Çiğ sütte fiyat kavgası

·

29 Mart 2013

·

Bu haberde ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Çiğ sütte fiyat kavgası

29 Mart 2013

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Şub 20, 2024

Ulusal Süt Konseyi tarafından belirlenecek ve 6 ay uygulanacak çiğ süt fiyatı ile ilgili sanayici ile üretici karşı karşıya geldi. Sanayiciler mevsimsel olarak çiğ süt üretiminin arttığını ileri sürerek üreticiden aldıkları çiğ sütün litresini 90 kuruştan 80 kuruşa indirilmesini istiyor. Üreticiler ise fiyat belirlenirken maliyet artışlarının dikkate alınması gerektiğini belirterek çiğ sütün litresinin 1 liradan düşük olmamasını savunuyor.
Maliyet 1.1 lira
Ulusal Süt Konseyi’nin çiğ süt fiyatını belirlemek amacıyla yaptığı üretici, sanayici ve bakanlık temsilcilerinin katıldığı toplantıda çiğ sütün maliyeti belirlendi. Buna göre 1 litre çiğ sütün maliyeti 1.1 lira.
Ali Ekber YILDIRIM
İZMİR
– Önümüzdeki 6 ay uygulanacak çiğ sütün fiyatı bugün belirlenecek. Ulusal Süt Konseyi tarafından belirlenerek kamuoyuna açıklanacak çiğ süt fiyatı ile ilgili sert tartışmalar yaşanıyor. Önceki gün Ankara’da yapılan toplantıda üreticiler maliyetlerin dikkate alınarak çiğ süt fiyatının belirlenmesini isterken, sanayiciler arz ve talebe göre fiyatın belirlenmesi gerektiğini savunuyor.
DÜNYA’ nın edindiği bilgilere göre, Ulusal Süt Konseyi tarafından Nisan-Eylül 2013 dönemi için belirlenecek çiğ süt fiyatı ile ilgili yapılan ilk toplantıda uzlaşma sağlanamadı. Sanayiciler mevsimsel olarak çiğ süt üretiminin arttığını ileri sürerek üreticiden aldıkları çiğ sütün litresini 90 kuruştan 80 kuruşa indirilmesini istiyor. Kaldı ki, geçen 6 aylık dönem için uygulanması öngörülen litre başına 90 kuruşluk fiyat bir süredir 80-85 kuruş olarak uygulanıyor.
Çiğ süt üreticilerinin temsilcileri ise toplantıda farklı görüşler dile getirdi. Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği önce fiyatın en az 1 lira olması gerektiğini daha sonra ise 90 kuruşluk fiyatın korunmasını ancak ilave olarak kooperatif ve birlik payları ile yine 1 lira civarında bir fiyat önerdi. Birlik yöneticileri sanayicilerin fiyatı 80 kuruşa düşürmelerine karşı bu görüşü dile getirdiklerini belirterek çiğ süt maliyetinin dikkate alınmasını istedi. Diğer üretici temsilcileri ise fiyat belirtmeden üretim maliyetlerinin dikkate alınarak fiyat belirlenmesini istedi.
Maliyet 1 liranın üzerinde
Üretici temsilcilerinin daha önceki toplantılarda da maliyete göre fiyat belirlenmesi talebi üzerine toplantıda üretici, sanayici ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı temsilcilerinin katılımı ile 1 litre çiğ sütün maliyeti hesaplandı. Bütün tarafların kabul ettiği hesaplamaya göre 1 litre çiğ sütün maliyeti 1 lira 15 kuruş olarak belirlendi.Bu maliyete rağmen fiyatın 1 liranın altında tespit edilmeye çalışılması şaşkınlık yarattı.Üretici temsilcileri maliyetin altında açıklanacak çiğ süt fiyatının 2008’de olduğu gibi süt hayvanlarının kesilmesine ve çok daha büyük bir krizin doğmasına neden olacağını dile getirdi.
Maliyet fiyata yansımıyor
Çiğ sütteki fiyat gelişimine bakıldığında üretim maliyetinin dikkate alınmadığı görülüyor. Ulusal Süt Konseyi verilerine göre, 2011 Ocak-Mart döneminde çiğ sütün litresi 73.5 kuruş iken, aynı yılın Nisan-Ağustos döneminde 64 kuruştan alındı. 1 Eylül-14 Ekim tarihlerinde 74 kuruş olan çiğ sütün litresi 15 Ekim 2011’den Ekim 2012’ye kadar tam bir yıl sabit kaldı. Bu dönemde çiğ sütün litresi üreticiden 80 kuruştan alındı. 1 Ekim 2012’den bugüne kadar ise çiğ sütün litresi için belirlenen fiyat 90 kuruş oldu. Ancak son bir aydan beri açıklanan bu fiyat 80 kuruşa kadar düştü. Çiğ süt üreticileri, 2011’den bu yana sadece yem maliyetinin bile neredeyse yüzde 100 arttığına dikkat çekerek, bunun süt fiyatına yansıtılmamasından şikayetçi.
Fiyat bugün açıklanacak
Toplantılardan görüş birliği çıkmayınca Ulusal Süt Konseyi bugün tekrar toplanacak ve önümüzdeki 6 ay uygulanacak çiğ süt fiyatını açıklayacak. Açıklanacak fiyat bir anlamda taban fiyat olacak. Bölgeler bu fiyatı baz alarak çiğ sütün fiyatını belirleyecek.

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

Güncel: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler