2015'te süt fiyatı ne olacak?

·

24 Aralık 2014

·

Bu haberde ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

2015'te süt fiyatı ne olacak?

24 Aralık 2014

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Şub 20, 2024

Süt üreticilerinden sanayicilere fiyat resti
Ali Ekber YILDIRIM
İZMİR-
Yeni yılda geçerli olacak çiğ süt fiyatını belirlemek üzere Ulusal Süt Konseyi’nin çağrısı ile üretici,sanayici ile Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı temsilcileri bir araya geldi. İlk toplantıda süt sanayicileri çiğ süt fiyatının 1 lira 15 kuruştan aşağı çekilmesini istedi. Çiğ süt üreticileri ise artan maliyetler karşısında fiyat düşürmenin kendileriyle alay etmek olduğunu dile getirdi.
DÜNYA’nın edindiği bilgilere göre, Ulusal Süt Konseyi’nin çağrısı ile 2015 yılının ilk dönem çiğ süt fiyatını belirlemek üzere sektör temsilcileri bir araya geldi. Süt sanayicileri 1 Temmuz 2014 tarihinden bu yana uygulanan ve Aralık ayı sonuna kadar geçerli olan litre başına 1 lira 15 kuruşluk fiyatın çok yüksek olduğunu ileri sürdü. Uygulamadaki fiyatın başta Avrupa Birliği olmak üzere dünyadaki bir çok ülkeden daha yüksek olduğunu hatırlatan süt sanayicileri, fiyatın aşağı çekilmesi gerektiğini dile getirdi.
Çiğ süt üreticilerinin temsilcileri ise, geçen 6 ayda girdi maliyetlerinin sürekli yükseldiğine dikkat çekerek: “Hangi girdinin fiyatı ucuzladı. Yem fiyatı düştü de bizim mi haberimiz olmadı. Yem fabrikalarından aldığımız fiyat üzerinden hesaplandıüğında 1 litre çiğ sütün maliyeti yaklaşık 1 lira 30 kuruş seviyelerinde. Fiyatı 1 lira 15 kuruşun altına çekmek üreticinin sonu olur. Üretici olmazsa sanayici de olmaz. Bu nedenle fiyatın kesinlikle artırılmasını istiyoruz.” diyerek sanayicilere tepki gösterdi.
Herkes kendi fiyatını belirlesin
Üreticilerle sanayiciler arasında bir uzlaşma sağlanmaması üzerine, çiğ süt üreticileri farklı bir teklifle sanayicilere rest çekti. Üretici temsilcileri, Aralık ayı sonuna kadar çiğ sütün 1 lira 15 kuruştan satılmasını, yılbaşından sonra ise her üreticinin kendi fiyatını kendisinin belirlenmesi görüşünü dile getirdi. Böylece üretici sütünü istediği sanayiciye satabilecek. Ancak, büyük umutlarla kurulan Ulusal Süt Konseyi’nin işlevi de bir anlamda tamamlanmış olacak.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı adına toplantıya katılan Hayvancılık Genel Müdürü Mustafa Kayhan ise tarafların istek ve taleplerini dinledi. Bakanlığın tavrını net olarak belirtmedi.
Sanayicilerle üreticilerin anlaşamadan masadan kalkması üzerine geçmiş yıllarda olduğu gibi kooperatiflerin çiğ süt ihalesi yapması gündeme geldi. Ancak hem üreticiler hem de sanayiciler kooperatiflerin ihale yapmasını istemiyor. Yılbaşından sonra Ulusal Süt Konseyi’nin çağrısı ile taraflar bir kez daha bir araya gelerek çiğ süt fiyatını tartışacaklar. Halen çiğ süt referans fiyatı litre başına 1 lira 15 kuruş olarak uygulanıyor.

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

  1. Ankara maltepe çilingir 6 Aralık 2016 - 08:36 - Yanıtla

    Süt çok ucuz ama inşallah pahalı olmaz zam gelmez.

Güncel: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler