Besilik dana ithalatına izin çıktı

·

08 Eylül 2014

·

Bu haberde ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Besilik dana ithalatına izin çıktı

08 Eylül 2014

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Şub 20, 2024

Hükümet, artan et fiyatını frenlemek için bugünden itibaren besilik dana ithalatına izin verecek. Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nda besicilerin ve hayvancılık sektörü temsilcilerinin katıldığı toplantıda besilik dana ithalatına izin verilmesi kararı çıktı.
İthalatta yüzde 40 şartı var

Bakanlık yerli üreticileri korumak için besilik dana ithalatında bazı koşullarla izin verecek. Buna göre işletmesinde 100 hayvanı olan bir besici 40 hayvan ithal edebilecek. İthal edilecek hayvanların azami ağırlığı 300 kilo olacak ve en fazla 12 aylık olması gerekiyor.

Ali Ekber YILDIRIM
İZMİR-
Et fiyatındaki artışı durdurmak için besilik dana ithalatına izin çıktı. Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nda besicilerle yapılan toplantıda bugünden itibaren ithalata izin verilmesi kararı çıktı. İthalat kararına büyük besiciler destek verirken küçük çapta besicilik yapanlar ve süt hayvancılığı yapanlar karşı çıkıyor.
Gazeteniz DÜNYA’ nın 7 Temmuz’da “Dana ithalatında düğmeye basıldı” başlığıyla duyurduğu besilik hayvan ithalatı bugün başlıyor. Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürü Mustafa Kayhan’ın başkanlığında bakanlıkta hayvancılık sektörü temsilcileri ve büyük besicilerin katılımı ile dün bir toplantı yapıldı. Gıda Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Habib Can’ın da katıldığı toplantıda bugünden itibaren ithalat taleplerinin onaylanmasına karar verildi.
İthalatta yüzde 40 şartı var
Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nda yapılan toplantıda yerli üretimi korumak amacıyla ithalatta yüzde 40 şartı getirildi. Besi işletmesinde 100 yerli hayvanı olan bir besici 40 besi danası ithal edebilecek. Buna göre ithalat yapmak için başvuruda bulunan besicinin işletmesi Gıda,tarım ve hayvancılık il Müdürlüğü ekipleri tarafından kontrol edilecek ve yüzde 40 şartına göre ithalat izni verilecek.
Herkes ithalat yapamayacak
Hükümet 2010 yılında ithalata izin verdiğinde ithalat için bir sınırlama getirmediği için isteyen herkes ithalat yapabiliyordu. Bu kez sadece besicilik yapan işletme sahipleri ithalat yapabilecek. İşletmesindeki yerli hayvan sayısının yüzde 40’ı kadar hayvan ithal edebilecek. İthal edilecek hayvanların azami 300 kilo ağırlığında ve en çok 12 aylık olması şartı da var. Besilik dana ithalatında ayrıca yüzde 15 gümrük vergisi uygulanacak.
Avrupa’dan 4 Avro’ya gelecek
DÜNYA’nın edindiği bilgiye göre Avrupa Birliği ülkelerinden besilik dananın Türkiye’ye teslimi canlı ağırlık olarak kilo başına 4 Avro’ya mal olması bekleniyor. Latin Amerika ülkelerinden özellikle Uruguay,Brezilya,Arjantin’den ise besilik dananın canlı olarak kilosunun 5.5 dolara mal edilmesi tahmin ediliyor. Yüzde 40 ithal ve yüzde 60 yerli hayvan ile piyasanın belli bir dengenin sağlanması ve et fiyatındaki artışın durdurulması hedefleniyor.
İthal hayvanlar kurbandan sonra gelecek
Hayvancılık sektörü temsilcileri,ithalata verilen iznin hemen hayvanların ithal edilmesi anlamına gelmediğini belirterek ilk ithalatın Kurban Bayramı’ndan sonra gerçekleşebileceğini söylüyor.
Besiciler memnun sütçüler tepkili
Besilik hayvan ithalatına izin verilmesi büyük besi işletmeleri tarafından memnuniyetle karşılandı. Süt hayvancılığı yapan ve erkek buzağıları besicilere satan işletme sahipleri ise ithalatın yerli üretime zarar vereceğini söyleyerek tepki gösteriyor.
Adana’da 9 bin 500 büyükbaş hayvan kapasiteli besi işletmesi sahibi Mehmet Şahbaz, bakanlıkta yapılan toplantıya katıldığını ve alınan kararın besicilere nefes aldıracak bir karar olduğunu söyledi. Bu kararla hem yerli üretimin korunduğunu hem de ithalata kapı aralanarak et fiyatının kontrol altına alınacağını belirten Şahbaz: “Bakanlığımız doğru bir karar verdi. Bu karar ülke hayvancılığı için çok iyi bir karar. Çünkü hem yerli üretimi hem de tüketiciyi, besiciyi koruyacak. Biz hayvan ithal ederek 10-12 ay besleyeceğiz. Bu ülkeye katma değer sağlayacağız. Tüketicimize sağlıklı ve güvenli et tüketmesine destek olacağız. Fakat bundan sonra karkas et ithalatına izin verilmemesi gerekir. Eğer böyle bir yanlış yapılırsa, biliyorsunuz daha önce yapıldı. O zaman hepimiz batarız. Bu şartlarda karkas et ithalatı isteyen biri vatan hainidir.” görüşünü dile getirdi.

Türkiye’nin besilik sığır ithalatı(Baş)

Hayvan cinsi 2010 2011 2012 2013 2014*

Besilik sığır 1.443 222.451 223.498 130.831 14.062

* Ocak-Mayıs dönemi
Kaynak:Ulusal Kırmızı Et Konseyi

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

Güncel: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler