Canlı hayvan ithalatı başlıyor…

·

30 Nisan 2010

·

Bu haberde ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Canlı hayvan ithalatı başlıyor…

30 Nisan 2010

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Şub 20, 2024

Hükümetin et ve canlı hayvan ithalatı için yetki verdiği Et ve Balık Kurumu yapacağı ihale ile Avrupa Birliği üyesi ülkelerden Estonya, Letonya, Litvanya ve Macaristan’dan yaklaşık7- 8 bin baş kasaplık canlı sığır ithal ediyor. İthalat için yapılacak ihalenin şartnamesi hazırlandı. Şartnameye göre yapılacak ihale için son başvuru tarihi 4 Mayıs 2010 saat 10.00 olarak belirlendi.
Bir taşla iki kuş vurulacak
Hükümet Et ve Balık Kurumu aracılığıyla yapacağı ithalat ile bir taşla iki kuş vurmayı amaçlıyor. İthalat ile hem kırmızı et fiyatı aşağı çekilecek, hem de verilen taahhüt çerçevesinde Avrupa Birliği üyesi ülkelerden ithalat yapılacak.
Et ırkı ithal edilecek
Avrupa Birliği Menşeli Bazı Tarım Ürünleri İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulaması çerçevesinde ithal edilecek kasaplık canlı sığırların ırkı Angus, Hereford, Montofon,Holstein Simental ve melezleri olarak belirlendi.
Ali Ekber YILDIRIM
İZMİR- Hükümetin kırmızı et fiyatını düşürmek amacıyla  et ve canlı hayvan ithalatı için yetki verdiği Et ve Balık Kurumu ilk etapta Avrupa Birliği’nden yaklaşık 7- 8 bin canlı sığır ithal edecek.
Avrupa Birliği Menşeli Bazı Tarım Ürünleri İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulaması çerçevesinde yapılacak ithalata ilişkin ihalenin şartnamesi hazırlandı. Et ve Balık Kurumu’nun internet sitesinde yayınlanan şartnameye göre ihaleye girmek isteyenler için son başvuru tarihi 4 Mayıs 2010 saat 10.00 olarak belirlendi.
İhale şartnamesine göre, canlı kasaplık sığır ithalatı Avrupa Birliği üyesi Estonya, Letonya, Litvanya ve Macaristan’dan yapılacak. İthal edilecek kasaplık canlı sığırların ırkı ise Angus, Hereford, Montofon,Holstein, Simental veya melezleri olarak belirlendi.
Et ve Balık Kurumu tarafından hazırlanan “Canlı Kasaplık Sığır İthalatı Teknik Şartnamesi”ne göre, Estonya, Letonya, Litvanya ve Macaristan’dan Angus, Hereford, Montofon,Holstein, Simental veya melezleri ırkı  4 bin 25 ton canlı hayvan (yaklaşık 7- 8 bin baş sığır) ithal edilecek.
Şartnameye göre, ithal edilecek sığırların diğer özellikleri şöyle: Hayvanların yaşı 16 ile 28 ay arasında olacak. Cinsiyeti erkek, canlı  ağırlığı asgari 450 kilo, azami 650 kilo olacak. Hayvanlar kendi ırk özelliklerini taşıyacak ve herhangi bir fiziki kusur(ayak,göz,kulak, kuyruk vb. kısımlarında) bulunmayacak. Hayvan üzerinde bireysel tanımlamayı sağlayan kulak küpesi veya microchip bulunacak.
Bir taşla iki kuş vurulacak
Hükümet, Et ve Balık Kurumu aracılığıyla yapacağı ithalat ile bir taşla iki kuş vurmayı amaçlıyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ithalatın gündeme geldiği ilk günden beri ithalatın Avrupa Birliği’nden yapılabileceğine dikkat çekiyor. Başbakan son olarak katıldığı bir televizyon programında canlı hayvan ithal edileceğini, ithalatın 10 gün içinde yapılacağını söylemesi ihale şartnamesinden haberdar olduğunu gösteriyor.
Hükümet, bu ithalat ile hem kırmızı et fiyatını aşağı çekmeyi hem de Avrupa Birliği’ne verilen taahhüdü yerine getirerek bir taşla iki kuş vurmayı hedefliyor.
DÜNYA’ nın görüştüğü et sektörü temsilcileri, getirilecek 7 – 8 bin hayvanın piyasayı etkileyecek büyüklükte olmadığını ancak psikolojik etkisi olacağını düşünüyor. Sektör temsilcileri, yapılacak 7-8 bin hayvanın 2 bin 500 ton ete eş değer olduğunu belirterek şu değerlendirmeyi yaptı: “ İthalatın adı bile fiyatları aşağı çekti. Canlı hayvan ithalatı fiyatı biraz daha düşürür. Fakat, burada asıl önemli olan ithalatın Avrupa Birliği’nden yapılmasıdır. Hayvan ithalatının ardından et ithalatı da gelebilir. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Avrupa Birliği ile müzakere sürecine dikkat çekmesi bunun ilk sinyali oldu. İthalatın Estonya, Letonya, Litvanya ve Macaristan’dan yapılmasının bir başka önemi var. Bu ülkeler Avrupa Birliği üyesi. Fakat deli inek hastalığının olduğu ülkeler değil. Avrupa Birliği’nden ithalat yapılarak Türkiye müzakerelerde yeni bir başlık açmak için taahhüdünü yerine getirmiş olacak. Deli inek hastalığının olmadığı ülkelerden hayvan getirileceği için iç piyasada “hastalıklı hayvan ithal edildi” suçlamaları önlenecek.”
İhale çok tartışılacak
DÜNYA’nın görüştüğü sektör temsilcileri ihale şartnamesinin Perşembe günü Et ve Balık Kurumu’nun internet sitesinde yayınlandığını hatırlatarak: “İhale için belirlenen süre çok kısa. Perşembe günü internet sitesinde yayınlanan şartnameyi kaç kişi görebilir. Şartnameyi alıp başvurmak için sadece iki gün kalıyor. Çünkü, son başvuru tarihi 4 Mayıs Salı saat 10.00 olarak belirlenmiş. Bu kadar kısa sürede bir ihale yapılıyorsa, ihalenin kime verileceği zaten bellidir.” görüşünü dile getirdi.
Şartnamenin ayrıntıları
İhale şartnamesine göre, 30.12.2006 tarihli ve 26392 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2006/11439 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Avrupa Birliği Menşeli Tarım Ürünlerinde Açılan Tarife Kontenjanı kapsamında ithalat yapılacak. Canlı ağırlığı 450 kilogramdan az, 650 kilogramdan fazla olmamak üzere toplam 4 bin 25 ton canlı
Hayvan olarak belirlendi. Hayvanların teslim yeri Adana Kombina Müdürlüğü (1.750 ton), Ankara Kombina Müdürlüğü(500 ton), Sakarya Kombina Müdürlüğü(1.775 ton) olacak.İhale pazarlık usulü yapılacak.
Et ve Balık Kurumu’nun yapılacak ihale ile alınacak sığırların seçiminde kurum elemanları da bulunacak.Kombinalara getirilen canlı kasaplık sığırlar fiziki muayeneleri ve ilgili belgeleri kontrol edildikten sonra kabul edilecek. Seçimi yapılan hayvanlar  ihracatçı ülkede yükleme yapılmadan tartımı yapılacak kulak küpe numaraları listelenecek.

