Patates ithalatını McCain Food mu yapacak?

·

12 Mart 2019

·

Bu haberde ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Patates ithalatını McCain Food mu yapacak?

12 Mart 2019

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Şub 20, 2024

Patates ithalatını McCain Food mu yapacak?

Tarım ve Orman Bakanı olmadan önce bir dönem Bekir Pakdemirli’nin danışmanlık yaptığı Kanada merkezli McCain Food, patates konusunda dünyanın en büyük şirketi olarak biliniyor. Dünyada dondurulmuş patatesin dörtte birini tek başına gerçekleştiren şirket, farklı markalarla 160 ülkede ürünlerini satışa sunuyor. 2018 yılı cirosu 9.5 milyar Kanada Doları. Dünya çapında 21 bin çalışanı var. McCain Food’un Türkiye pazarında ise herhangi bir ürünü olmadığı biliniyor.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, bu göreve gelmeden önce McCain Food’un Orta Doğu danışmanı olarak çalıştığı kendi özgeçmişinde yer alıyor. Bakan olduktan sonra şirketle ilişkilerini sürdürüp sürdürmediği bilinmiyor.

Patates ithalatı ile ilgisi var mı?

McCain Food, dünyanın değişik ülkelerinde çiftçilere sözleşmeli olarak patates ürettiriyor. Aldığı patatesi tesislerinde işleyerek işlenmiş,dondurulmuş olarak 160 ülkede pazara sunuyor. Patatesi ham yada bütün olarak ihraç etmiyor. Bu nedenle 11 Mart 2019 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile ithalatına izin verilen 200 bin ton patatesin Bakan Pakdemirli’nin bir dönem danışmanlığını yaptığı McCain Food tarafından sağlanması mantıklı değil. Kararname ile patates bütün olarak ithal edilecek,işlenmiş veya parmak patates olarak değil.

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

Güncel: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler