Bankaların tarım kredileri

Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Bankaların tarım kredileri

21 Şubat 2008

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Köşe Yazısı

Güncelleme: Şub 21, 2008

Bankalar birkaç yıl öncesine kadar tarım sektörü ile pek ilgilenmezdi. 2000 öncesinde çiftçilere yaygın olarak kredi veren iki banka vardı. Ziraat Bankası ve Tarişbank.
Uluslararası Para Fonu(IMF) ve Dünya Bankası direktifi ile görev zararları gerekçe gösterilerek Ziraat Bankası’nın tarıma kredi vermesi yasaklandı. 2000 öncesinde tarıma yılda ortalama 3 milyar YTL kredi veren Ziraat Bankası’nın tarım kredileri 2001’de 227 milyon YTL’ ye düştü.
Yine aynı dönemde haksız bir şekilde Tarişbank’a el konuldu.
Böylece tarım sektörünün kredi kanalları kapatıldı. Çiftçi tefecilere mahkum edildi.
2001 krizinden sonra bir çok banka kapatıldı, bazıları birleştirildi, bazıları el değiştirdi.Yabancı sermayenin sektördeki etkinliği arttı. Bankacılıkta yeni bir dönem başladı.
Üç yıl aradan sonra Ziraat Bankası tarım kredileri yeniden açıldı. Diğer bankalar da 2004’ten itibaren tarım sektörü ile çalışmaya başladı.
Bugün bankalar tarım ve hayvancılığa kredi vermek, çiftçilere kredi kartı dağıtmak için yarışıyor.
Ziraat Bankası yılların deneyimi ve birikimi, şubelerinin yaygınlığı ve devlet destekli sübvansiyonlu kredilerle liderliğini koruyor.
Denizbank, Tarişbank’ı bünyesine katmanın avantajı ile Ziraat Bankası’ndan sonra sektöre en çok kredi açan banka. oldu.
Garanti Bankası, gazetemiz DÜNYA ile Anadolu’nun bir çok merkezinde gerçekleştirdiği “Garanti Anadolu Sohbetleri” ile tarım sektöründeki etkinliğini artırdı.
Türkiye İş Bankası, Akbank, Halkbank, Şekerbank, Finansbank, Fortis, Vakıfbank, Türkiye Ekonomi Bankası, Yapı Kredi  ve diğerleri tarım sektörüne yönelik özel paketler hazırlayarak çiftçiye kredi veriyor.
Ziraat Bankası’nın  tarımsal kredileri yıllık 4 milyar YTL’ ye ulaştı.Diğer bankaların verdiği toplam kredi ise 3.5 milyar YTL civarında. Bu yıl sonunda tarıma açılan kredi miktarı 10 milyar YTL’ ye ulaşabilir.
Ziraat Bankası’nın tarımsal kredi faizi yüzde 17.5 olmasına karşın devlet destekli sübvansiyonlu kredileri yüzde 7’ye kadar düşüyor. Özel bankaların uyguladığı faiz ise yüzde 22 ile yüzde 25 arasında.
Bankalar açısından tarıma kredi vermek çok karlı bir iş. Fakat riski de az değil.
Çiftçilerin büyük bölümü banka kredisi ile ayakta durabiliyor. Bir çoğu bankadan aldığı krediyi bir başka banka kredisi ile kapatmaya çalışıyor. Bu çok büyük bir tehlike. Krediyi kredi ile kapatamayan çiftçi elindeki tarlayı varsa işletmeyi kaybediyor. Bir dönem sanayi tesislerini alarak sanayicilik yapmak zorunda kalan bankalar yakında tarım ve hayvancılık yapmak zorunda kalabilirler.
Yıllarca çiftçilik yapanların yanı sıra, banka kredisi ile ilk kez sektöre girenlerde var. Sektöre dışarıdan girenlerden bazıları,  bankaların sektörü tanımamasından yararlanarak bir süre sonra ortadan kayboluyorlar veya işi batırıyorlar. Bu da bankalar açısından büyük tehlike.
Tehlikenin faciaya dönüşmemesi için bankalar kredi verirken,çiftçiler ise kredi alırken çok dikkatli olmalı.
                            ****
Doğruyu söylemeyen kim?

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, “destekleri ödüyoruz, hiçbir gecikme yok,  hatta daha erken ödüyoruz” diyor. Ülkenin değişik yerlerinden her gün bize e-mail yazan, telefon eden çiftçiler “destek almadık, ne zaman alacağız” diye soruyorlar.
Ya Bakan doğruyu söylemiyor, ya da çiftçiler.

Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar

  1. yusuf bektanasil 22 Şubat 2008 - 04:11 - Yanıtla

    sayın yıldırım

    eskişehirde çiftçilik yapıyorum. 400 dönüm sulama 300 dönüm kıraç, 700 dönüm arazim var. sadece tarım yapıyorum. hayvancılık yapmak istiyorum. bana tavsiyeleriniz olursa sevinirim.(yetiştirmem gereken hayvan çeşidi, cinsi, kullanmam gereken kredi…, vs…)

    teşekkür ederim

    yusuf bektanasil

  2. mübeccet GÜZEY 22 Şubat 2008 - 15:21 - Yanıtla

    Hemen Damızlık süt inekçiliğine başla.İlk olarak 100 baş damızlık senin için ve olanakların için en uygun seçimdir.Damızlık istersen Edirne’den temin etmene yardımcı olabilirim.

  3. yusuf çalışkan 25 Şubat 2008 - 13:55 - Yanıtla

    Sayın Yusuf BEKTANASİL bey yapacağın veya yapmak istediğin, Tarım ve Hayvancılıkla ilgili ne yapmak istiyorsan şu dönem hayvancılıkta, tarımda çok önemli bir dönem lütfen Eskişehir Tarım İl Müdürlüğündeki mühendislerden bilgi alırsan daha iyi olur.Hayvancılıkta gelir var ama hesabını bilirsen doğru hesap yapar zamanın gerektirdiği gibi entegre hayvancılık yaparsan.
    Kütahyada bizler bu knuları Tarım İl Müdürlüğünden yardım alarak çözüyoruz.Ayrıca Hayvancılık Kooperatifler birliği olarakta Hayvancılıkla ilgili konularda faaliyet gösteren kooperatiflerde çeşitli toplantılar düzenleyerek hayvancılığı entegre hayvancılığa çevirmek için çalışmalarıda Haykoop Bölge Başkanlığı olarak yapıyoruz.Yusuf ÇALIŞKAN KÜTAHYA BÖLGESİ HAYKOOP Bşk

  4. MERYEM GÜN BOZKURT 21 Temmuz 2008 - 02:08 - Yanıtla

    BEN ASLINDA YORUMDAN ZİYADE ÇİFÇİLİK YAPMAK İSTİYORUM DAHA ÖNCEDEN BÖYLE İŞLE HİÇ UĞRAŞMADIM 14 YILDAN BERİ MUHASEBECİLİK YAPIYORUM ŞUAN ÇİFÇİLİK İŞİYLE UĞRAŞMAK İÇİN İMKAN YARATMAYA ÇALIŞIYORUM. OLANAKLARIM PEK YOK KREDİYLE DÜŞÜNUYORUM BİRKAÇYIL İÇERİSİNDE GERÇEKLEŞTİRMEK İSTİYORUM VE BİNA YIĞINTILARIN ARASINDA YAŞAMAKTAN SIKILDIM KARI KOCA OLARAK
    ÇIFÇILIK KONUSUN BİLGİLENDİRİRSENİZ ÇOK SEVİNİRİM

  5. CEMİL AYAZ 18 Ağustos 2008 - 06:51 - Yanıtla

    KONYA EREĞLİ DE ÇİFTÇİLİK YAPMAKTAYIM. SÜT İNEKÇİLİĞİ, BESİCİLİK PROJELERİ ÜZERİNDE İŞLETME KURMAK İSTİYORUM. GEREKLİ FİNANSAL KREDİYİ NERDEN TEMİN EDEBİLİRİM. YATIRIM DESTEKLİ KREDİ KULLANMAK İSTİYORUM.ARAZİM 300 DÖNÜM . TAPU HİPOTEĞİ VEREBİLİRİM. BU KONU HAKKINDA BİLGİ VERİRSENİZ MEMNUN OLURUM .

    İYİ ÇALIŞMALAR DİLERİM

    CEMİL AYAZ

  6. ABDULKADİR ALKAN 21 Ekim 2008 - 01:09 - Yanıtla

    ben yozgat yerköy ilçesine baglı yakuplu köyünde çifçilikle ve biçercilikle ugraşıyorum eski 1 traktörüm var idare ediyoruz yenisini alayım dedim malesef bankalar vermedi adına 20 dönüm arazi olan 130000 eyroluk biçerdöveri aldı ama ben alamadım yeni biçer döver almak istiyorum ipotek bileni veriyorum bankalar malesef ödeyecek vatandaşa krediyi zorlaştırıyor ben biçerdöver alırsam her türlü imkanlar saglanacak bu uorumu okuyanlar ilgilenirlerse çok hörmete geçer teşekürler 05437780420

  7. yasar kurt 5 Kasım 2008 - 18:06 - Yanıtla

    hepinize iyi günler dilerekten siz site sahiplerine bir sey sormak hatta danışmak istiyorum benim eskişehirde tamamı sulak olmak uzere 200 donum arazım var ayrıca 150 buyukbas hayvanın alabılecegı buyuklukte besıhanem var ben bu besıhane doldurmak ıstıyorum sımdı sızlere sorum su duydugum ne kadar dogru bılmıyorum dogrulugunu sız soylersenız sevınırım devlet baba sut ineklerıne bakanlar için ilk 2 yıl odemesız 60 ay vadelı faızsız kredı verıyormus yalnız tabıı onların ıstedıgı tesısı kurmak bıze aıtmış gerı kalan hayvanların tamamını devlet sana alıyormus sende devlete oduyormusun ilk sene hayvanın yemı bıle devlet tarafından karsılanıyormus acaba bu soylenenler ne kadar dogru dogruysa nereye basvurmalıyım benı bu konuda aydınlatırsanız sevınırım sımdıden tesekkur eder işlerınızde hayırlı kazançlar dılerım.

  8. ertan orhon 1 Mayıs 2009 - 05:17 - Yanıtla

    herkese iyi günler büyükbaş hayvancılık yapmak istiyorum besihanem ve herşeyim mevcut ancak hayvanları temin edebilmek için hangi bankalarla görüşmeliyim krediyi nasıl sağlayabilirim ve yazılmış yorumlara neden kimse cevap alamamış?

  9. tekin görmüş 11 Mayıs 2009 - 01:20 - Yanıtla

    her kese iyi günler ben hayvancılık yapmak istiyorum çiftliyim uygundur büyük baş hayvan alımı için nereye ,ne şekilde baş vurmam gerekiyor.

  10. caafer çağrıtekinci 30 Temmuz 2009 - 10:12 - Yanıtla

    ben kars’ta hayvancılık yapmak istiyorum. Bunun için tüm alt yapı ve meralar hazır.Sadece Krediye ihtiyacım var. Dünya bankasının verdiği kredilerden nasıl yayarlanabilirim. Bu konuda yardımlarınızı bekliyorum.

  11. ahmet 27 Ekim 2009 - 06:24 - Yanıtla

    merhabalar benim 300 büyükbaş kapsiteli projeli çiftligim var bsicilik yapmak istiyorum kredi çekmek istiyorum bu konuda uzman bir danışmandan bilgi almak istiyorum

  12. adem akci 30 Kasım 2009 - 03:03 - Yanıtla

    Merhaba ben ardahanda bükbaş hayvancılık bureşelerim var kendim arazinin metresini cıkartıp 3 boyutlu bir proje çizdim am nasıl kredi cekeceğimi bilmiyorum hangi bankadan cekmem gerektiğinden bilgim yok nasıl cekerim ve ve şartları nelerdir bankalar nekadar verir envazla bana

  13. yaşar demir 11 Aralık 2009 - 03:39 - Yanıtla

    merhaba iyi günler benim adım yaşar demir size antalya dan yazmaktayım ;

    1-Dünya’ da ve Türkiye’de tek ,altarnatifi olmayan, bitkisel saç şampuanı ve saç kremi üzerine bir formul geliştirdim bu ürünün kozmetik üzerine üretimini,

    2-Sucuk salam sosis için klips üretimi ;

    3-Çekirge üretimi ;

    4-Süt, Et ve Damızlık Sığır Besiciliği ;

    üzerine imalat / besicilik yapmak isitiyorum kosgeb , hibe ve diğer destekleri veya uygun kredi koşulları nelerdir detaylı bilgi vermenizi rica ederim.

    Saydılarımla,

    yaşar demir

  14. salih tontuş 4 Şubat 2010 - 14:07 - Yanıtla

    güzel

  15. salih tontuş 4 Şubat 2010 - 14:10 - Yanıtla

    slam maraştan yazıyorum besi ahırı yapmak istiyorum hangi şartlarda kıredi veya hibe alabilirim

  16. YAVUZ TATLI 12 Mart 2010 - 07:40 - Yanıtla

    30-50 Baş süt ineği ile besicilik yapmak istiyorum. Büyük baş hayvanlar için barınağımız mevcut olup, devletin teşvik kredisi için haber bekliyorum.

  17. şahin özdemir 22 Mart 2010 - 03:55 - Yanıtla

    ben süt inekçiliği yapmak istiyorum.şuanarazim var.ama elazığda şkamet ettiğimden teşvikten yararlanmak istiyorum..enaz 50 baş teşvik kapsamına giriyor.başlangıç için biraz fazla degilmi korkutuyor beni

  18. ÇAĞLAR İLLEEZ 11 Ekim 2010 - 14:22 - Yanıtla

    merhaba

    ben çiftçilik yapmak istiyorum izmir çandarlı bölgesinden zeytinlik tarla alıp yetiştirmek istiyorum,sizden öğrenmek istediğim bu tip yerlere kamu bankaları kredi desteğinde bulunuyormu görüş düşünce ve birikimlerinizi benimle paylaşırmısınız.

    Saygılarımla,

  19. hayvancılık kredileri 1 Mart 2011 - 05:28 - Yanıtla

    İyi güzel de hayvan yavru fiyatlarında aşırı fiyat artışı oldu o konuda çiftçilerimizi uyarmamız gerekli aksi taktirde zarar edebilirler krediyi çektiklerinde

  20. dökümantasyon 12 Nisan 2011 - 03:43 - Yanıtla

    konularla fazla uğraşmayın derim özellikle büyükbaştan uzak durun aldığınız hayvanın fiyatı yüksek zaten kredi çekenler aldıkları fiyatın düşmesiyle tam bi şokta bu senede değil bu ithalat devam ettikçe seneye kredi çekenler tutuşmaya başlayacak bundan 5 6yıl öncede böyle yaptılar tarihe bakın herkes elinde kini sattı arazilerini sattı muhasebeci ymiş bi hanım arkada paran yoksa hiç girme kardeşim rezil olursun elindeki avucundaki de gider

Tarım Bankacılığı: İlişkili Diğer Makaleler

En Son Yayınlanan Makaleler