İhalenin Künyesi:

İhaleyi yapan kurum: Et ve Balık Kurumu Genel Müdürlüğü
İhalenin konusu: Canlı Kasaplık Sığır
Son teklif verme tarihi: 04 Mayıs 2010 saat:10:00
İhalenin şekli: Pazarlık usulü
İthalatın Miktarı: Canlı ağırlığı 450 kg’dan az, 650 kg’dan fazla olmamak üzere toplam 4.025 ton canlı hayvan ( 7-8 bin baş sığır)
İthalatın yapılacağı ülkeler: Estonya, Letonya, Litvanya ve Macaristan
İthal edilecek sığırların ırkı: Angus, Hereford, Montofon, Holstein, Simental
veya melezleri
Canlı hayvanın teslim edileceği yer: Adana, Ankara  ve Sakarya Kombina Müdürlüğü

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

  1. NEJAT DEVECİ 30 Nisan 2010 - 02:05 - Yanıtla

    Hayvansal ürünlerin bir çoğunda ithalatçı olduk.Bu 8 yıllık akp hükümetinin tarım politikalarının başarısıdır.
    üretmeyelim yan gelip yatalım.
    üretmeden yaşamanın küresel ekonomide bir bedeli vardır.bu bedeli kim nasıl ödeyecek.

  2. servet kayhan 30 Nisan 2010 - 13:58 - Yanıtla

    SN Ali Ekber bey;Hayvancılık maliyetlerinin%70 ini oluşturan yem maliyetleri düşürülmediği müddetce yüksek et fiyatı ve sonucunda et ithalatı sarmalından kurtulamayız.Yem maliyetlerinin düşürülmesi gerekir. 1-1983/1987 yıllarında karma yem e %25 destek verildi bu yapılabilir. 2 – Karma Yem maliyetlerinde ve tüm yem hammaddelerinde KDV %1 e düşürülebilir(un,leblebi,pırlanta vb olduğu gibi).

