Rusya’ya domates ihracatında yine kriz var

·

28 Nisan 2019

·

Bu haberde ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Rusya’ya domates ihracatında yine kriz var

28 Nisan 2019

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Şub 20, 2024

Rusya’ya domates ihracatında yine kriz var

Türkiye’den Rusya Federasyonu’na domates ihracatında yine kriz yaşanıyor. Rus yetkililer, Türkiye’ye tanınan 100 bin tonluk kotanın dolduğunu gerekçe göstererek geçtiğimiz günlerde Türkiye’den ihraç edilen domatesleri ülkeye girişine izin vermedi. Türkiye’nin Moskova Ticaret Müşavirliği’nin devreye girmesi ile gümrük kapılarında bekleyen domatesler ülkeye alındı. Ancak, kotası artırılmazsa ihracat yeniden durabilir. Kotanın artırılması için Rusya, Türkiye’ye kırmızı et ihracatı şartını öne sürüyor.

Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nden Akdeniz, Batı Akdeniz,Doğu Karadeniz, Ege,İstanbul ve Uludağ İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğine gönderilen 63534806-452.01 sayılı, “Rusya Federasyonu’na Domates İhracatı” başlıklı yazıda domates kotasının 150 bin tona çıkarılması için çalışmaların devam ettiği ifade ediliyor.

Domates ihracatı durdu mu?

Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nden ihracatçılara gönderilen yazıda Rusya’ya domates ihracatında yaşanan sorun şöyle ifade ediliyor: “Bilindiği üzere; 18/04/2019 tarihinde Rus gümrüklerinde ülkemiz menşeli domates ürünlerinin girişine izin verilmemeye başlandığına yönelik bilgiler edinilmiş olup, anılan uygulamaya gerekçe olarak da ülkemize tanınan 100 bin tonluk kotanın dolduğu bilgisi gösterilmiştir.

Moskova Ticaret Müşavirliği tarafından konu hakkında Rusya Federasyonu Tarım Bakanlığı yetkilileriyle bir toplantı yapılmış olup, Rus gümrüklerinde bekletilen ülkemiz menşeli domates ürünlerinin girişine ivedilikle izin verilmesi, mevcut kota uygulaması konusunda ise tarafımıza resmi bildirimde bulunulması ve kotanın arttırılması talep edilmiştir.”

Kota 150 bin tona çıkarılacak

Bakanlık yazısında, Moskova Ticaret Müşavirliğinin girişimleri sonucu gümrüklerde bekletilen domateslerin ülkeye alındığı belirtilerek şu bilgilere yer verildi: “Anılan Müşavirlikten Bakanlığımıza intikal eden bir yazıda, 19/04/2019 tarihi itibarıyla Rus gümrüklerinde bekletilen ülkemiz menşeli domates ürünlerinin gümrük işlemlerinin muhtelif giriş kapılarında tekrar başlatıldığı belirtilmektedir. Bahse konu yazıda devamla, Rusya Federasyonu Tarım Bakanlığı ve Federal Gümrük Servisi yetkilileriyle gerçekleştirilen şifahi görüşmelerde ise ülkemize tanınan 100 bin tonluk kotanın dolmak üzere olduğu ve mevcut üst limitin 150 bin tona yükseltilmesine yönelik çalışmaların ise halihazırda yürütülmekte olduğu bilgisinin edinildiği kaydedilmekte olup, konuya yönelik olarak kaydedilecek gelişmelerden ayrıca malumat verilecektir.”

Domates ihracatına karşılık et ithalatı yapılacaktı

Almanya’nın başkenti Berlin’de 17-19 Ocak 2019 tarihlerinde düzenlenen 11.Dünya Gıda ve Tarım Forumu’nda Türkiye ile Rusya arasında bir anlaşma imzalanmıştı. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile Rusya Tarım Bakanı Dmitriy Patruşev’in imzaladığı anlaşmaya göre, Türkiye, Rusya Federasyonu’ndan sıfır gümrükle 5 bin ton kırmızı et ithal edecekti. Rusya Federasyonu ise Türkiye’den aldığı domatesin kotasını 50 bin tondan 100 bin tona çıkardı.

Rus yetkililerin Ankara temasları

Rus yetkililer geçtiğimiz günlerde Türkiye’ye kırmızı et ihracatı için Ankara’da Tarım ve Orman Bakanlığı,Et ve Süt Kurumu yetkilileri ile görüşmeler yaptı. Ancak et ithalatı için henüz somut adım atılmadı. Rus yetkililerin, Türkiye’den gelen domatesleri ülkeye girişine zorluk çıkarmaları et ithalatının yapılmamasına bağlanıyor.

Uçak krizinin faturası ağır oldu

Türkiye’nin, Suriye sınırında Rusya’ya ait bir savaş uçağını 24 Kasım 2015’te düşürmesi ile iki ülke arasında yaşanan kriz en çok tarım ürünlerini etkiledi. Uçak düşürülmeden önce Türkiye’nin Rusya Federasyonu’na domates ihracatı 300 bin ton civarındaydı. Uçak krizinden sonra Rusya’nın domates dahil 24 ürüne yasak getirmesi ile bu ülkeye domates ihracatı sıfırlandı. İki yıllık görüşmeler sonucunda 1 Aralık 2017’den itibaren Rusya, Türkiye’den 50 bin ton domates ithalatına izin verdi. Ocak 2019’da ise 50 bin tonluk kotayı 100 bin tona çıkardı. Et ithalatı ise henüz gerçekleşmedi.Türkiye, 2015’teki uçak krizinden önce 300 bin ton domates ihraç ettiği Rusya’ya 50 bin ton kota aldı diye sevinirken, ihtiyacı olmadığı halde bu ülkeden 5 bin ton kırmızı et alacak.

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

  1. MUHARREM TOPRAK 28 Nisan 2019 - 10:27 - Yanıtla

    Rus uçağı düşürüldüğü yıl 8,50 dekar seradan 57.000 TL zarar ettik ve bu işi bıraktık.

Güncel: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler