Tarım Kredi'den borç erteleme açıklaması

Tarım Haberleri

·

05 Eylül 2013

·

Bu haberde ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Tarım Kredi'den borç erteleme açıklaması

05 Eylül 2013

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Şub 22, 2024

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdür Abdullah Kutlu, 5199 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile düşük faizli çiftçi borçlarının 1 yıl süreyle yüzde 5 faizli ertelendiğini belirterek, bu ertelemenin kesinlikle af olarak algılanmaması gerektiğini söyledi.
Kutlu, ertelemeden yararlanmak isteyen çiftçilerin çiftçi kayıt sistemine kayıtlı ve ürünlerini sigorta (TARSİM) yaptırmış olmaları gerektiğini vurgulayarak, özellikle de il ve ilçe merkezlerinde oluşturulan hasar tespit komisyonlarınca çiftçilerin ekilişleri, seraları, ürünleri veya hayvan barınaklarında en az yüzde 30 oranında hasar tespit edilmesi gerektiğine dikkat çekti.
Abdullah Kutlu, bu şartlara sahip olan üreticilerin vade tarihi dolduktan sonra 1 ay içerisinde Tarım Kredi Kooperatiflerine veya Ziraat Bankası’na müracaat etmeleri gerektiğini belirterek:” Bu müracaatlar hasar tespit komisyonunca değerlendirildikten sonra yüzde 5 faiz ve 1 yıl süreyle borçlar ertelenecek.”dedi.
Borcun yüzde 60’ını ödeyen kredi kullanabilecek
Yapılan düzenlemenin af olmadığına değinen Kutlu şunları söyledi; “Bu kesinlikle bir af değil. Çiftçilerimiz borçlarını yüzde 5 faiz ilave ederek seneye ödeyecekler. Tabi ki doğal afet sonucu ürünü zarar görmüştür. Ödeme gücü yoktur ki, ona bir şey demiyoruz. Ama ödeme gücü varsa, gelsin Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borcunun en az yüzde 60’ını ödesin. Yeniden kredi kullandıralım. Gübre, mazot ihtiyaçlarını karşılayalım. Hem de devletin sıfır faizli, yüzde 50, yüzde 75 indirimli, sübvansiyonlu kredileri var. Dolayısıyla ertelemeden kaynaklanan yüzde 5 faizden daha aşağı faiz oranı ile yeniden kredi kullanma imkanı var. Dolayısıyla çiftçilerimize önerimiz mutlaka gelin erteleme yerine Tarım Kredi Kooperatifine olan borcunuzun yüzde 60’ını ödeyin. Bizler, çiftçilerimizin tefeciye, yüksek faizle para veren yerlere gitmesini istemiyoruz. Çiftçilerimizin zarar görmesini istemiyoruz.”
Kredinizi ertelemeyin,ödeyin..
Çiftçilere, kooperatif ortaklarına borç ertelemeyi önermediklerini anlatan Kutlu:” Ertelemeyi tavsiye etmiyoruz. Neden? Borçlar ertelendi diye aslında ödeme sıkıntısı olmayan çiftçilerimiz bu ertelemeyi bir af gibi algılıyorlar. Ellerindeki parayı bir yerde harcıyorlar. Eğer borçlarını ödemedilerse ve kredi limiti de doluysa biz onlara yeniden kredi kullandıramıyoruz. Tekrar üretim yapabilmek için de gübre, tohumluk, hayvan yemi tarımsal mekanizasyon araçları ve mazota ihtiyaçları var. Üreticilerimiz bu ihtiyaçlarını karşılamak için de yüksek faizli bankalara gidiyor. Tefecinin eline düşüyorlar. Bu yıl borçlarını ödemedikleri için seneye bir ürün kaldıran üreticimiz bir ürün geliri ile iki yere borç ödemek zorunda kalıyor. Bu da çiftçimizi zor duruma düşürüyor.”dedi.
Zararına kredi kullandırıyoruz
Faiz oranlarının ve döviz fiyatlarının artmasının tarım kesimini de olumsuz etkilediğini belirten Kutlu; “Gösterge faiz oranları 4,61’e düşmüştü. Bugün çift haneli oranlara dayandı. Dövizin artması tarımı da çok etkiliyor. Tabi ki gübrede ve akaryakıtta dışa bağımlıyız. Dolayısıyla döviz arttıkça gübre ve akaryakıt fiyatları da artıyor. Bu sene 5 milyar lira kredi kullandırmayı hedefliyoruz. Bu kredilerin bir kısmını öz kaynaklarımızdan, bir kısmını da Ziraat Bankası ve özel bankalardan kredi kullanarak ortaklarımıza aktarıyoruz. Önceleri yüzde 6 ile borçlanırken şu anda yüzde 10’un üzerine çıktı. Biz bankalardan yüzde 10’un üzerinde faizle kredi alırken çiftçimize yüzde 8 ile kredi kullandırıyoruz. Yani ortaklarımızı korumak adına, zararına kredi kullandırıyoruz. Dolayısıyla kurumsal olarak da faizlerin yükselmesinden muzdaribiz ve zarar ediyoruz. “görüşünü dile getirdi.

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler