2014 tarım destekleri Resmi Gazete'de yayınlandı

Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

2014 tarım destekleri Resmi Gazete'de yayınlandı

14 Nisan 2014

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Köşe Yazısı

Güncelleme: Şub 22, 2024

İlk kez Gazeteniz DÜNYA’ nın 9 Mart’ta manşetten açıkladığı 2014 tarım desteklerine ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı 12 Nisan tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Bakanlar Kurulu Kararı’na göre hayvancılığa bu yıl ilk kez “sürü yöneticisi istihdamı desteği” adıyla çoban istihdamına işletme başına yıllık 5 bin destek verilecek. Çoban istihdamı desteğinden 500 baş ve üzeri küçükbaş hayvana sahip işletmeleri yararlanacak. Destek 2014 yılında başlayacak ve işletme başına 5 bin lira 2015 yılı bütçesinden ödenecek.
Bakanlar Kurulu Kararı’na göre Güneydoğu Anadolu Projesi(GAP), Doğu Anadolu Projesi(DAP),Konya Ovası Projesi(KOP), Doğu Karadeniz Projesi(DOKAP) kapsamındaki illerde “Besilik Materyal Üretim Desteği” uygulanacak. Karara göre bu illerde e-ıslah veri tabanına kayıtlı sığırlarını(saf sütçü ırklarda doğum tarihi 1.1.2009 ve sonrası olanlar hariç olmak üzere) etçi veya kombine ırklarla tohumlama yaptıran yetiştiricilere,anaç sığırları ve doğan buzağıları(dişilere Brucellosis S-19 aşısı yaptırmak şartıyla) için anaç sığır başına 350 lira, buzağı başına ise 150 lira destek verilecek. Bu desteklerde 2014’te başlayacak ancak ödemeleri 2015 bütçesinden yapılacak.
Organik ve iyi tarıma destek arttı
Bakanlar Kurulu Kararı’nda 2014’te bir çok tarım desteğinde artış yapılmaması dikkat çekti. Fark ödemesi(prim) desteklerinde geçen yıla göre 17 üründen sadece 2’sinde, pamukta 5 ve yağlık ayçiçeğinde 6 kuruşluk artış yapıldı. Alan bazlı desteklerden gübre ve mazotta dekar başına 2 ile 5 kuruşluk destek artışı sağlanırken sebze ve meyve yetiştiriciliğinde organik tarım ve iyi tarımda artış sağlandı. Buna göre organik tarım kapsamında meyve ve sebze üretenlere geçen yıl dekar başına 50 lira verilen destek 2014’te 70 lira olarak belirlendi. Meyve ve sebze üretimini iyi tarım uygulamaları kapsamında üreten yetiştiriciler ise 2013’te dekar başına aldıkları 25 liralık destek 2014’te yüzde 100 artışla 50 liraya yükseltildi.
Bir çok kalemde artış yok
Resmi Gazete’de yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararı’na göre 2014’te toprak analizi,yem bitkileri, bakliyat ürünleri,çay,sertifikalı tohum üretim ve kullanımı, sertifikalı fide ve fidan,biyolojik mücadele,Çiftlik Muhasebe Veri Ağı ile tarım danışmanlığı gibi bir çok destekte ise hiç bir artış yapılmadı.
Resmi Gazete’de yayınlanan 2014 tarım desteklerine ilişkin uygulama tebliğleri Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından çıkarıldıktan sonra uygulama başlayacak.

Tags:

Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar

En Son Yayınlanan Makaleler