Buğday,arpa,mısır,pirinç ve bakliyatta 2.6 milyon tonluk ithalat yetkisi

·

16 Ocak 2019

·

Bu haberde ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Buğday,arpa,mısır,pirinç ve bakliyatta 2.6 milyon tonluk ithalat yetkisi

16 Ocak 2019

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Şub 20, 2024

Buğday,arpa,mısır,pirinç ve bakliyatta 2.6 milyon tonluk ithalat yetkisi

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile yıl sonuna kadar Toprak Mahsulleri Ofisi’ne sıfır gümrükle 1 milyon ton buğday,700 bin ton arpa,700 bin ton mısır,100 bin ton pirinç ve 100 bin ton bakliyat(nohut,mercimek,kuru fasulye,bakla) ürünleri olmak üzere toplamda 2.6 milyon tonluk ithalat yetkisi verildi.

Toprak Mahsulleri Ofisi’ne verilen 2.6 milyon tonluk ithalat yetkisi 31 Aralık 2019 tarihine kadar kullanılabilecek. Her yıl verilen ithalat yetkisi piyasanın durumuna ve ihtiyaca göre değerlendiriliyor. Toprak Mahsulleri Ofisi, piyasaları izleyerek ihtiyaç duyduğunda bu ürünleri ithal ediyor. Ayrıca verilen yetki, 2.6 milyon tonluk ürünün tamamının ithal edilmesi anlamına gelmiyor. Bazı yıllar verilen yetkinin sadece bir bölümü kullanılıyor. Bazı yıllar ise yetki kapsamında verilen ithalat miktarı yetmediği için ek kararname ile ithal edilecek ürün miktarı artırılıyor.

Üretimi olumsuz etkiler

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Toprak Mahsulleri Ofisi’ne verilen 2.6 milyon tonluk sıfır gümrüklü ithalat yetkisi, buğday,arpa,mısır,pirinç ve bakliyat üretimi üzerinde olumsuz etkisi olacaktır. Bu ürünleri eken üreticiler ithalat baskısını her zaman hissedecek.Bundan iki yıl önce hububat hasadının yapıldığı dönemde 27 Haziran 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile canlı hayvan ve et, buğday,arpa ve mısır ithalatında g gümrük vergisi indirilmiş ve çiftçi çok büyük zarar görmüştü. Şu anda hasat yok. Fakat, ithalat yetkisi yıl boyunca kullanılacağı için çiftçi tedirgin olacak.

Tüketici ithal ürünlerle mi korunacak?

Toprak Mahsulleri Ofisi’ne verilen ithalat yetkisinin temel gerekçesi iç piyasada artan fiyatların ithalatla düşürülmesi olarak sunuluyor. Piyasayı düzenleme görevi verilen Toprak Mahsulleri Ofisi, fiyatı artan ürünleri ithal ederek piyasayı düzenleyecek ve tüketicinin yüksek fiyattan olumsuz etkilenmesi önlenecek.Türkiye daha fazla üretim yapsa ve Toprak Mahsulleri Ofisi, ithalat yerine üreticiden aldığı ürünlerle piyasayı düzenlese hem üretici hem tüketici hem de ülke ekonomisi için daha yararlı olmaz mı?

İthalat yok deniliyor, yetki veriliyor

Yıllardır, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yapılan bütçe görüşmelerinde , muhalefet partilerinin soru önergeleri üzerine hükümet yetkilileri buğday ithal edilmediğini savunur. Bu yıl da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu arasında buğday ithalatı tartışması yaşanmıştı. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, buğday ithal edilmediğini, makarna,bisküvi ve diğer ürünler için ithalat yapıldığını dile getirmişti.

“Türkiye buğdayda kendine yeterli,ihtiyaç yok” denilse de, her yıl verilen ithalat yetkisi ile buğday ithal ediliyor. Son yıllarda ortalama 4-5 milyon ton buğday ithalatının yarısından fazlası Rusya’dan yapılıyor.

İthalat yetkisi verilen ürünler(ton)
Buğday 1.000.000
Arpa 700.000
Mısır 700.000
Pirinç 100.000
Bakliyat 100.000

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

  1. Cahit Sıdkı cakir 16 Ocak 2019 - 20:26 - Yanıtla

    Ali bey marketler de 10 TL 13 TL aralığında satılan nohutun üretici köylüden 3 TL ye alındığını bu ithalat kararı alan yetkililer bilmiyormu?..üretici neden stres altında ve zanlı durumunda?.arada derede üretmeden klimalı ofislerinde oturan ve lüks arabalarını gururla kullanan aynı zamanda ter toz icinde üreten insanları sömüren adeta onların kanını içen aracı ve marketlere denetim gelsin..gıda sağlık ve barınma gibi konularda serbest piyasa ekonomisi bizim gibi ülkelerde olmaz.
    Bu gözü dönmüşler in umurundami gidasizliktan gözleri cokmus fakir çocuğunun meyve yiyememesi?.aracı fiyatı ikiye katlıyor bide marketçi ikiye katlıyor..garip köylüden 3 TL ye alınan nohut 3*2=6 TL. 6*2=12 TL..pavyonlarin lüks restoranların önündeki jiplerini gozlerimiz dahil kimbilir daha nerelerimize sokacaklarki yetkililer yeni yasal düzenlemeler yapıp bu vahşi ihtirasları zincirleyebilsin..bı İşbilir sözüm ona işadamlarının kendiliğinden serbest piyasa ekonomisi icinde doymalarini beklemek henüz gülmeyi bilmeyen bebekleri bile güldürür..

    • guner servet 27 Şubat 2019 - 14:48 - Yanıtla

      Her ithalatciyi ayni kefeye koyamazsiniz, Ak partiliyim dindarim ve ithalatci isadamiyim

Güncel: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler