Ziraat Bankası ve Tarım Kredi'den düşük faizli kredi

·

21 Ocak 2014

·

Bu haberde ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Ziraat Bankası ve Tarım Kredi'den düşük faizli kredi

21 Ocak 2014

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Şub 20, 2024

Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinin 2014 yılında kullandıracakları düşük faizli tarım kredilerin limitleri ve faiz oranları açıklandı. Bakanlar Kurulu’nun Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren kararına göre, geçen yıldan farklı olarak büyükbaş hayvan besiciliği, yem bitkileri ve su ürünleri avcılığı kredilerinin limitinde artış sağlandı. Süs bitkilerine ise ilk kez yüzde 50 faiz indirimli işletme ve yatırım kredisi sağlanıyor. Ayrıca tarımsal amaçlı kooperatiflere de düşük faizli kredi kullandırılacak.
Hayvancılık ve yem kredilerinde artış
Resmi Gazete’nin 21 Ocak tarihli sayısında yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararı’na göre geçen yıl yüzde 50 faiz indirimli büyükbaş hayvan besiciliği yatırım ve işletme kredilerinin 3 milyon lira olan üst limiti 5 milyon liraya çıkarıldı. Su ürünleri avcılığı kredisi ise 1.5 milyon liradan 2 milyon liraya yükseltildi.
Kararname ile çok yıllık yem bitkilerine verilen yüzde 100 indirimli yatırım ve yüzde 75 indirimli işletme kredisinin limiti de 1.5 milyon liradan 2.5 milyon liraya çıkarıldı.
Süs bitkisi üretimine yüzde 50 faiz indirimli kredi
Süs bitkisi üretimine ise ilk kez kredi verilecek. Süs bitkisi üretiminde hem yatırım hem de işletme kredisi 2.5 milyon lira üst limitli ve yüzde 50 faiz indirimli olacak.
Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri bu yıl Tarımsal Amaçlı Kooperatiflere de düşük faizli kredi verilecek. Buna göre, damızlık süt sığırı yetiştiriciliğinde kooperatiflere  yüzde 100 faiz indirimli yatırım ve yüzde 75 indirimli işletme kredisi verilecek. Kredinin üst limiti ise 7.5 milyon lira olarak belirlendi.
Tarımsal amaçlı kooperatiflerde kredi alabilecek
Kooperatiflere büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinde 5 milyon lira üst limitli yatırım kredilerinde yüzde 100,işletme kredilerinde yüzde 75 faiz indirimi uygulanacak. Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde ise yine 5 milyon lira limitli kredi verilecek. Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde yatırım kredilerinde yüzde 100 işletme kredilerinde yüzde 75 faiz indirimi yapılacak.
Kooperatifler örtü altı üretim için 7.5 milyon lira yatırım ve işletme kredisini yüzde 75 faiz indirimi ile kullanabilecek. Kooperatifler su ürünleri avcılığında ise yine yüzde 75 faiz indirimli 3 milyon lira kredi alabilecek.
Tarımsal amaçlı kooperatifler ürün işleme, paketleme, depolama tesisi için yüzde 75 faiz indirimli yatırım kredisi ve yüzde 50 indirimli işletme kredisi kullanabilecek. Bu konuda kredi limiti ise 5 milyon lira olarak belirlendi.
Sözleşmeli üretim yaptıranlara 10 milyon lira kredi
Sözleşmeli üretim modeli kapsamında, üreticilerin tarımsal girdilerini temin etmek ve  ve ürün almayı garanti etmek suretiyle tarımsal üretim yaptıran gerçek ve tüzel kişilere, söz konusu üretimin  finansmanı amacıyla kredi kullandırılacak. Bu kapsamda kullandırılacak kredinin üst limiti 10 milyon lira olacak.

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

Güncel: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler