Hazineye ait tarım arazileri satılıyor

Tarım Haberleri

·

19 Ekim 2014

·

Bu haberde ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Hazineye ait tarım arazileri satılıyor

19 Ekim 2014

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Şub 22, 2024

Hükümet, 19 Nisan 2012’de kabul edilen 6292 Sayılı Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırlarının Dışına çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hazineye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanun ile Hazineye ait tarım arazilerini satışa çıkardı. Ancak,tarım arazilerinin satışı ile ilgili beklenen ilgi olmayınca Maliye Bakanı Mehmet Şimşek çiftçileri bu arazileri satın almaları için uyardı.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek,çiftçilere seslenerek Hazineye ait tarım arazilerinin satışı ile ilgili takvimi hatırlattı. Buna göre, 27 Nisan 2015’e kadar başvurmayan çiftçiler haklarını yitirecek.
Hazineye ait arazi vasıflı toplam 862 bin 893 taşınmaz var. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in açıklamasına göre başvuranların sayısı 130 bin 661 kişi oldu. Şimşek, Hazineye ilişkin tarım arazilerini satın alma hakkına sahip vatandaşların ellerini çabuk tutması gerektiğini belirterek: “Başvurusunu en geç 27 Nisan 2015’e kadar yapmayanlar, haklarını kaybedecek. Çiftçimizi, topraklarına sahip çıkmaya davet ediyorum. Bu tarihi bir fırsattır, kaçırmasınlar” dedi.
Hazineye ait arazi vasıflı 862 bin 893 taşınmaz var.
Kimler satın alabilir?
Hazineye ait tarım arazilerini 31 Aralık 2011 tarihi itibarıyla en az 3 yıldan beri kiralayan ve kira sözleşmesi halen devam eden kiracıları, 31 Aralık 2011 tarihi itibarıyla en az 3 yıldan beri tarımsal amaçla kullanan ve kullanımı halen devam eden kullanıcıları, hissedarları satın alabilir.
Nereye başvurulacak?
Maliye Bakanlığı’nın yasa kapsamında satışa sunduğu araziler için defterdarlıklara veya mal müdürlüklerine başvurulması gerekiyor.
Hangi araziler satılıyor?
Maliye Bakanlığı’nın satışa sunduğu Hazineye ait tarım arazileri için belirlenen kriterler ise şöyle:
1-Belediye ve mücavir alan sınırları dışında olan
2-Kamu hizmetine ayrılmamış veya bu amaçla kullanılmayan
3-Belediye ve mücavir alan sınırları dışında kamu kurum ve kuruluşlarının hazırladıkları planlarda tarımsal amaca ayrılan
4-Deniz kıyı kenar çizgisine 5 kilometre uzaklıkta olan
5-Tabi ve suni göl kıyı kenar çizgisine 500 metre uzaklıkta olan
6-İçme Suyu amaçlı barajların mutlak ve kısa mesafeli koruma alanları dışında kalan,
7- Özel kanunlar kapsamında değerlendirilmesi gerekmeyen
8- Kadastrosu yapılmış olan taşınmazlar satılıyor.
Satış koşulları nelerdir?
Satış bedeli, rayiç bedelin yüzde 50’si olarak belirlendi. Peşin ödemede ayrıca yüzde 20 indirim uygulanacak. Satış bedeli 6 yıl faizsiz olarak 12 taksitle ödenebilecek. Ayrıca indirimli taksit seçeneği var.Satış bedelinin en az yarısını peşin ödeyenlere yüzde 10 indirim yapılacak.Kalan yarısı için taksitlendirme yapılacak. Taşınmazların üzerindeki yapı ve tesislerden ayrıca bedel alınmayacak.Tamamen tarımsal amaçlı kullanılan alanlar ile bu alanlardaki tarımsal amaçlı yapılar ve sürekli ikamet edilen konutların bulunduğu araziler de rayiç bedelinin yüzde 50’si üzerinden satılacak. Satış bedelinden, başvuru tarihi itibariyle son 5 yıl için tahsis edilen ecrimisil ve kira bedelleri mahsup edilecek.
Hazineye ait tarım arazilerinin satışında 6292 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği tarih iibariyle geçerli olan belediye ve mücavir alan sınırları esas alınacağından, bu araziler daha sonra belediye ve mücavir alan sınırları içine alınmış olsa dahi yapılan başvurular değerlendirilerek satış işlemi sonuçlandırılacak.
Başvurular nasıl değerlendirilecek?
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in verdiği bilgiye göre, fiyat araştırmalarının sağlıklı bir şekilde yapılması, ilçe ve köy geçişlerinin tutarlı olması amacıyla yapılan başvurular topluca ele alınacak. Türkiye genelinde rayiç bedel belirleme faaliyetine eş zamanlı başlanılacak.
Kıymet takdirlerinin belirlenmesi ve kontrol çalışmalarının bitmesinin peşinden satışında sakınca olmayan taşınmazlar, başvuru yapan hak sahiplerine satılacak. Böylece şu anda Hazineye ait tarım arazilerini fiilen kullanan çiftçiler bu taşınmazları satın alacak.

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler