Et fiyatının düşmesi isteniyorsa, süt hayvancılığının yaygınlaşması gerekiyor. Süt hayvancılığı yaygınlaşırsa dana sayısı artar,ette üretim artar. Süt hayvancılığının sürdürülebilmesi için, devletin ihale açarak arz fazlası sütü piyasadan alması gerekiyor. Şu anda sanayicilere ton başına 4 bin 500 lira süt tozu desteği veriyor. Bu destek dünyadaki süt tozu fiyatı ile aynı seviyelerde. Sanayicinin üreticiden aldığı sütün ortalama yağ oranı yüzde 3.5 olduğu dikkate alındığında zaten süte verdiği parayı yağdan kazanıyor. Çok karlı bir iş. Devlet ihale ile süt tozu üretip bunu da yurt dışına çıkarırsa zaten sorun çözülür ve inekler kesimden kurtulur. Danimarka, ürettiği sütün yüzde 90’nını kooperatifler aracılığıyla pazarlıyor. Süt ve süt ürünlerinin yüzde 15’ini içerde yüzde 85’ini ihraç ediyor. Bu nedenle et ucuz,sütçü halinden memnun. Türkiye için tek çıkış yolu bu modeli uygulamak.” diye konuştu.

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

Güncel: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler