Ceviz projeleri

Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Ceviz projeleri

26 Şubat 2008

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Köşe Yazısı

Güncelleme: Şub 22, 2024

Uzun yıllar hobi olarak görülen ceviz yetiştiriciliğinin  ekonomik değeri nihayet anlaşılmaya başlandı.
Ceviz üretimi şimdilerde daha bilinçli yapılıyor. Buna paralel olarak ceviz fidancılığında da büyük aşamalar kaydedildi. Yılda ortalama 2 milyon adet ceviz fidanı satılıyor. Ülkenin her yerinde ceviz üretimi için projeler geliştiriliyor. Bu projeler bilimsel çalışmalarla destekleniyor. Devlet tarafından da yeterli desteği görürse Türkiye, yakın zamanda ceviz ithalatçısı olmaktan çıkarak ihracatçı konuma geçebilir.
En büyük projelerden birisi, “Türkiye Ceviz Yetiştiriciliğini Geliştirme Entegre Projesi”si Gaziosmanpaşa Üniversitesi Öğretim Üyesi ve ceviz konusunda Türkiye’nin sayılı uzmanlarından Prof. Dr. Yaşar Akça tarafından yürütülüyor. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından desteklenen, 7 üniversite ve 4 araştırma enstitüsünün de yer aldığı  projenin bütçesi 1 milyon.414 bin YTL.  Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, bu proje ile ceviz üretimini 100 bin ton artırmayı  hedefliyor.
Ceviz konusunda bizi en çok heyecanlandıran projelerden birisi de Hakkari’de gerçekleştiriliyor. Hakkari Valisi Ayhan Nasuhbeyoğlu ve Prof. Dr. Yaşar Akça’nın çabaları ile iki yılda Hakkari’ye 57 bin ceviz fidanı dikildi. Hedefleri, Zap vadisinde ceviz ormanları oluşturarak Hakkari’de yaşayanlara yeni bir iş ve aş sağlamak.
Bir başka önemli projeyi ise Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası yürütüyor. Oda Başkanı Tarkan Ersin ve çalışma arkadaşları  Çorlu ile cevizi özdeşleştirmek ve marka yaratmak için yoğun çaba gösteriyor.
Avrupa Birliği desteği ile Şebinkarahisar’da yürütülen organik ceviz üretim projesi ve daha bir çok çalışma var.
Trakya’dan Hakkari’ye ülkenin her yerinde ceviz üretimine bir yönelme var. Bu yönelmenin katma değer yaratması için konunun uzmanı Prof. Dr. Yaşar Akça çok önemli bir uyarı yapıyor:  “Ekolojik koşullara adaptasyon özelliği yüksek, verimli ve kaliteli ürün veren dış satıma uygun çeşitlerle kapama ceviz bahçeleri kurulmalı.”
Ceviz üretmek için 1 dekar alana 15-20 adet ceviz fidanı dikilebiliyor. Beş yılda ağaç başına ortalama 10 kilogram ceviz alınabiliyor. 10 yıldan sonra verim 25-30 kilograma ulaşıyor. 5 dekar ceviz bahçesi olan bir üretici 50 ağaçtan yılda 2.5 ton kabuklu ceviz alabilir ve bunun karşılığı 12 bin 500 YTL civarında gelir elde edebilir.
Ceviz üretimine yönelik yatırımlar üretim verilerine de yansıyor. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre ceviz üretimi 2006’da 129 bin 614  ton olarak gerçekleşti. 2007 üretim tahmini ise 185 bin 620 ton. Üretimde yüzde 42 oranında bir artış görülüyor. Bu rakamlar abartılı görünse de ceviz üretimine olan ilginin boyutunu gösteriyor.

Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar

  1. mehmet uzuğ 27 Şubat 2008 - 03:38 - Yanıtla

    MERHABA Haydar bey(özür dilerm inancım gereği ALİ yi unutmuyorum iyi bir ALİ yim)teşekkür ederim verdiğiniz bilgileri alıp kendi çevremde konuşuyoruz.ama benim yaşadığım yerde maalesef (kayseri ACIRLI köyü)hava koşulları nedeni ile hiç meyve alamıyoruzki.Üstelik kuraklıkda var.Bu konuda bilgi alacağım bir adres bilgisialırsam sevinirim.Saygılar,SEVGİLER bizden

  2. celal ince 22 Mayıs 2008 - 05:10 - Yanıtla

    Ceviz diktikte ne oldu yaklaşık 70 dönüm kapama ceviz tesisi kurdum yerine dozerle sürdürdüm çukurlarını kepçeyle açtırdım su kuyuları açtırdım bankadan yaklaşık 50 bin ytl tüketici kredisi kullandım devletten 15bin 750 ytl para gelecekti 15 aydır bekliyoruz
    daha önce 4 ay içinde gelen para şimdiyse neden gelmiyor bu duyan gören bilen varsa allah aşkına banabildirsin çok zor bir durumdayız hükümeti güvenerek bukadar masraf ettik neden neden gelmiyor emeğimizin karşılığı?

  3. ahmet çelik 22 Mayıs 2008 - 05:13 - Yanıtla

    Ceviz dyaklaşık 70 dönüm kapama ceviz tesisi kurdum iktikte ne oldu yerine dozerle sürdürdüm çukurlarını kepçeyle açtırdım su kuyuları açtırdım bankadan yaklaşık 50 bin ytl tüketici kredisi kullandım devletten 15bin 750 ytl para gelecekti 15 aydır bekliyoruz
    daha önce 4 ay içinde gelen para şimdiyse neden gelmiyor bu duyan gören bilen varsa allah aşkına banabildirsin çok zor bir durumdayız hükümeti güvenerek bukadar masraf ettik neden neden gelmiyor emeğimizin karşılığı?

  4. ahmet çelik 22 Mayıs 2008 - 05:14 - Yanıtla

    kapama ceviz tesisi kurdum iktikte ne oldu yerine dozerle sürdürdüm çukurlarını kepçeyle açtırdım su kuyuları açtırdım bankadan yaklaşık 50 bin ytl tüketici kredisi kullandım devletten 15bin 750 ytl para gelecekti 15 aydır bekliyoruz
    daha önce 4 ay içinde gelen para şimdiyse neden gelmiyor bu duyan gören bilen varsa allah aşkına banabildirsin çok zor bir durumdayız hükümeti güvenerek bukadar masraf ettik neden neden gelmiyor emeğimizin karşılığı?