  3. masum türkeri 30 Nisan 2010 - 12:33 - Yanıtla

    bay nejat deveci sen belki haklısın ama ben 10 gün önce bir kuzu alıp kesmwk amacı ile köye gittim 10 tl
    canlı kiloya istedi
    köylü borsda 8.5
    lilayken ne diyeceksin
    aslıda tenoloji kuvvetli boykot
    boykot
    bak nasıl dize geliyorlarkoko kola bile amanında dize geldi

  4. masum türkeri 30 Nisan 2010 - 12:35 - Yanıtla

    boykot boykot sığır ve kuzu etine başka yorum yok
    almayın yemeyin

  5. masum türkeri 30 Nisan 2010 - 12:36 - Yanıtla

    valla tavuk tavuk sağlıklı yaşam bence bakın ne olacak balıkta uyar üretme

  6. turgay batman 1 Mayıs 2010 - 02:44 - Yanıtla

    Sayın Çiçek’in ilgilileri bilgilendirici,kamuyu aydınlatıcı objektif,tarafsız yazısından dolayı kutluyorum.Canlı hayvan ve Et ithalatı konusunda olduğu gibi tarımdaki her olumsuz gelişmeden Hükümeti sorumlu tutarak işe kolay tarafından bakarak sıyrılmak olmaz.Toplumun her kesimini ilgilendiren,her evde tüketilmesi gereken,insan sağlığı ve beslenmesi açısından çok önemli olan kırmızı et fiatlarının bu kadar yükselmesinin asıl sebebi araştırılmalı,konuyla ilgili sektörde faaliyet gösteren örgütlerin bu güne kadar çözüm önerileri ve alternatif uygulamalar konusunda Tarım Bakanlığına sundukları ve talep ettikleri neler var,etkinlikleri nedir birazda o tarafına bakılmalıdır.

  7. fatih yardimci 1 Mayıs 2010 - 09:08 - Yanıtla

    evet sesimiz duyulmuyor, 2002den 2009za kadar hayvancilik sekturunde o aci tabluyu hatirlayan varmi, bu surecte üretici buyuk zorluklar yaşadi, bu gün et fiyatinin bu noktada olmasi, o surecin yanliş politikalarin bir sonucudur, irak’taki savaş nedeniyle (gerek resmi gerek kaçak) olarak türkiyeye gelen ithal et hayvan üreticisini zor durumda birakmiş ve varolan hayvan sayisi yari_yariya duşmüştür, bugün tüketici bunun acisini yaşiyor, hukumet bundan sers almadan yine ayni hataya düşmektedir.

  8. fatih yardimci 1 Mayıs 2010 - 09:10 - Yanıtla

    evet sesimiz duyulmuyor, 2002den 2009za kadar hayvancilik sekturunde o aci tabluyu hatirlayan varmi, bu surecte üretici buyuk zorluklar yaşadi, bu gün et fiyatinin bu noktada olmasi, o surecin yanliş politikalarin bir sonucudur, irak’taki savaş nedeniyle (gerek resmi gerek kaçak) olarak türkiyeye gelen ithal et hayvan üreticisini zor durumda birakmiş ve varolan hayvan sayisi yari_yariya duşmüştür, bugün tüketici bunun acisini yaşiyor, hukumet bundan sers almadan yine ayni hataya düşmektedir.olan fakire olur

  9. YAŞAR DURAN 4 Mayıs 2010 - 01:22 - Yanıtla

    Selamlar dostlar EBK özelleşmedimiydi. Merak ediyorum devlet adına nasıl şartname hazırlayıp ihale açabiliyor.Hayvancılıkla uğraşan dostlara geçmiş olsun diyorum.Biz çiftçileri bitirdiler sırada elbette sizler olacaksınız.Şimdi sıradaki bir adım öne çıksın.BU ARADA ŞEHİTLERİMİZE ALLAHTAN RAHMET AİLELERİNE SABIR DİLİYORUM.

  10. Nesimi EROCAK 5 Mayıs 2010 - 13:46 - Yanıtla

    Merhaba sevgili canlar şuana kadar okuduğum yorumlar üç aşağı beş yukarı aynı noktaya bağlanıyor. Bu ithal et akp,nin fiyaskolarından biri olacaktır. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı,nın köylüye çiftçiye destek vermediği müdetçe bizler vatandaş olarak bu sıkıntıyı daha çok çekeriz Et ve Balık Kurumu Genel Müdürlüğü ihalenin yapılacağı tarihe kadar iki gün süre veriyor kimler ihaleye girecek şartlar nelerdir iki gün içerisinde ihalem,i olur demek oluyorki ihaleyi kazanacak kişi veya kişiler daha önceden belirlenmiştir.Bu gidişle ileriki zamanlarda bizim durumumuzda yunanistan halkına benzer dileğim o duruma düşmeden herşey düzelir

  11. abdulah aydos 10 Haziran 2010 - 09:33 - Yanıtla

    et ihtiyacını karşılamak için ithalat yapılması şartmıydı türk üreticisi etin en iyisini üretiyor ama üreticiye destek vermektense üreticiye avrupa çiftçisini rakip göstermek, ve ithalatile üreticiye rest çekmek nekedar adilce bir uygulama yorum türk milletinindir.

Güncel: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler