Urfa'nın köylerine ortaçağ karanlığı yaşatılıyor…

Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Urfa'nın köylerine ortaçağ karanlığı yaşatılıyor…

28 Ağustos 2014

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Köşe Yazısı

Güncelleme: Şub 22, 2024

Başbakanlığa ve partisine veda konuşması yapan Recep Tayyip Erdoğan, 12 yılda Türkiye’de ne kadar çok yatırım yaptıklarını,ne kadar büyük reformlar gerçekleştirdiklerini uzun uzun anlattı. Konuşmayı milyonlarca kişi televizyonlarından canlı izlerken, Şanlıurfa’nın Akçakale İlçesi’ndeki bir çok köyde izlenemedi. Çünkü köylerde tam 17 gündür elektrik kesik. Teknik bir arıza yok. Tarımsal sulama için kullandığı elektriğin borcunu ödeyen ödemeyen ayrımı yapılmaksızın köylerin tümüyle elektriği kesildi.
Şanlıurfa’da köylülere ortaçağ karanlığını yaşatan elektrik kesintisinin tarıma faturası her geçen gün büyüyor. Daha da önemlisi insan yaşamını, sağlığı tehdit eder boyuta ulaşacak endişesi var.
Akçakale’ye bağlı Güvenç Köyü Muhtarı Mustafa Yasak ile telefonla görüştük. Muhtarın anlattıkları özetle şöyle:”Bölgemizde iki sulama birliği var. Bunlardan birisi Topçu Gündaş Sulama Birliği,Diğeri Yalınlı Onortak Sulama Birliği. Bu iki birliğin bölgenin elektrik dağıtım şirketi Dedaş’a borcu var. Bu borç için anlaşmışlar. Her iki birlik 400 bin liranın üzerinde bir ödeme yaptı. Fakat Dedaş, eksik ödeme nedeniyle faiz işleterek 7 milyon lira civarında bir borç çıkarıyor. Birlikler bu borcu ödeyemiyor. Biz çiftçiler olarak sulama birliğine borcumuzu ödedik. Yani çiftçinin borcu yok. Fakat sulama birliklerinin borcu nedeniyle bölgenin elektriği tümüyle kesildi. Tam 17 gündür köylerimizde elektrik yok. Sulama Birliği sahası dışında olan, elektrik borcu olmayan çiftçiler var. Onlarda elektrik kesintisinden zarar görüyor.”
Sorunu anlatmak üzere bir heyet halinde Ankara’ya giden köylüler AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ve Şanlıurfa Milletvekili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk çelik ile görüşüyor. Onların aracılığı ile sorun 12.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a iletiliyor. Erdoğan, Enerji Bakanı ve diğer ilgililere “sorunu çözün” talimatı veriyor. Faruk Çelik Dedaş’ı arayarak sorunun çözülmesini istiyor. Heyetin anlattığına göre Dedaş yetkilileri, “devlet bu borcu üstlenip öderse, elektrik veririz “diye yanıt veriyor.
Akçakale Güvenç Köyü Muhtarı Mustafa Yasak, elektriğin kesik olması nedeniyle pamuk ve diğer tarım ürünlerini sulayamadıklarını ve çok büyük zarara uğradıklarını, bir çok çiftçinin mahkemeye başvuracağını söylüyor. Mustafa Yasak:” Sorun artık tarımsal sulama boyutunu aştı. yüzlerce dönüm pamuk susuzluktan yandı.Köylerde elektrik olmadığı için sularımız akmıyor. Kilometrelerce ötedeki başka köylerden,kaynaklardan içmek için su taşıyoruz. Elektrik kesintisi yaşamı tehdit etmeye başladı. Biz Suriye sınırında olan bir köyüz. Orada savaş var buna rağmen elektrikleri kesik değil. Biz hangi çağda yaşıyoruz, bizi günlerdir karanlıkta bırakıyorlar.”diyerek tepkisini dile getirdi.
Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da günlerden beri enerji ile ilgili ciddi sorunlar yaşanıyor. Köylüler büyük emekle yetiştirdikleri ürünlerini elektrik kesintisi nedeniyle sulayamıyor. Devlet daha önce tahsil edemediği elektrik borçlarını özelleştirme ile özel firmalara devretti. Onlar da parayı tahsil etmek için en kolay yol olarak elektriği kesiyor. Çiftçiler buna tepki göstererek yol kesiyor. Eylem yapıyor.
Yeni kurulacak hükümetin birinci gündem konularından birisi bu olacak. Sorun çözülemezse tarım çok ciddi zarar göreceği gibi, insan yaşamı da bundan olumsuz etkilenecek. Susuzluktan hayvanlar olumsuz etkilenecek,verim düşecek.
Özetle, Doğu ve Güneydoğu başta olmak üzere tarımsal sulama ile ilgili her bölgede yaşanan sorunlar öncelikli olarak çözüme kavuşturulmalı. Aksi taktirde ekonomiye de insan yaşamına ve doğaya da faturası çok ağır olacak.
******
Ürün Doğrulama ve Takip Sistemi’ne ikinci erteleme
Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın gıda denetiminde 6 ana ürün grubunda uygulayacağını duyurduğu “Ürün Doğrulama ve Takip Sistemi” ikinci kez ertelendi.
Sahte, taklit ve tağşişli ürünlerin üretimini, satışını engelleyerek güvenli gıdaya ulaşılmasını sağlamak amacıyla 31 Aralık 2013’te başlatmayı planladığı ancak gıda sektörünün talebi üzerine 31 Ağustos’a ertelenen Ürün Doğrulama ve Takip Sistemi (ÜDTS) bu kez 3 Mart 2015’e ertelendi.

Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar

İklim, Çevre ve Su,Tarım: İlişkili Diğer Makaleler

En Son Yayınlanan Makaleler