  5. Kamil OKYAZ 16 Ağustos 2008 - 01:52 - Yanıtla

    tüm ceviz üreticilerine merhaba
    Yıllardır süregelen yerli çeşitlerimizden bir an önce vazgeçerek dünya ceviz üretiminde en çok tercih edilen çeşitlere yönelerek birim alandan alınan verimim iki katına çıkarmalıyız.bunun içinde (yerli kara sığır yerine nasıl Holştayn ırkını tercih ettikse)yeni bahçe kurarken chandler çeşidini tercih etmeliyiz.araştırın en verimli en geç uyanan adaptasyon kabiliyeti en iyi çeşit budur fidan üretimimiz vardır. 0 258 212 00 87 denizli ekiz fidancılık

  6. enes ener 23 Ağustos 2008 - 17:40 - Yanıtla

    slm arkadaşlarr ben de 20 donumn tarla var ekelım dıyorum dedmden kalmıs bır yterr yasım 23 bakın cok isterdım tarlada cevız ekmeyı ama su aralarr ekmeyı dusunuyorum bızım koyde hıç bır şey yok yanı uratım yok koyde dedeler kalmıss genler yokk herkess dağıl mış nenden koyde iş yok su ypook para yok benım de aklıma guzel bır ticaret işi geldı tarlamız 20 yıldır ilgilenen yok dedmden kalan tarla ben bu tarlaya ekıyorum cevız tarlası yapıp koyu tekrar canlandırmaya kalkıyorum butun destklarıde alacağımı soyledılerr beklıyorm destek alırsam kesın bu işle ilgilenıp koydekı garıp insanlarıı ilerıde iyi iş sahıbı yaparım dıye dusunuyorum iyi guıunlerr:)43lu enes

  7. Nezih Kalaycıoğlu 1 Eylül 2008 - 00:49 - Yanıtla

    Ben ceviz yetistirmeyi dusunuyorum daha once hic cifcilik ile bir alakam olmadı internette dolasırken sizin sitenizi buldum ankara Polatlıda 100 donume kadar fiyatı uygun bazı tarlalar buldum yanlız buldugum bu tarlalarda cevizin yetisme kalitesi ne olur yanlıs bir şey yapmak istemiyorum bu konuda bana tavsiyeniz ne olur ?
    iyi gunler
    Nezih Kalaycıoğlu
    Not : Polatlı olmasıda sart değil tarla fiyatları cazip olduğu icin tercih ettim

  8. zeki zıpkın 29 Ocak 2009 - 08:33 - Yanıtla

    memleketimde amma çok ceviz üreticisi türedi. aman dikkat cevizle yetişene kadar fiyatlar geri gelmesin. yoksa cevizlerinizi kargalar toplar…

  9. Şahin SÖNMEZ 30 Ocak 2009 - 17:04 - Yanıtla

    Orman alanlarının tahsisi ile ülkemizde Orman ağacı dikmek üzere binlerce dekar alan gerek Tema gibi vakıflara Köy Tüzel Kişiliklerine ve şahıslara Tahsis edildi, Bu alanlara Orman ağacı sayılan (Badem, Ceviz,Kestane v.b.) ağaçlar değerlendirilmekte, Bulunduğum ilçede Tema vakfına 3500 dekar şahıs ve diğer tüzel kişiliklere ise ortalama 2000 dekar ve toplamda 6000 dekara yakın alan tahsis edildi (peki diğer ilçelerde ne kadar ağaçlandırma alanı tahsis edildi?) ve şu anda yer hazılıkları sürmekte, Bu kadar alanda badem ve ceviz dikildiğini düşünür iseniz. İleride Bu kadar ceviz ve badem ne olacak? Yetiştiriciliği en kolay ve Tembel işi dediğimiz yetiştiriciliklerden biri. Kaç yıl sonra ürün alacaksınız ve kaç yıl sonra yatırım bedellerinin üzerinde bir geliriniz olacak. Badem ve Ceviz ileride 1 lira olursa şaşırmayınız.

  10. Şahin SÖNMEZ 30 Ocak 2009 - 17:09 - Yanıtla

    2008 yılında ilçemize 280 dekar ceviz 320 dekar badem dikimi gerçekleştirildi. Bu dikim işleri Devletin verdiği Sertifikalı Fidan Desteğinden kaynaklanmakta olup, fidan değerinin daha üzerinde desteklemeler verildi, 5 liraya dekara 17 fidan dikip, dekara 250 ytl destekleme ödendi. (şu anda bu destekleme 108 liraya indirildi,) Dikim işini yapanların %80 i ise istanbullu genellikle çiftçilik ile herhangi bilgi ve becerisi olmayan kişiler.

  11. Şahin SÖNMEZ 30 Ocak 2009 - 17:11 - Yanıtla

    ve 2009 yılında ilçemizde hali hazırda dikimi yapılan 3200 dekar badem alanı var. 2100 dekarı Tema’nın Enad adlı şirketine ait Orman alanı…

  12. Jelibon 3 Mayıs 2009 - 03:26 - Yanıtla

    Bence 2 ihtimal bulunuyor.
    1- suyu/iklimi/toprağı uygun olmayan binlerce dekara dikilen ağaçlar meyve falan vermeyecektir.(mevcut 500 ağaçlık tecrübeme göre söylüyorum) ama memlekete ve dünyaya ağaçlandırma olarak faydası var elbette. Aslında 3-5 yıl içinde kuzey bandı altında kalan yerlerde zeytin ve badem dışında herhalde hiçbirşey yetişmeyecek!
    2- millet zaten pahalılığından ve ara komisyonculardan ceviz yemeyi unuttu. milyon ton da üretilse satılmayacak ve kilosu dediğiniz gibi 1 lira düzeyine gelecektir.

  13. burak acaroğlu 8 Mayıs 2009 - 03:28 - Yanıtla

    evet yaa.. bu kadar fidan dikiliyo..ilerde 3-5 tl olan cevizin kilosu 1 tl ye düşerse ne yapacazzz…

  14. ferhat can 9 Haziran 2009 - 08:07 - Yanıtla

    En son yorumdan bu yana 1 ay geçmiş konuyla alakalı olan insanların ilgisini kaybetmiş bir sayfadır ama yinede yazayım.
    Türkiye şu an tükettiği cevizin yüzde 60-70 gibi oranını ithal ediyor. Ceviz sadece meyve olarak tüketilmiyor. Tatlı başka türlü gıda yapımında da kullanılıyor. Şu anki ceviz yetiştiriciliğinin yükselişini gözönüne alırsak 10 yıl sonra cevizin 1 ytl olması muhtemel tabiki. Ama en azından ülke olarak yurtdışına para akıtmamış olacağız. Cevizi ithal ettiğimiz ülkelerdeki ceviz fiyatlarınında hayli düşük olduğunu düşünüyorum. Fakat bu ülkelerde ceviz üreticiliği ciddi bir işletme mantığı ile yapılmakta. Yani sadece üretimi değil, aynı zamanda ağaçtan sonra ayıklanması-kırılması-ayıklanması-paketlenmesi işlemleride bilinçli ve makineler ile yapılmaktadır. Eğer üretimden sonraki aşamada ülkemizde bu şekilde ele alınırsa cevizi İHRAÇ eden bir ülke konumuna geliriz diye düşünüyorum.

  15. ahmet polat 11 Haziran 2009 - 01:24 - Yanıtla

    merhaba
    KAHRAMANMARAŞ IN MERKEZ İLÇEYE BAĞLI KEMALLI KÖYÜNDE YETİŞEN CEVİZ KÖYE İSMİNİ VEREN KEMALLICEVİZİ ORGANİK OLUP YETERİNCE TANIMAMAKTA CEVİZİN FAYDALARINI SAYMAKLA BİTMEZ AMA YETERİNCE HALKIMIZ BİLGİLENDİRİLMİYOR VE KENDİ ÜRETİCİSİNE DESTEK OLMASI GEREKEN HÜKÜMETLER YETERİ KADAR DESTEK VERİLMİYOR CEVİZ AĞAÇI ORMAN VASVIDA TAŞIMAKTA HEM ÜLKE EKONOMİSİNE HEM ÜLKE ORMANINA KATKI SAĞLAMAKTA YETERİ KADAR DESTEKLENMİYOR

  16. ali ceylan 22 Temmuz 2009 - 11:43 - Yanıtla

    Ceviz bölünmüş araziler için ideal bir ürün.bir dekardan yaklaşık 1-1,5 ton üretilebilir.çok yıllık bitki ve bakımı, pazarlaması kolay.heryerde herzaman alıcı bulabilir.bölünmüş küçük arazileri değerlendirmek bakımından ülke ekonomisine katkı.bireysel ekonomiye de küçümsenemeyecek gelir elde edilebilir.dikkat edilecek en önemli husus hangi ekolojide hangi çeşitin verimli olacağının iyi seçilmesidir.yanlış bir dikim yılların heba edilmesine sebep olabilir.

  17. Abdurrahman Çiftçi 5 Ağustos 2009 - 14:53 - Yanıtla

    Ben Samsun’dan yazıyorum burda Ceviz bahçelerine ara tarımı şeklinde Fındık yetiştiriliyor ve ikisindende çok güzel verim alınıyo tüm Karadeniz çifçisine bu şekilde ekimi tavsiye ederim…

  18. Abdurrahman Çiftçi 5 Ağustos 2009 - 15:46 - Yanıtla

    Kamil bey Chandler cinsinin en verimli ve karlı cins olduğunu söylemişsiniz bu konuda size katılmıyorum en kaliteli ve verimli 2 cins tohumdanda direk üretilebilen ve aşı istemeyen 100 kg ceviz yapan “Sahil-1” ve “Toros-1” cinsleridir araştırırsanız diğer özelliklerinide göreceksiniz herşey bu 2 cinste…

  19. Abdullah Anadolu 5 Ağustos 2009 - 15:54 - Yanıtla

    Ceviz yetiştirmeyin derim çok fazla ekimi oldu ilerde durumu çok kötü olacak fiyatları yerlerde sürünecek…Badem daha karlı…

  20. orhan karaduman 6 Ağustos 2009 - 10:21 - Yanıtla

    selam. ben adanadan yazıyorum. köyde 10 dönüm arazi var ceviz ekmeyi düşünüyorum. hattta 50 tane cevize yazıldım. fakat ben bu araziyi tamamen ceviz ekmeyi düşünüyorum ama imkanlarım yetersiz. bu konuda maddi yardım alabilmem için ne yapmam gerekiyor yardımcı olan olursa sevinirim

  21. murat şener 27 Ağustos 2009 - 13:16 - Yanıtla

    slm ben konyadan murat bende ceviz yada bagdem yetiştiriciligine başlamak istiyorum 30 dönümlük bir alanı ceviz yada bagdem yapmak istiyorum ama tarlada yapacagım için sontaj sulama sistemi gibi harcamalar olacak madi yönden destegi nerden alabilirim yardımcı olursanız sevinirim şimdiden tşk

  22. özgür 11 Ekim 2009 - 15:18 - Yanıtla

    orgnik ceviz üretimi ve bu ürünlerin değerlendirilmesi konusunda bazı hibe ve teşvikler bulunmkrtadır. bu konuda taleplerinize yardımcı olabilirim. iyi günler

  23. adem oruclu 30 Kasım 2009 - 10:26 - Yanıtla

    250 dönüm yerim var ceviz dikmek istedim orman bakanlıgındaki 11 kattaki serefsiz demek bile onlara azdır hala onaylamıyorlar bizden resmen rüsvet istiyorlar
    sakın ceviz işine girmeyin ben girdim battım para dagıtmaktan yoruldum bu ülkeyi bile terk etmek istiyorum

