Amerika’nın GDO oyunu…

Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Amerika’nın GDO oyunu…

17 Nisan 2013

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Köşe Yazısı

Güncelleme: Nis 17, 2013

Günlerdir herkes soruyor; pirinçte GDO(Genetiği Değiştirilmiş Organizma) var mı? Hükümet yetkilileri çelişkili açıklamaları ile kafa karıştırmada adeta yarışıyorlar. Birisi “GDO var” derken diğeri “yok” diyor.Bakanlar “var”, “yok” toto oynarken, Amerika’dan ithal ettikleri pirinçte GDO olduğu gerekçesiyle 3 firmanın 8 yöneticisi tutuklandı.Pirincin ithal edildiği Amerika’nın “üst düzey yetkilileri” ise Türkiye’yi suçluyor.
Fırsatçılara gün doğdu, ithal pirinci tüketiciye “yerli” diye fahiş fiyatla satıyor.Bütün bu tartışmaların altında Türkiye’de üretimi, ithalatı ve dağıtımı yasak olan gıda amaçlı GDO’lu ürünlere kapı aralamak olabilir mi?
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yakın zamanda Amerika’ya gidecek. ABD Başkanı Barak Obama, “Mr.Erdoğan, yem amaçlı GDO’lu ürünlere ithalat izni verdiniz,teşekkür ederim.Bu konuda bir sorun yok. Fakat gıda için GDO ürünlere izin vermiyorsunuz. Şirketlerimiz çok büyük sıkıntı yaşıyor. Bu sıkıntıları birlikte aşmalıyız. Biliyorsunuz bizde GDO serbest. Zararlı olsa biz de yasaklarız.” derse kimse şaşırmasın.
GDO’lu pirinç tartışmasının yaşandığı şu günlerde Amerikanın “üst düzey yetkilileri” bu konuda çok ciddi lobi çalışmaları yapıyor. Sistemli bir biçimde Türkiye’yi suçluyorlar. GDO analizi yapacak laboratuar olmadığını iddia ediyor, ithalat yapılırken GDO bulaşmasının kaçınılmaz olduğunu, Türkiye’nin bu konuda yasal düzenleme yapması gerektiğini ifade ediyorlar. Amerikalı yetkililer gıda amaçlı GDO’lu ürünler için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile görüşmeler yaptıklarını da açıkça dile getiriyorlar.
Başbakan Erdoğan’ın Amerika gezisinden sonra, “Amerika’da gıda amaçlı GDO’lu ürünlerin üretimi, tüketimi serbest. Avrupa Birliği’nde GDO’lu ürünler için binde 9 eşik değer var. Bizimde bu konuda bir düzenleme yapmamız gerekir” yönünde açıklama yapabilir.
Buraya kadar yazdıklarımızı bir senaryo ya da komplo teorisi olarak değerlendirebilirsiniz. Ancak, geçmişte birçok konuda bu senaryolar, komplo teorileri hep gerçek oldu.
Aşağıda okuyacaklarınız ne komplo teorisi ne de senaryo. Yaşanmış gerçekler.
Amerika Tarım Bakanlığı 18 Ağustos 2006 tarihinde yaptığı açıklamada ABD ticari pirinç silolarından alınan örneklerde Alman Biyoteknoloji şirketi Bayer CropScience tarafından geliştirilen LL601 isimli genetiği değiştirilmiş (GD) uzun taneli pirince rastlandığını bildirdi.
Bu açıklamadan hemen sonra Japonya, Amerika’dan uzun taneli pirinç ithalatını durdurdu. Daha önce ithal ettiği 1 milyon tonu aşkın pirinci de analize tabi tutmaya karar verdi.
Güney Kore ithal ettiği pirincin GDO’suz olduğuna dair Amerika’dan garanti istedi.
Avrupa Konseyi, konuyla ilgili “Acil Önlemleri” görüştü ve ABD’den yapılan uzun taneli pirinç yüklemelerinin LL601 pirinci içermediğine dair sertifika istenmesine karar verdi. Üye ülkeler “Acil Önlemleri” onayladı.
Ardından ABD pirincini ithal eden ülkelerde genetiği değiştirilmiş LLRice601 pirincinin görüldüğüne dair haberler yayıldı. Avusturya, Belçika, Kıbrıs, Finlandiya, Fransa, Almanya, Macaristan, İrlanda, İtalya, Hollanda, Norveç, Slovenya, İsveç, İsviçre, İngiltere’de yapılan gıda testlerinde GDO’lu pirince rastlandı.
O dönemde Avrupa Birliği’ndeki pirinç ticaretinin yüzde 90’nını yapan Rice Millers, yaptıkları 162 testin 33’ünde genetiği değiştirilmiş pirince rastlandığını açıkladı. Birçok market ve ithalatçı Amerika’dan pirinç ithalatını durdurdu. Dağıttığı pirinci raflardan topladı.
Finlandiya Gıda Güvenliği Kurumu Evira, alınan dokuz örnekten altısında onaylanmamış genetiği değiştirilmiş pirinç LL601 bulunduğunu açıkladı.
Yaşanan bu gelişmeler Amerikan pirincinin fiyatını düşürdü. Üreticiler olumsuz etkilendiği için Bayer’e dava açtı.
GDO’lu pirinç ile ilgili değerlendirme yaparken 2006’da dünyayı sarsan bu skandalı unutmamak gerekir.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker diyor ya “dünyada ticari amaçla üretilen pirinç yok” diye. 2006’da da yoktu.
Bayer’in geliştirdiği LL601 genetiği değiştirilmiş pirincin deneme ekimi 1998-2001 yılları arasında Amerika’da yapmış ama insan sağlığına zararlı olmadığı bilimsel olarak kanıtlanamadığı için ticari olarak üretimi onaylanmamıştı. Onaylanmamış gen neredeyse tüm dünyaya yayılmıştı.
Bu nedenle “ticari olarak üretilen pirinç yok, gönül rahatlığı ile tüketebilirsiniz” demek doğru değil. Tüketiciyi aldatmaktır,kandırmaktır..
Yine hatırlayacaksınız bundan yaklaşık 10 yıl önce “Altın Pirinç” adı verilen ve havuçtan gen transferi ile elde edilen genetiği değiştirilmiş pirincin insanları açlıktan kurtaracak ve gıda sorununu tümüyle çözecek bir ürün olarak sunulmuştu. Amerika’da üretilen “altın pirinç”in özellikle çocuklar üzerinde yarattığı alerjik etkiler nedeniyle üretimi durduruldu. Fakat çok uluslu tohumculuk şirketleri GDO’ lu pirinç üretme sevdasından vazgeçmedi ve vazgeçmeyecekler. Çünkü dünya nüfusunun çok büyük bölümünü oluşturan Asya ülkelerinin temel yiyeceği pirinç.
Özetle, GDO’lu pirinç konusunda alınacak çok ders var. Amerika ve çok uluslu tohumculuk firmaları Türkiye’nin gıda amaçlı GDO’lu ürünlere izin vermesi için baskılarını sürdürecekler.

Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar

GDO,Gıda: İlişkili Diğer Makaleler

En Son Yayınlanan Makaleler