Avrupa Birliği'nden küçük çiftçiye destek…

Tarım Haberleri

·

18 Temmuz 2013

·

Bu haberde ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Avrupa Birliği'nden küçük çiftçiye destek…

18 Temmuz 2013

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Şub 22, 2024

Avrupa Birliği’nin 2014-2020 dönemini kapsayan bütçesinde uzlaşmaya varıldı. Bütçede geçmiş yıllarda olduğu gibi aslan payını tarım destekleri alacak. Avrupa Birliği bütçesinin yaklaşık yüzde 40’ı her yıl tarıma destek olarak veriliyor. Buna göre, Avrupa Birliği, 2020 yılına kadar çiftçilerine yılda ortalama 50 milyar Avro destek verecek. Bu desteğin 8 milyar Avro’sunu Fransa alacak.
Geçtiğimiz ayın sonunda Avrupa Komisyonu, Bakanlar Konseyi ve Parlamento’da sağlanan uzlaşma aynı zamanda Ortak Tarım Politikası’nda bazı reformları da öngörüyor.
Buna göre 2014-2020 bütçe döneminde tarımsal destekler ve Ortak Tarım Politikası’nda yapılacak reformla ile ilgili varılan uzlaşmanın ana hatları özetle şöyle:
1-Avrupa Birliği Ortak Tarım Politikası bütçesi üye ülkeler,bölgeler ve çiftçiler arasında daha adil dağıtılacak.
2-Hiç bir üye devletin 2019 itibariyle topluluk ortalamasının yüzde 75’inin altında destek almaması için düzenleme yapılacak.
3-Doğrudan gelir desteğinden sadece aktif çiftçiler yararlanacak.
4-Küçük ve orta ölçekli işletmelere daha fazla destek sağlanacak.
5-Genç çiftçilere ve az gelişmiş bölgelerdeki çiftçilere ilave destekler verilecek.
6- Bütçe döneminde daha yeşil Ortak Tarım Politikası için (2014-2020) 100 milyar Avro’dan fazla yatırım yapılması öngörülüyor.
7-Doğrudan ödemelerin en az yüzde 30’u çevreyle dost yatırımlara bağlanması ve kırsal kalkınma programı bütçesinin de yüzde 30’nun tarım-çevre tedbirlerine ayrılması konusunda düzenleme yapılacak.
Avrupa Birliği’nin 7 yıllık tarım bütçesi ile küçük çiftçilik, doğayla dost, çevreyi koruyan üretimin daha çok destekleneceğini söyleyebiliriz.
Türkiye’nin de bu uygulamadan dersler çıkarması gerekiyor.
Öncelikle Türkiye’de de tarımsal desteklerin en az 5 yıllık bir bütçe takvimi olarak açıklanmalı. Amerika Birleşik Devletleri 5 yılda bir çıkardığı tarım kanunu ile 5 yıllık tarımsal destek bütçesini açıklıyor. Avrupa Birliği 7 yıllık bütçe yapıyor. Türkiye’de ise yıllık bütçe ile tarımsal destekler belirleniyor.
Daha açık anlatımla, Avrupalı çiftçi 7 yıl içinde ne kadar tarımsal destek alacağını bilerek ekim yapıyor. Amerikalı çiftçi 5 yıl içinde alacağı desteği hatta ürün bazında ne kadar destek alacağını bilerek üretim yapıyor. Türkiye’de ise çiftçi bir yıl sonrasını bile bilmeden üretim yapıyor. Avrupa’da 2020 yılında ne kadar destek verilecek belli. Türkiye’de bir yıl sonra 2014’te verilecek tarımsal desteğin ne kadar olacağını kimse bilmiyor. Böyle bir belirsizlik ortamında üretim yapılıyor. Türkiye’nin Avrupa’dan bütçe konusunda ders almalı. Türkiye küçük çiftçiliği yok ederken, Avrupa Birliği yaşatmaya çalışıyor.

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

  1. Demirtaş Aktaş 19 Nisan 2018 - 11:01 - Yanıtla

    Türkiye Avrupa Birliği’nin verdiği teşvik ve haberlerle hayatını sürdürüyor.böyle olunca da ekmek elden su gölden gel keyfim gel niye üretelim niye çalışalım ki Avrupa Birliği’nde Allah razı olsun bira arazi olsun kaydı ÇVK ye hibeler teşvikler gelsin bankadaki hesap numarada birde Avrupalılar hükümet ateş düşürüyor suriyeden ülkemize göç edenlere yardım etmiyor diye.daha ne yapsın ki Türk insanının kaçı bu bu yardımın avrupalılardab geldiğini biliyor et üretmeye ne gerek var Avrupa birliği yRdımını yapıyor, daha neler neler.

: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler