Ziraat Bankası’ndan “cansuyu” kredisi…

Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Ziraat Bankası’ndan “cansuyu” kredisi…

27 Temmuz 2010

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Köşe Yazısı

Güncelleme: Şub 23, 2024

Son zamanlarda nereye gitsek çiftçiler banka kredilerinden şikayetçi. Yüksek faizden, borcunu ödeyememekten, kredisini yeniden yapılandıramamaktan yakınıyor. Çiftçilerin bir bölümü, özellikle yabancı sermayeli bankaların ülke topraklarını ele geçirmesinden endişeli.Tarımsal yatırımcılar ise, büyük umutlarla kurdukları işletmelerini yüksek faiz nedeniyle bankalara kaptırmaktan korkuyor.
Daha 4 ay önceki yazımızda “Tarımsal krediler çok can yakacak..” diye uyarmıştık. (15 Nisan 2010 tarihli o yazıyı www.tarimdunyasi.net adresinden okuyabilirsiniz.)
Canlar yanmaya başladı. Pek çok üründe hasat dönemi geldi. Çiftçinin eline geçen para girdileri karşılamaya yetmiyor. Banka kredilerinin ana parası bir yana, faizini ödeyebilen çiftçi şanslı sayılıyor.
Tarımsal işletmeler açısından durum daha da kötü. Pek çok işletme aldığı krediyi ve faizini ödeyemediği için kapanma tehlikesi ile karşı karşıya. Kimi bankalar verdikleri krediyi kurtarmak telaşı ile işletmeleri yok pahasına satmanın hesabını yapıyor.
Ziraat Bankası nihayet tehlikenin farkına vardı. Uzun zamandır üzerinde çalışılan çiftçilere, yatırımcılara “cansuyu” olacak refinansman kredisi uygulamasına geçildi.
Buna göre, başka bankalardan kredi alan ancak ödeme zorluğuna düşen, yüksek faiz nedeniyle borcunu ödeyemeyen ve bu borcunu yeniden yapılandırmak isteyen yatırımcılara, çiftçilere Ziraat Bankası tarafından  refinansman kredisi sağlanıyor.
Refinansman kredisi şimdilik sadece yatırım kredilerinde uygulanıyor. Diğer tarımsal kredilerde de uygulanması bekleniyor.
Başka bankalardan tarımsal yatırım kredisi kullananlar aldıkları krediyi ödeyemeyecek durumda iseler veya faizinin çok yüksek olmasından şikayetçi iseler, Ziraat Bankası’na gidip gerekli teminatları göstermek şartıyla borcu kadar kredi alıp diğer bankadaki borcunu kapatabiliyor.
Ziraat Bankası’nın refinansman kredisi, ilk 2 yıl sadece faiz ödemeli, kalan 5 yılı anapara ve faiz ödemeli olmak üzere 7 yıl vadeli. Faizi ise yıllık yüzde 5.2 civarında.
Diğer bankaların yıllık ortalama yüzde 16, hatta bazı bankaların yüzde 20 faizle kredi verdikleri dikkate alındığında Ziraat Bankası’nın refinansman kredisinin hem düşük faizli hem de uzun vadeli olması yatırımcıları büyük ölçüde rahatlatacak. Kapanma veya el değiştirme tehlikesi olan işletmeler bu uygulama ile üretime devam edecek.
Ziraat Bankası’nın amacı da, bankaların uyguladıkları yüksek faiz nedeniyle tarımsal işletmelerin kapanmasını önlemek ve üretime devam etmesini sağlamak.
Bir başka amaç ise, tarım sektörünün yapısını bilmeden yüksek faizle kredi veren ve tatlı karlar sağlayan bankaların faizlerini aşağı çekmek.
Daha önce de defalarca yazdığımız gibi, son yıllarda tarım kesimini keşfeden kimi bankalar, hasat dönemine endeksli kredilerle, 4 ay ödemesiz vadelerle, üreticiye mazotunu, ilacını, gübresini aldıran üretici kredi kartları ile çiftçiye adeta bir tuzak kurdu. Yıllık yüzde 20’leri bulan yüksek faizli krediler çiftçiyi bankaların kölesi yaptı. Çok sayıda çiftçi borcunu kapatamadığı için elindekini avucundakini yitirip, tarlasını, işletmesini bankalara bırakıp  tarımdan çekildi. Tarım sektörünün geleceğini tehdit eden bu yapı daha fazla sürdürülemez.
Ziraat Bankası’nın yatırımcılara yönelik refinansman kredisi diğer tarımsal kredilerde de uygulanabilirse bu tehdit bir ölçüde kalkmış olur.
Bu arada Ziraat Bankası’nın  başlattığı refinansman kredisi pek çok bankayı rahatsız etti. Çiftçinin sırtından eskisi gibi tatlı karlar elde edemeyecekleri için refinansman kredisini engellemek için lobi çalışmalarına başladılar. Müşteri kaybetmemek için faiz indirimine gidenler de var.
Geçen hafta Tekirdağ Çorlu’da Teta Teknik Tarım’ın düzenlediği ve süt hayvancılığı yapan 50’yi aşkın yatırımcı ile sohbet ediyoruz. Canlı hayvan ithalatı ile büyük moral bozukluğu yaşayan yatırımcıların, Ziraat Bankası’nın refinansman kredisi ile nasıl umutlandıklarına tanık olduk. Refinansman kredisinin kendilerine “cansuyu” olduğunu, sadece Trakya’da yüzlerce işletmenin bu kredi ile üretime devam edeceğini ifade ettiler.
Trakya’da ağırlıklı olarak hayvancılıkta başlayan, Adana ve Antalya’da seracılıkta uygulanan refinansman kredisinin kısa zamanda tüm tarımsal yatırımlarda yaygınlaşması bekleniyor.
Özetle, Ziraat Bankası’nın geçmişte yarattığı boşluk nedeniyle kimi bankaların ölçüsüz, yüksek faizli kredisi ile zor duruma düşen tarımsal yatırımcılar yine Ziraat Bankası’nın cansuyu kredi ile yaşam bulacak. Ziraat Bankası’nın bu uygulamayı devlet destekli yaptığını hatırlatmakta yarar var.
                              *****
TMO, fındık satışını durduracak…
Geçen haftaki “Fındıkta hasat  öncesi gelişmeler” başlıklı yazımızda Toprak Mahsulleri Ofisi’nin hasada kısa bir süre kala fındık satışını sürdürmesini eleştirmiştik. Yazımızın yayınlanmasından bir gün sonra Toprak Mahsulleri Ofisi, kamuoyuna bir açıklama yaparak fındık hasat döneminin Ağustos ayının ilk haftasında başlaması nedeniyle üreticilerin mağdur olmaması için 30 Temmuz 2010 itibariyle fındık satışını durduracağını bildirdi. TMO bu Cuma günden itibaren fındık satışını durduracak.

Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar

  1. MAGDUR ÇİFTÇİ 27 Temmuz 2010 - 04:45 - Yanıtla

    ZİRAAT BANKASININ BU AÇTIĞI KREDİ SAYESİNDE ÇİFTÇİ KURTULUR.AMA DEVLETİMİZİN ÇİFTÇİYİ SÖMÜREN VE TOPRAKLARINI ALMAYI AMAÇLAYAN malum bankanın GİDİŞİNE NE ZAMAN DUR DİYECEK.TRAKYADA TOPRAK BIRAKMAYAN BANKA EGE BÖLGESİNİ BİTİRMEYİ HEDEFLEDİĞİ AÇIK OLARAK GÖRÜNMEKTEDİR.ZAMANINDA SİLAHLA ALAMADIĞI YERLERİ PARA SATARAK ALMAYI HEDEFLEDİĞİ GÖRÜLMEKTEDİR. ÇÜNKÜ ÇİFTÇİ BORCUNU ÖDEYEBİLME VE İMKANSIZLIKTAN DOLAYI ONLARIN ELİNE DÜŞMEKTEDİR.DEVLETİN BU BANKANIN VERDİĞİ %40 FAİZE NEDEN MÜDALE EDEMİYOR….?

  2. Serkan USTA 27 Temmuz 2010 - 11:38 - Yanıtla

    Fındık fiyatları 8m seviyesine gelmelidir, biz dünyaya fındık satamıyoruz italya fındık alanlarını geliştirip pazara ortak olma yoluna gidiyor.

    üretici para kazanabilmeli, sadece cüneyd zapsu para kazanıyor şuan

  3. genç çiftçi 27 Temmuz 2010 - 14:06 - Yanıtla

    Peki ziraat bankasındaki yapılandırdığımız borçlarda kapsama içine girecekmi?

  4. Ali Şükrü Tunçel 29 Temmuz 2010 - 09:47 - Yanıtla

    Refinansman kredisi, sanayici için olduğu kadar çiftçimiz için de gerçekten cansuyu olacak bir kredidir. Fakat burada dikkatlerden kaçan bir konu var. Teminat göstermeye gücü olan sanayici, o gücünü kredi teminatı olarak kullanmada değil, teminat göstereceği taşınmazı satarak kullanmayı tercih eder. Teminat gösterme gücü olmayan sanayici ve çiftçilere ise sigorta fonu destekli kredi verilebilmelidir. Bu destekler, alet ekipman, hammadde gibi üretimde kullanılabilecek materyallerin alımı ve işletmenin kısa vadeli giderlerinin banka tarafından kredi olarak ödenmesi ile mümkün olabilir. Piyasadaki daralma ve kriz nedeniyle yüzlerce küçük işletme vergi, sgk borcu ve personel giderlerini karşılayamadığı gibi hammade de alamadığından tüm bu borçlarını ödeyemeyerek ticari faaliyetine son vermektedir. Küçük miktarlardaki kredilerle üretim faaliyetine başlayabilecek bu tür işletmeler desteklendiği takdirde iktisadi yapımıza önemli oranda canlılık katabileceklerdir. Borçlu olup da borcunu ödeme niyetiyle kredi talep edecek olan bu işletmeler, üretim faaliyetine başladıkları takdirde önemli miktarda insanımızın da işbaşı yapması mümkün olabilecektir. Mini kredinin mucidi olarak nobel ödülü alan pakistanlı ekonomistin bakış açısına yöneticilerimiz lütfen bir göz atsınlar. Japonyanın kalkınmasındaki en önemli sır, küçük işletmelerin desteklenerek büyütülmesinde gizlidir.

  5. kayseri mehmet 7 Ağustos 2010 - 15:47 - Yanıtla

    refinansman kredisini alma hakkımız olmadığı gibi bu yıl kayseri bünyan ziraat bankası bize BİTKİSEL ÜRETİM KREDİSİ verirken tarla ipoteğini kabül etmeyeceğini sadece ev,arsa gibi gayrimenkuller olması gerektiğini söylüyor.ilçemiz arazi toplaştırmasına girdiği için 3083 sayılı kanuna göre tarla ipoteği kabül edilemiyormuş.çiftçiler olarak çok büyük mağduriyet yaşayacağımıza inanıyorum.her çiftçi ev tapusunu nerden bulsun ilgililere duyurulur..

Fındık,Tarım Bankacılığı: İlişkili Diğer Makaleler

En Son Yayınlanan Makaleler