Fındık devi Oltan, Ferrero'ya satıldı

·

06 Temmuz 2014

·

Bu haberde ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Fındık devi Oltan, Ferrero'ya satıldı

06 Temmuz 2014

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Şub 20, 2024

Dünyanın en büyük çikolata üreticilerinden Ferrero, Türkiye’nin fındık devi Oltan Gıda’yı satın aldı.Türkiye fındık ihracatının üçte birini tek başına gerçekleştiren ve 500 Büyük Sanayi Kuruluşu sıralamasında 55. sırada yer alan Oltan Gıda, 2002 yılından bu yana fındık ihracatının şampiyonu. 2012 -2013 sezonunda yaklaşık 68 bin ton iç fındık ihracatı karşılığında yaklaşık 500 milyon dolar gelir sağlayan Trabzon merkezli Oltan Gıda’nın 5 fındık kırma fabrikası, 2 iç fındık seçme tesisi ve Trabzon’da fındık entegre tesisi var.
Dünya fındık piyasasını etkileyecek satış
Sadece Türkiye’de değil dünyada fındık ve fındıklı ürünleri, çikolata piyasasını doğrudan etkileyecek satış kararının bu hafta resmen açıklanması bekleniyor. DÜNYA’ nın edindiği bilgilere göre satış işleminin tamamlanması için Oltan Gıda Mamulleri İhracat ve İthalat Limited Şirketi anonim şirkete dönüştürülüyor.

Ali Ekber YILDIRIM
İZMİR
– Türkiye’nin fındık devi Oltan Gıda, İtalyan çikolata devi Ferrero Grubu’na satıldı. Türkiye’nin 2002 yılından bu yana fındıkta ihracat şampiyonu olan, yeni açıklanan 500 büyük sanayi kuruluşu araştırmasında 55. sırada yer alan Oltan Gıda’nın Türkiye’nin en büyük fındık alıcısı olan, Nutella ve Kinder’in üreticisi Ferrero’ya satılması dünya fındık piyasasını, fındık ve fındıklı ürünleri, çikolata sektörünü doğrudan etkilemesi bekleniyor.
Türkiye fındık ihracatının üçte birini tek başına gerçekleştiren Oltan Gıda, 2002 yılından bu yana fındık ihracatının şampiyonu. 2012 -2013 sezonunda yaklaşık 68 bin ton iç fındık ihracatı karşılığında yaklaşık 500 milyon dolar gelir sağlayan Trabzon merkezli Oltan Gıda’nın 5 fındık kırma fabrikası, 2 iç fındık seçme tesisi ve Trabzon’da fındık entegre tesisi var. Fındık satışının yüzde 70’ini Ferrero’ya satan Oltan Gıda bir ay önce en fazla fındık ihraç eden firma ödülünü Devlet Bakanı Ali Babacan’ın elinden almıştı.
Oltan Gıda’yı satın alan Ferrero ise dünyanın çikolata devi olarak biliniyor. Ferrero geçen yıl dünya çapındaki 19. fabrikasını 300 milyon liralık yatırımla Manisa’da açmıştı.
Ferrero’nun Oltan Gıda’yı satın alması sadece Türkiye’de değil dünyada da fındık piyasasını ve fındıktan elde edilen çikolata piyasasını etkilemesi bekleniyor.
En büyük ihracatçı
İtalya, İngiltere, Fransa, Almanya başta olmak üzere tüm Avrupa ülkeleri ile Amerika, Japonya, Çin, Avustralya, Güney Afrika, Mısır gibi deniz aşırı ülkelere fındık ihraç eden Oltan Gıda, 2002 yılından bu yana Türkiye’nin en fazla fındık ihraç eden lider şirket konumunda. Kurulduğu 1984 yılından bu yana zarar etmeyen Oltan Gıda’nın bu yıl yaşanan fındık fiyatlarındaki istikrarsızlıktan olumsuz etkilendiği ve taahütlerini yerine getirmede zorlandığı ifade ediliyor. Bu yıl çok yüksek bir fındık rekoltesi olacağı beklentisi ile bir çok ihracatçı kilosu 5 liradan alivre satış yaptığı ancak nisan ayında yaşanan don felaketi i,le üretimin büyük oranda düşeceği tahmin edilince yaşanan panikle fındık fiyatı 5 liradan 11 liraya kadar yükselmesi bir çok ihracatçının taahhütlerini yerine getirmekte zorlanmasına neden oldu. Bu nedenle ilk kez fındık ithalatı bile gündeme geldi.
Fındık piyasasını yabancılar kontrol edecek
Türkiye’den en fazla fındık alan Ferrero’nun Manisa’da kurduğu fabrikadan sonra Türkiye’de piyasada doğrudan yer alacağı bekleniyordu. Ferrero gibi daha bir çok yabancı firmanın fındığa yatırım yapması bekleniyor. Böylece fındık ihracatında piyasa yabancı sermayenin eline geçmiş olacak. Ferrero’nun Oltan Gıda’yı alması ile zaten fındık ihracatının üçte birini tek başına kontrolüne alıyor. Nutella ve Kinder markalarıyla dünyanın en büyük çikolata üreticilerinden olan İtalyan Ferrero,19.fabrikasını 300 milyon liralık yatırımla Manisa’ya yaptı. Ferreron Manisa’da Nutella, Kinder Pingui ve Kinder Süt Dilimi markalı çikolatalar üretiyor. Ferrero tüm fabrikalarında kullandığı fındığın yüzde 80’nini Türkiye’den alıyor. Ferrero’nun yıllık cirosu yaklaşık 10 milyar Avro.

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

Güncel: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler