Arpa altın değerinde…

Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Arpa altın değerinde…

20 Mayıs 2008

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Köşe Yazısı

Güncelleme: May 20, 2008

Dünyada yılda ortalama 130-150 milyon ton arasında arpa üretiliyor. Yıllık tüketim ise 140 milyon ton civarında. Arpa üretiminin yaklaşık yüzde 90’ı üretilen ülkelerde tüketiliyor. Sadece yüzde 10’luk bölümü dış ticarete konu oluyor.
Dünya arpa üretiminde ilk sırada yüzde 40 pay ile Avrupa Birliği var. Rusya, Kanada ve Ukrayna’dan sonra Türkiye 5.sırada. Türkiye dünya üretiminde yüzde 5 paya sahip.
Verimlilikte Avrupa Birliği’nin ortalaması hektar başına 6 ton. Türkiye’nin verimi 2.5 ton ve dünya ortalaması ile aynı düzeyde .
2007’de kuraklık nedeniyle Rusya, Ukrayna, Türkiye gibi önemli üretici ülkelerde üretim düştü. Dünya arpa üretimi 135 milyon ton oldu. Tüketim, 140 milyon ton olunca stoklar bir miktar eridi ve son 12 yılın en düşük seviyesi olan 20 milyon tona geriledi.
Türkiye’de buğdaydan sonra en çok ekilen tarla ürünü arpadır. 2000’li yıllara kadar ihtiyacını karşılamanın ötesinde yılda 1 ile 1.5 milyon ton arpa ihraç eden Türkiye, yanlış politikalar sonucunda arpa ithal eden ülke konumuna düştü. 2006’da 9.5 milyon ton olan üretim kuraklığın da etkisi ile 2007’de 3 milyon tonluk azalma ile 6.5 milyon tona geriledi.
Yem sektörünün en önemli hammaddelerinden biri olan arpa üretimi hayvancılık sektörü açısından çok büyük öneme sahip. Ancak, Türkiye bu önemin yeterince farkında değil. Hükümet, üretimi artırmaktan çok, ithalatçı politikayı arpada da sürdürüyor.
Arpa fiyatının artışı ile başta besiciler olmak üzere hayvancılık sektörünün tümü olumsuz etkileniyor. Etin ve sütün fiyatı artınca arpanın da önemi anlaşılır. Bu çok uzak bir ihtimal değil. Dünyada ve Türkiye’deki üretim düşüşüne bağlı olarak arpa fiyatı  artıyor. Son 3 yılda arpa fiyatı dünyada yüzde 50’den fazla arttı. Türkiye’deki artış yüzde 100’ün üzerinde. Uzmanlar, önümüzdeki yıllarda fiyat artışının süreceği görüşünde. Yem sektörü açısından arpanın alternatifi olan mısır ve küspenin de fiyatının artması bu görüşü doğruluyor.
Arpa hasadı başlıyor. Toprak Mahsulleri Ofisi(TMO) henüz fiyat açıklamadı. Açıklayıp açıklamayacağı da belli değil. Çünkü geçen yıl açıkladı ama arpa alamadı. TMO, geçen yıl, arpanın asgari alım fiyatını ton başına 270 YTL açıkladı. Beyaz arpaya 320 YTL, siyah ve çakır arpaya 300 YTL fiyat açıkladı. Üretimin az olması ve fiyatın yükselmesi nedeniyle TMO, 6.5 milyon tonluk üretimden sadece  2 bin 740 ton arpa alabildi. Tüccar piyasadan arpayı topladı. Daha sonra fiyat 500 YTL’ ye kadar çıktı. İthalat kolaylaştırıldı. Fakat dünya fiyatlarındaki artış ve arpa üretimindeki düşüş nedeniyle yem sanayicileri dünya piyasalarında da istedikleri arpayı bulmakta güçlük çekti.
Arpa üretiminin yüzde 15’ini karşılayan önemli üretim merkezlerinden birisi olan Güneydoğu Anadolu’da bu yıl ciddi bir kuraklık var. Zarar yüzde 90 civarında. Bu nedenle en az 1.5 milyon ton üretim düşüşü olacak. Türkiye’nin arpa üretimi en iyimser tahminle 7 milyon ton olacak.
Geçen yıl ciddi sıkıntı yaşayan yem sanayicileri, bu yıl benzer sorunları yaşamak istemiyor. Bu nedenle hasat öncesi çiftçiden arpa alabilmek için adeta yarışıyorlar.
Ne acıdır ki, bir tarafta tarlalar boş duruyor. Diğer tarafta  hayvanlarımızı beslemek için arpa ithal etmek zorunda kalıyoruz.  Oysa,  sadece Türkiye’de değil, dünyada da altın değerinde olan arpayı doğru politikalarla Türkiye, rahatlıkla ihraç edebilir.

Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar

  1. Ali Ekber Yıldırım 20 Mayıs 2008 - 06:12 - Yanıtla

    From: asim advan
    To: [email protected]
    Sent: Tuesday, May 20, 2008 12:55 PM
    Subject: arpa fiyatı

    iyi gunler
    arpa altin degerinde baslikli makalenizi okudum.tamamiyle katiliyorum 1 hafta once urfada idim urfada kirac arazilerde arpa bicimi baslamisti urfa bugday pazarina gelen ilk urunler satilmaya baslandi piyasada 0.56-0.57 ytl fiyat oturdu.ancak esnafin genel gorusune gore insanlar hayvanlarini (ozellikle kucukbas)kurakliktan dolayi elden cikardiklari icin arpa fiyati daha yukarılara cıkmadi seklindedir.
    saygilar
    asım advan

  2. addsyb 21 Mayıs 2008 - 04:48 - Yanıtla

    slm ve saygiyla carsambanin gelecegi persembeden belliydi gecen sene kaba yem verilen kontrolsuz destekleme hem tarlalarin arpa ekimini engelledigi gibi hemde ekilen kaba yem genelge eksikligi nedeiyle cicekleme
    doneminde bicilerek bicilen figler herhangi bir balye leme yapilmadan tarlada terk edilmistir cifci destekleme valmak icin bu yanlis secimi yapmis ve bu kaba yem hayvancilik yapanlara ulasmamis tarlalar tahil ekiminede ayrilmadigi icin bu yilki arpa kitlignin sebebini olusturmustur kuraklik veya diger adiyla dogal affetlerde kimseyi suclu tutamayiz
    amayanlis genelge ve burokratik hatalarda yetkililer sorumludur

  3. yaşar duran 21 Mayıs 2008 - 01:11 - Yanıtla

    SELAMLAR DOSTLAR DÜNYA ÇİFTÇİLER GÜNÜ OLON 14 MAYISTA KÜÇÜK KIZIMI KÖPEK ISIRDI HİÇBİR SOSYAL GÜVENCESİ NE BİR MERSEDESİ NEDE YEŞİL KARTI OLMAYAN SAHİPSİZ ZAVALLI BABA OLARAK PARASIZLIKTAN 4 GÜN SONRA KUDUZ AŞISI YAPTIRA BİLDİK.ÇİFTÇİYİ BU DURUMA GETİRENLERE LANET OLSUN LANET OLSUN…

  4. assb 22 Mayıs 2008 - 15:15 - Yanıtla

    fiğ ne zaman biçilecek çiçek kuruduktan sonra mı?

  5. resul engin 24 Mayıs 2008 - 04:14 - Yanıtla

    slm arkadaşlar ben bir ziraat müh. öğrencisiyim ve yanlış politikalardan dolayı tarım cenneti olabilecek ülkemizin bu şekilde ilerlemek yerine geri gitmesine katlanamıyorum. benim gibi genç olanlar veya bu ülke için birşey yapmak isteyenler lütfen artık elimizi taşın altına koyalım. benimle aynı görüşte olan herkezin e_mail’lerini bekliyorum. ayrıca bu tarımla iklgili konularla ilgila bir tartışma platformu oluşturabilirz ve görüşlerimizi bir brimizle paylaşıp cözüm yolları üretebiliriz. unutmayınki Mustafa Kemal ATATÜRK bu ülkeyi gençlere emanet etti ama büyüklerimizinde gençlere vereceği desteğin en az bunun kadar önemli olduğunu LÜTFEN unutmayalım.

  6. ferhat 24 Mayıs 2008 - 04:50 - Yanıtla

    sayın üretıcı kardeşlerım arpa para etse ayrı proplem para etmese ayrı proplem.çiftçi sürekli zararda sürekli perişan.ben bu sene 15 ton arpa ektım.efesle sözleşme karşılıgı tohum verdıler.bızde 22.5 ton arpa borcum var efese.şindi 22.5 ton arpa alıp onlara vermem lazım yada onun karşılıgı para.gecen sene 200 ton arpam vardı.310 dan verdık .bu sene 600 ben arpa alıp efese verecegım.12 yıldır efesle sözleşmelı calışıyorum.hayvancılık da yapıyorum mısırda ekıyorum ,pamuk da var ama çiftçiligin kökü zarar oldu.sayın hukumetımız sag olsun. sayın tarım bakanımızın canı sag olsun .bu sene camıslara destek vberı ya yeter bıze camıs besleyek ıneklerımızı satak.kuraklık diz boyu.inşallah bışeyler düşünüyorlar.buyuklerımız.

  7. hasan alpullu 1 Haziran 2008 - 01:24 - Yanıtla

    slm ve saygılar iyiki bir anlıyanımız vardır bu ülkeden ne biz çiftciyi gören neden duyan var artık utanc duyorum bir çiftci olarak kendimden ne mazot nede güpre alacak gücümüz kaldı bence ölmeye mahkumuz artık cünkü duyarlı çiftcilerde yok ölüm en iyisi bizim icin saygılar ALİ bey

  8. uk.advan 6 Şubat 2010 - 22:22 - Yanıtla

    Selam Tarım Dünyasına sevgiler!

Hububat: İlişkili Diğer Makaleler

En Son Yayınlanan Makaleler