  24. ismet örs 16 Aralık 2009 - 16:33 - Yanıtla

    balıkesir dursunbey kavacık nahiysine 20 dönüm ceviz ekmek istiyorum gerekli blgileri tecrübsi olan insanlarla konuşmak isterim nasıl olur nasıl ederim diye 0532 393 79 38 telofonum cagrınıza cevap veririm 20 dönüme nekadar ceviz ekebilirim mesala

  25. mehmet Ganioglu 27 Aralık 2009 - 03:59 - Yanıtla

    biz çifçileri bilinçlendirmeye uraş veren her kese öncelikle teşekkür ederim kayseri pınarbaşı demircili köyünde ikamet ediyorum 10 dekar cevizlik yapacagım ama fidanın iyisini dikim şeklini bilemiyorum bukonuda beni aydınlatırmısınız saygılarımla

  26. mikdat özer 9 Ocak 2010 - 06:58 - Yanıtla

    merhab ben kayseriden mikdat ben köyün hazine arazissine ceviz dikmek istiyorum hazine arazisinden faydalana bilirmiyim ve ceviz agacı yetiştiriciligi icin devlet tarafından desteklene bilirmiyim yardımcı olursanız sevinirim

  27. ahmet özcan 12 Ocak 2010 - 16:42 - Yanıtla

    Arkadaşlar bu kadar yorum içinde çoğu acemi veya yeterince bilgisi olmayan yazılar var.Bir kere ülkemizde yeterince üretim yok.Artı dışa bağımlıyız .Üretimde imkanlar zor olabilir .Fakat bırakında yabancısı olmadığımız geçim kaynaklarında olumsuz gözlerle bakmayalım.Bunu biz yaptık dışarıya sattık diyelim.Herkes büyük şehirlerde medet umuyor .Ve inanıroyum ki bu memletke diğer ülkelerin imrenerek bakacağı bi tarımcılık olacaktır.Herkese saygılar.

  28. hakan ay 16 Ocak 2010 - 04:37 - Yanıtla

    15 dönümlük bir alana aşılı ceviz diktik.Yalnız bana masraf olarak tel örgü var acaba tel örgüye devlet destekleme verişyor mu?Varsa nasıl bir yol izlemem gerekiyor bilen varsa beni bu konu hakkında aydınlatabilir mi

  29. levent rayim 18 Ocak 2010 - 09:34 - Yanıtla

    herkese slm ben bulgaristandan yaziyorum bulgaristanda yaz ve kis ceviz satilir bende burda alip turkiyeye nakliye etmek istiyorum eyer msj jimi okuyan olursa ve benle bulgaristanda calismak isteyen olursa telimi yaziyorum 00359.897.901.908 bulgaristanda daha uygun bi fiyata alip tr de satilabilir

  30. serkan yiğit 24 Ocak 2010 - 08:05 - Yanıtla

    mrb.bence turkıye genelınde her evın en az 300 tane cevız fıdanı dıkmesı gerekir.cevız dıkerken maddıyatdan daha cok bulundugun ortam dusunulrek dıkım yapılmalıdr bence.maddıyat olacak ama gelecegımıze guvenle bakmamız ıcın yagısların bol olması ıcın bol bol dıkelım benım 85 donum cevızım varr ınsallah herkes de eker.dunyamızı guzellestırelım.

  31. kadir yıldırım 5 Şubat 2010 - 14:08 - Yanıtla

    SELAMUALEYKÜM bende bolayırda 17 dönüm ceviz ektim cevizlerim yalova 1.3ve4 ektimğim cevizin ceşiti allah verirse 4sene sonra hasat edicem ben ceviz ilen ilgilen herkezlen birebir irtibatta gectim yani yetiştirici fidancı; zirat müendis ve internette sitesinden biraz bilkilendim ar aştırmadan hicbirşey ekmeyin benden acızane tafsiye önce toprak analiz yaptırın ona göre ilerleyin saygılarımla

  32. yahya say 8 Şubat 2010 - 06:26 - Yanıtla

    herkes cevizin ilerde çok ucuzlayıp satılamayacağından bahsediyotr. bu ülke bu gün tükettiği cevizin yüzde 60 ını ithal ediyor. peki üretimimiz arttıkça bu ithalat azalmıycakmı hatta üretim tüketim boyutlarına ulaştığı zaman fazlası dışarıya belkide iki katına ihraç edilecek. kaldıki fiyatı dediğiniz gibi 1 liraya düşse bile bugün yılda 1 kilo ceviz yemiyen insan ozaman belki 10 kilo ceviz yiycek sen üretimi artırmaya bak her durumda karlısın. üreten herzaman kazanır. bu doğanın kanunu. bazıları şükretmeyi bilmez o ayrı mesele.

    • ugur 3 Nisan 2017 - 17:55 - Yanıtla

      kardeşim ekigin cevizin cinsi ney

  33. yahya say 10 Şubat 2010 - 03:37 - Yanıtla

    2010 yılı kapama ceviz bahçesi tesisinde devletin vereceği destek ne kadardır ve hangi şartlarda alınır. 2010 yılı açıklanmadıysa 2009 u bilen varsa oda olabilir. köyde ormanlık alan içinde 1280m rakımda yaklaşık 250 dönümlük bi çayıl var bu alan şimdiye kadar mera olarak kullanılıyodu ama ciddi olarak burayı vecize çevirmeyi düşünüyoruz. arazi devlet arazisi bu durumda destekleme nasıl olur.

    şimdiden teşekkür ederim.

    teşekkür ederim

  34. aşkın gezer 15 Şubat 2010 - 05:31 - Yanıtla

    mrb arkadaşlar ben bandırmada yıllardan beri aşılı ceviz fidanı üretiyorum ve stıyrm yılbaşından önce desteklemelr 200 tl idi şimdi 100 tlye düştü kendi arazisi olanlar için devletten 49 yıllığına kiraladığın zaman çok daha büyük avantajları var mesela bütün masraflarını karşılıyo

  35. Oktay 1 Mart 2010 - 10:09 - Yanıtla

    Ceviz fidani ariYorum ve badem fidani her türlü agac dikmek istiYorum.lütfen uygun ücretlen.

  36. Cengiz Yörük 3 Mart 2010 - 06:27 - Yanıtla

    selamlar,
    ben de bandırmada büyük ölçekli bi arazide ceviz yetiştiriyorum. fiyatın ileride 1 tl düşme olasılığı tabiki var ancak ben bunun olacağını pek sanmıyorum. yahya beyin söylediklerine aynen katılıyorum. yüzde 70 ithalatı olan bi ülkeyiz. ithalat bitmediği sürece fiyatlar düşmez. fındık örneğini verelim. dünyada tekel konumundayız. fiyatları hala 1 tl değil. düşen fiyatların da sebebi arz fazlası. yıllık üretimimize bakın 20 yılda ne kadar artmış. ayrıca 10 yılda 100 kg abartılı rakamlar. lütfen bu işten para kazanmak için milleti yanıltan fidancılara kanmayalım. her bakımdan en mantıklı cins ithal cinsler özellikle de chandler. bu işi ciddi düşünenler prof.dr. yaşar akça’nın ceviz yetiştiriciliği kitabını mutlaka okusunlar.

  37. murat ateş 11 Mart 2010 - 19:46 - Yanıtla

    merhaba ben ordu fatsadan yazıyorum. fatsanın yuflu köyüne 5dönüm araziye 100 adet karışık aşlı ceviz diktim bunlar şebin bilecik ve yavuz idi. orman arazisiydi. ben düşündüm taşındım.dikmeye karar verdim ormanda akasya büyüyeceğine ceviz büyüsün dedim.benim milletin dedeği gibi l ağaçtan 50 100 kilo vericek diye umudum yok her ağaç 25 30 kilo versin yeter. fazlasını istemiyorum . ben ceviz hakkında çok araştırma yaptım. internette bilgi kirliliğinden başka birşey ağaçlarımı diktim bakımını yapıcam allah ne verirse saygılar.

  38. Nizamettin ALTAY 26 Mart 2010 - 06:48 - Yanıtla

    Selam, ben sinoptan yazıyorum yaklaşık olarak 25 dönüm arazim var arazi deniz seviyesine göre 10 metre rakımda civarlarında (yaklaşık olarak 500-1000 metre)sazlık araziler var ve taban suyu seviyesi 4 metreler civarında olduğunu zannediyorum fakat benim yerimde hiç saz yok ve çok verimli toprak var ayrıca yer denize 1000 metre mesafede.
    1- Bu yere ceviz dikilirmi?
    2- Dikilir ise hangi çeşit daha iyi verime gelir?
    3-Sinop’ta soğuklama süresi ne kadardır?
    4-Anahtar teslim kaça maal olur. (İhatası, fidanı, sürülmesi, sulama sistemi, bekçi kulübesi vb)
    5-Destekleme olarak nelerden yararlanabilirim (ekonomik boyut olarak)
    gibi sorularıma cevap verirseniz sevinirim saygılar.

  39. ümit tavlı 29 Mart 2010 - 02:57 - Yanıtla

    sayın buyukler sutlerımız 0.85 den 0.70 yada 0.65.kurusdan alınıyor ve bunun onune geçılmesı gereklı egerkı sut fıyatları dusdu suan yem fıyatları yukarı çekıldı.anladım kadarıyla bazı kısılerın bara hırsı hala devam edıyor ama çıfçı uyandı eskısı gıbı değil sesını duyurmak ıstıyor vede duyuruyor .boyle devam eder.çıfçı buyuk hayvan beslıyçıler.bosuna bedava hayvan bakmakdan vazgeçıyorlar .ve hayvan larını kesıme satmaya basladılar.neden bu haksızlık yapilıyor neden çıfçının sıkıntısına çozum bulun muyor .kasaplarda etın kılosu 32mılyon yada .35 mılyon .ama çıfçıde etın kılosunu alıyor lar.12 mılyondan.bu haksızlık ama bazıları zengın oluyor çıfçı zarar edıyor bır hayvan yetıstırmek .2 yılımızı alıyor daha fazla.beyler sayın yetkılıler.yukarda ALLAH VAR ALLAH basımızdakıler neden maas alıyor bızım hakkımızı neden savun muyor ama artık koylu hakkını savunuyor.bız burda hakkımızı alamassak bu dunyanın öbur dunyası varrrr. bunu hıç dusunmuyorlarrr.geregının yapilması gerek yada sakarya greve kalkısıyor. hakmızı bulmakıstıyoruz.bulamassak hayvanları satım aylık 750 ytl çalısmayı dusunuyoruz .bu turkıye sutsuz etsız.çıfçısız geçınebılıyor mu hepımız goruçezzzz

  40. tayfunşen 8 Nisan 2010 - 07:21 - Yanıtla

    merhaba ilk olorak yeni dikkmekte olanlara destek varda yetismis cevizlere destekyok oda iyi biriş cok güzel tebrikederim tarım koy is lerini.k.maraş tatan mehmet

  41. Cengiz Yörük 11 Nisan 2010 - 20:14 - Yanıtla

    yetişmiş cevizlere de gübre, mazot vs desteği var. her yıl veriliyor. bu sene toplamda dekar başı 7 tl gibi bir rakam tutuyor.

  42. ismail peker 27 Nisan 2010 - 10:04 - Yanıtla

    Türkiyemiz de artık meyvecilik ve çiftçilik daha bilinçli bir şekilde yapılmaya başlanılıyor.En güzel yetiştiricisiyle inşallah Türkiye örnek ve lider ülke konumuna gelecektir.Herkes üaerine düşen görevi yaparsa sorunsuz bir devlet olacağız.herkese işlerindebaşarılar dilerim.YAVAŞLAMAK YOKYOLA DEVAM…

  43. barış parlak 5 Mayıs 2010 - 08:03 - Yanıtla

    bakın arkadaşlar ben cevviz ithal eden birisiyim yılda 1500 ton ceviz itha lediyorumm şşimdi burda yetiştirmek istiyorummm bana uygun arazi uygun yer neresi olur ltf yardım eddermisiniz

  44. ercan sever 23 Mayıs 2010 - 10:48 - Yanıtla

    değerli doğa ve ceviz severler,

    yukarıda bir sürü fikir ve görüşler var hepsini teke tek sabırla okudum.şimdi bundan 30 40 sene evveline doğru gidelim. ben aslen amasyalıyım bursada ikamet ediyorum.birileri ceviz kütüğü çok para ediyor diyerek fakir çiftçilerimize 100 150 yaşındaki ağaçları katlettirdiler. o zamanlar birileri çıkıpta cevizin ne işe yaradığını anlatmadılar şimdi ise yüzyılın meyvesi diyorlar.velhasıl amerika ve uzak doğu ülkeleri (çin) bugün dünyanın ceviz ihracatcısı konumuna geldiler hep senelerce üzerimize oyunlar oynandı güzelim ceviz ağaçları yok edildi. öncelikle her dikilen ağaç milli servettir. herkes bir ağaç dikse 80 milyon ağaç eder.ülkesini seven ağaç diksin hemde ceviz ağacı. üzüm içinde aynı oyun oynanmıştı. milletçe uyanık olalım.ben 4 dönüm araziye 60 ağaç ceviz diktim bu yıl 2. senesi ve her ağaçla 8-10 tane ceviz var.unutulmamalı ki cevizi dede diker oğul büyütür torun yer.inşallah torunlarımızı yine kandırmazlar.
    saygılarımla

  45. Hasan ÇEK 23 Mayıs 2010 - 15:29 - Yanıtla

    Değerli arkadaşlar bende sabırla yazılanları okudum. Gerçekten çok üzüldüm bu kadar karamsar insanlar olduğuna. Bazı arkadaşlar gerçekten çok gerçekçi, gelecekten umutlu olmalarınada sevindim. Bende CEVİZ ile ilgili çok araştırma yaptım. Üreticilerle görüştüm. Eğer imkanım ve param olsa binlerce dönüm ceviz dikerim ve benim yaptığım masrafları karşılayacağı inancındayım. Amerika’da kilometreler büyüklüğünde kapama ceviz bahçeleri vardır. Neden ülkemizde yetiştirmiyoruz. Kütükleri para yapıyor diye gelir getiren ağaçları kestik ve bu günlere geldik. Bence aslında teşvikler kademeli ve daha çok verilmelidir. Parayı alan bir daha bakmıyorsa ondanda ceza alınmalı ve çok kesin kararlar olmalıdır. Kıyametin kopacağını bilsen bile ağaç dikmenin önemini bilen bir nesil olarak yetiştik. Şimdi ise ağacın ne olduğunu bilmeyen insanlarımız var. Arkadaşlar ceviz işi sabır işidir. Sizi bir anda zengin etmez fakat çocuklarınızı ve torunlarınızı dolayısı ile milleti zengin eder. Dönüme 10-25 arası dikilen ağaçlardan 20-30 yıl sonra alınacak ürün az olunmasa gerek. Devletin gereken desteği artırması iyi olur. Ağaç diken herkesten Allah razı olsun. Nette gerçekten çok bilgi var. İyi araştırıldığında net bilgilere ulaşılıyor. Ucuz arazı istedyenler yine netten satlık arazite bakabilir. Fakat herkesin kendi yöresinde daha yararlı olur inancındayım. Selam ve sevgilerle.

  46. nuri paçal 21 Haziran 2010 - 14:25 - Yanıtla

    sayın arkadaşlar bu sanal alem gercekten harika hertürlü belge veya bilgiye ulaşmak mümkün. buraya yazılan yorumları satır satır okudum her türlü emeğe saygım dan olumlu olumsuz ümitli veya karamsar yorumda olsa okumaya değer…benimde fikir olarak söylecek,bircift sözüm var okuyanlara kafanızda ekonomik olarak yetiştirmek üretmek için bir meyve veya sebze her ne olursa olsun BOŞUNA BİLİNCSİZ DÜŞÜNMEDEN HİÇ BİR İŞE GİRİŞMEYİN bilimsel olmayan temelsiz mesnetsiz fikirlere kanmadan işi bir bilenden veya bilenlerden bilgi alarak yapın…şunu unutmayın hiç sevmem ama isril cölde bitki,sebze ,meyve yetiştiriyorsa ihracat yapıyorsa bir gram tohum altın gibi değerliyse daha neyi düşünüyoruz bizim taşımız toprağımız onların cölü kadar değersizmi üreteleim ama bilincli ,,,,,,,sağlık sıhatde kalın YILMADAN YORULMADAN YOLA DEVAM…..NURİ PAÇAL-GİRESUN

  47. Güngör Gökdag 18 Temmuz 2010 - 15:37 - Yanıtla

    Ceviz üreticiliginde eski klasik yöntemler disinda, simdi yapilan organik tarim ve modern,teknolojik gelismeler takip edílerek,uzman ve dalinda yetkili kisilerin nezaretinde yapilacak olan üretimin gercekten cok güzel bir gelecegi olduguna inaniyorum.Ülkemizde ki tarimin gelismesinden, ekonomiye yapacagimiz katki ve ayrica bizden sonrakilere birakacagimiz milli bir sermaye bu isin en güzel tarafi olsa gerek sanirim. Tabi su anda tarim bakanliginin yapmis oldugu bu desteklerde cok güzel imkan. Yapmis oldugum uzun arastirmalar neticesinde ceviz ekiciliginin ne kadar karli bir is oldugu kanatine vardim. Lütfen bu firsatlari herkes degerlendirsin..

  48. ercan uzun 19 Temmuz 2010 - 15:42 - Yanıtla

    merhaba ali Ekber bey;

    Yazmış olduğunuz yazı ile ilgili olarak ceviz destek projesi için istenilen 1-10 dönüm tarla 2-tarlanın tabusunun tek bir kişiye ait olması bunlar bizim ağızdan duyduklarımız ve bunun için hangi kuruma başvurmamız gerekiyor bölge bilecik

  49. SONER DUMAN 29 Temmuz 2010 - 04:11 - Yanıtla

    arkadaşlar yorumları okudum benim düşüncem 100 dönüm hazine arazisi bulmak tapi önce toprak tahlili ve su proplemi çözülecek yer olması 25 dönüm ceviz 25 dönüm badem ekmek riski ikiye bölmek ceviz ve badem yetiştirilen yerde alt ürün yetiştirme olananız var bodur olarak bu ürünler size ek gelir getire bilir

  50. Barbaros TEKİN 3 Ağustos 2010 - 08:21 - Yanıtla

    ben 10 dönüm tarla araştırıyorum eskişehirin köylerinden ama bu işi hiç yapmadım yapan bi arkadaşım var eskişehirde bu iş için ne kadar bi para lazım ve devlet nasıl bi destek veriyor ve ne gibi evraklar istiyor yardımçı olursanız sevinirim

    Herkeze Kolay Gelsin

  51. Ayhan ERDAL 6 Ağustos 2010 - 19:34 - Yanıtla

    benim yaklaşık 450 cevizim var 1 yaş ila 8 yaş arası dünyada bundan daha güzel bir iş olduğunu sanmıyorum bu işe yeni başlmaak isteyenlere hiç durmayın derim hepinize kolay gelsin

  52. ahmet koç 12 Ağustos 2010 - 05:08 - Yanıtla

    bütün doğaseverlere selam.ben izmir ve manisada 25 yıl boyunca orman ağaçlandırma memuru olarak çalışıyorum.bu güne kadar 5 milyondan fazla orman ağacı diktirdim.bu yıl da kendime ait özel ağaçlandırma yapıp bin kadar ceviz dikeceğim.özellikle sahil bölgeleri için pikan cevizi dikmenizi tavsiye ediyorum.izmir ve manisa bölgesinde ceviz ve badem dikmek istiyorsanız beni arayın size yardımcı olayım.selamlar ormancı ahmet koç menemen izmir

  53. necip dinçer 28 Ağustos 2010 - 14:24 - Yanıtla

    sayın ahmet koç ben manisa salihli civarında arsa alıp ceviz dikmek istiyorum değerli bilgilerinizle bana yardımcı olursanız çok mutlu olurum

  54. özcan yücel 9 Eylül 2010 - 07:58 - Yanıtla

    herkeze slm, organik standartlarda ceviz yetiştirmek istiyorum, devletten destek beklemiyorum, ancak nereye başvuracağımı bilmiyorum, bilgi almak istiyorummm.. saygılarımla
    05324642173

  55. mehmet kalkan 16 Eylül 2010 - 08:18 - Yanıtla

    arkadaşlar biz yerli ceviz bulamıyoz ne kadar çok olursa o kadar iyi olur

  56. mehmet kalkan 16 Eylül 2010 - 08:20 - Yanıtla

    benimde tek hayalim ceviz bahçesi kurmak akmaz kokmaz paradan daha değerli fidan seçimine dikkat

  57. ahmet er 17 Eylül 2010 - 16:46 - Yanıtla

    merhaba bende yapcam bahçe ama nasıl nerden başlayabilirim acaba kredi nasıl alabilirim 20dönüm yerimiz vadır kaç tl mal acaba öneriliniz nelerdir acaba memleket kastamonu/taşköprü saygılar

  58. tuncay cengiz 19 Eylül 2010 - 16:51 - Yanıtla

    selam arkadaslar.ben almanya da yasiyorum.bulgaristan stara zagora ya yakin yastrebovo köyünde türkiye,edirneye 90 km uzaklikta 35 dönüm tarla almak ve ceviz yetistirmek istiyorum.bulgaristan da ceviz yetistirmek icin devletten maddi olarak nasil ve nekadar yardim alabilirim ve devletten alacagim yardim icin ne gibi islemler nerelerde yaptirmam gerekiyor, bu ceviz yetistirmek istedigim yer ceviz icin elverislimi,ceviz yetistirmek icin nasil ve neler yapmak gerekiyor,hangi tür ceviz daha iyi yetisir bu yerde,fidanlari nereden alabilirim ve bana bu projenin maliyeti ne kadar olur.birde bu ceviz yetistirmek icin internetten arastiracagim ve daha genis detayli iyi dogru bilgi edinebilecegim adresler siteler varmi varsa adreslerini nasil alabilirim.tel.numaram almanya 004915203044342 msn adresim [email protected] yardimlarinizdan dolayi simdiden cok tesekkür ederim

  59. muhittin demir 4 Ekim 2010 - 02:58 - Yanıtla

    slm yaklaşık 10 yıl önce boş araziden ceviz fidanı söküp geldim bahçeye diktim 5 yıl sonra meyve verdi ama ilginç olan cevizin ince kabuk olmasından ziyade bazı yerlerinde kabuk olmaması herkez hayret etti biz dedik agaç yetiştiremedi her halde ama sonraki yıllarda verim arttı ve aynı kabugu zar gibi bazı yeridede kabuk yok çokta mükemmel lezzetli ama son bahar yagmurlarindan önce toplamak gerekiyor aksi halde içerisine yagmur alıp kararıyor herkezin hayret ettigi bu cevizi olayını siz degerli kardeşlerimle paylaşmak istedim teşekürler

  60. fikret kınalı 29 Ekim 2010 - 13:48 - Yanıtla

    mrb. ne kadar ilginç internetden araştırsana muhitdin bey bakalım bu özelliklerde ceviz cinsi varmıymış ayrıca bu fidandan istiyorum bana yardımcı olurmusun.

  61. Krkmzugur 29 Kasım 2010 - 16:34 - Yanıtla

    Merhabalar
    Ceviz gerçekten ülkemiz açısından vazgeçilmez bir nimet konumunda,Kırşehir ili Çiçekdağı ilçesinde ikamet etmesem de memleketimde bu tür girişimcilerin son yıllarda arttığını görüyorum.
    Bunun nedeni olarak gerek coğrafi bölgenin iklimi, gerekse devletin sağladığı olanakları görüyorum. 500-1000 ağaçlı,sondaj vurulan dev bahçeler. Bunları artık görmemiz gerektiğini, bu tür konularda girişimci ruhumuzun ön plana çıkmasını diliyorum.
    Ceviz bahçesi kurarken çok iyi bir şekilde SWOT analizinin yapılmasında, her türlü değişkenin süreçe katılarak karara ulaşılmasında yarar görüyorum.
    Saygılarımla

  62. mehmet şirin 29 Kasım 2010 - 20:28 - Yanıtla

    ben bandırma sahil yenice köyünden mehmet şirin 25 senedir babadan oğula aşılı ceviz ve badem fidanı üretimi yapmaktayız fidanlarımız tamamen kendi arazilerimizde kendi üretimimiz olup %100 cinsine doğrudur
    en kaliteli fidanı en uygun fiyata veriyoruz çünkü biz üreticiyiz

  63. mehmet kilicoglu 4 Aralık 2010 - 11:15 - Yanıtla

    Herkese selamlar,
    Uzun zamandir ceviz yetistiriciligi ile ilgili arastirma yapiyorum ve tum yazi gruplarini takip etmeye calisiyorum. Benim arazim yok, arazi ariyorum, bilgisi olanlardan rica ediyorum.
    Devlet tesvikleri arazi tahsisi yonunden ne durumdadir, ne tur bir yol izlemek gerektigi hususunda deneyimli arkadaslarin tecrubelerini paylasmalarini rica ederim. [email protected] mail adresimden ulasabilirsiniz. Yardimlarinizi bekliyorum.

  64. DURSUN BOLAT 5 Aralık 2010 - 15:17 - Yanıtla

    BENDE YORUMLARI SABIRLA OKUDUM. 50 DÖNÜM YERİM VAR 700 CEVİZ EKECEĞİM ARAŞTIRDIM MARAŞ 18 AROMASI ÇOK GÜZEL ONDAN EKECEĞİM.CHESTER DA ARALARINA EKECEĞİM. BU CEVİZLERİ EKEN VARSA BİLGİ EDİNMEK İSTERİM.
    GELELİM CEVİZİN 10 -20 YIL SONRA FİYATINA CEVİZİN KIYMETİ ÜLKEMİZDE DE DAHA İYİ BİLİNECEĞİ İÇİN BU GÜN KİŞİ BAŞINA ÇOK DÜŞÜK OLAN TÜKETİM O ZAMAN 20 KATINA ÇIKACAĞINI DÜŞÜNÜRSEK NE OLUR. vARSIN MEMLEKET AĞAÇLANSIN DÖVİZ DIŞARI GİTMESİN PARADA AZ KAZANIRIZ NOLURKİ. ceviz konusunda her fikre ve tavsiyeye açığım. 0 532 282 65 50

  65. fatma ergen 8 Aralık 2010 - 13:44 - Yanıtla

    Artık verime geç yatan mahsul alınamayacak diye korktuğumuz ceviz ağaçlarnın yerini 2-3 yılda verime yatan, yan dallarda meyve veren, yüksek verimli , bodur ceviz çeşitleri almıştr. Kapama ceviz bahçeleri kulduğunda ülkemizdeki ceviz pazarını yüksek oranda etkileyecek hem üreticicnin hemde tüketicinin yüzünü güldürecektir. Ceviz ithalatında da da Türkiye iyi bir yer edinecektir.Bu konuda üreticilere sesimiz duyrulmalı ve destek verilmelidir.

  66. EMİNE YILDIZ 10 Aralık 2010 - 09:48 - Yanıtla

    Türkiye ceviz yetiştiriciliği son yıllarda önemli gelişmeler göstermektedir.Ülkemizde kapama ceviz bahçelerinin kurulması, ceviz yetiştiriciliğinde teknik ve kültürel işlemlerin önem kazanması sayesinde kaliteli ürün bulmak mümkündür. Fakat ceviz yetiştiriciliğinde gereken mekanikanizasyon imkanlarının geliştirilmesi gerekmektedir.

  67. recep akçam 30 Aralık 2010 - 14:15 - Yanıtla

    120 adet ceviz ağacım var.babamdan kalan 50 yaşında,30 yaşında ağaçlarımda var.biz kendi yöremizdeki en iyi cevizlerden aşı yaparız.son yıllarda ne dikeceğimizi şaşırdık işin içine firmalar reklam para girince yalan söyleyenlerde malını satmak için övenlerde çoğaldı.sertifikanın ve markanın bile sahtesini yapıyorlar.fidan üzerine asılan bir etiket bazen bizi çok kötü yanıltabiliyor.2 yıldır aşırı sıcaktan dolayı maraş 18 cevizlerin dede iç kararması oldu.aynı rakımdaki cevizlerimden sıcağa en dayanıklı içi kararmayan şebin çeşidi oldu.bilecik kararmadı ama hiçte albenisi yoktu.hem ufaktı hemde içi çok dolgun değildi.yalova 4 cevizimin yarısının içi simsiyahtı.chandler beyazdı çokta tutmuştu ama maraş 18 e göre daha ufaktı.kaman 1 cevizinin dış görünüşü iyi değil.yamuk yumuk.işin içindeyim birçok fidancıdan mühendisten çok tecrübem var.iyi niyetli olmak amatör ruhlu olmak lazım bazen.büyük fidanlıklar kurmadan önce birkaçtane dikin 2 yıl deneyin gelişim ve verim iyiyse büyük masraflar yapın.kısaca maraş 18 ,şebin.chandler,sütyemez 1 dikin derim.

  68. nermin gurbetoğlu 26 Ocak 2011 - 06:38 - Yanıtla

    ben istanbulda oturuyorum, şehir hayatından bıktım ve yeni bir iş denemek istiyorum. devletin ceviz yetiştirmede girişimcileri desteklediğini okudum. bu konuda sizden bilgi almak istiyorum. lütfen, cevap verirseniz çok mutlu olucam.bir insanı mutlu edin.

  69. Şenol KARASU 20 Şubat 2011 - 08:28 - Yanıtla

    Arkadaşlarım abilerim Bandırma’da uygun olan şartlarım dahilinde ceviz yetiştirmek istiyorum bu konuda bana yardımcı olabilecek fikir alabileceğim birileri varsa çok memnun olurum.Telefonumu çaldırmanız yeterli teşekürler…0532 760 77 46

  70. Şenol KARASU 20 Şubat 2011 - 08:30 - Yanıtla

    Ya da telefon numarası bırakabilecek birileri varsa duacı olurum…

Kuru Meyveler: İlişkili Diğer Makaleler

En Son Yayınlanan Makaleler