Çiğ süt primine 15 kuruşluk seçim zammı!

·

22 Aralık 2018

·

Bu haberde ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Çiğ süt primine 15 kuruşluk seçim zammı!

22 Aralık 2018

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Şub 20, 2024

Çiğ süt primine 15 kuruşluk seçim zammı!

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, yerel seçim öncesi çiftçiye süt primini artırma müjdesi verdi. Pakdemirli’nin açıklamasına göre, Ocak,Şubat ve Mart 2019’da çiğ süt destekleme primi litre başına 15 kuruşluk artışla 25 kuruş olarak çiftçiye ödenecek.Geçen 24 Haziran seçiminde olduğu gibi 31 Mart 2019’da yapılacak yerel seçim öncesinde de çiğ süt priminin artırılması dikkat çekiyor. Üreticiler primin artması kadar zamanında ödenmesinin de önemli olduğunu ifade ediyor.

Prim sürekli değişiyor

2017’de sıcak sütte 4 kuruş, soğu sütte 8 kuruş olan prim ödemesi daha sonra sıcak sütte 2 kuruşa, soğuk sütte 3 kuruşa kadar düşürüldü.Örgütlü üreticiye ise 4 kuruş olarak ödendi.
Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilli seçiminin yapıldığı 24 Haziran’dan önce 15 Mayıs 2018’de çiğ süt destekleme primi yine yılın ilk 3 aylık dönemi için artırıldı.Seçime 45 gün kala dönemin Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba artan yem fiyatlarına karşı üreticiyi korumak amacıyla çiğ süt primini sıcak süt için litre başına 3 kuruştan 5 kuruşa,soğut süt için 6 kuruştan 10 kuruşa ve örgütlü üreticilere ise soğuk süt için litre başına 7 kuruştan 12 kuruşa çıkardıklarını açıklamıştı.

Soğuk,sıcak süt ve örgütlü üretici ayrımı kalktı mı?

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yaptığı açıklamada çiğ süt priminin 10 kuruştan 25 kuruşa çıkarıldığı ifade ediliyor. Sıcak süt için ne kadar prim ödeneceği, soğuk süt için ne kadar ödeme yapılacağı ve örgütlenmeyi teşvik eden örgütlü üreticiler için fazladan verilen primden söz edilmiyor. Herkese aynı prim mi ödenecek? Bu belli değil.

Enflasyonla mücadele süt fiyatını artırdı iddiası

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin çiğ süt primi ile ilgili açıklamasında süt primi ile Ulusal Süt Konseyi’nin belirlediği referans fiyatı da birbirine karıştırılıyor. Açıklamada; “Tarım ve Orman Bakanlığı olarak süt üreticilerimizin üretim maliyetlerinin düşürülmesi, üretiminde sürdürülebilirliğin ve vatandaşlarımızın ucuz süte ulaşmalarını sağlamak, “Enflasyonla Topyekûn Mücadele” kapsamında fiyat artışının tüketimde talep daralması yaratmasının önüne geçmek ve arz / talep dengesinin devam edebilmesi için çiğ süt destekleme fiyatlarında yeniden düzenlenme yapılmıştır.” deniliyor. Bu açıklamadan “Enflasyonla Topyekün Mücadele” nin sütte fiyat artışına neden olduğu ve tüketimde talep daralması yaşandığı iddia ediliyor. Oysa enflasyonla topyekün mücadele kapsamında fiyatların düşürülmesi hedefleniyordu.

Çiftçi sütü 1.95’ten satamıyor

Açıklamanın devamında; “Bu kapsamda; 2019 yılında yani yeni yıldan itibaren Ocak, Şubat, Mart aylarında süt üreticilerimize, litre başına vermekte olduğumuz ortalama 10 kuruş “Süt Prim Desteği”, 15 kuruş daha artırılarak, 25 kuruşa yükseltilmiştir. Böylece; Ulusal Süt Konseyi’nin açıkladığı tavsiye fiyat kararı olan 1,70 TL lik sütün litre fiyatı, Bakanlığımızca yapılan 25 kuruşluk desteklemeyle 1,95 TL olacaktır.Bu desteklemeyle, 2019 yılının ilk 3 ayında süt üreticilerimize toplam 571 Milyon TL süt desteği yapılmış olacaktır.” bilgisine yer veriliyor. Bu bölümde ise referans fiyat ile destekleme primi birbirine karıştırılıyor. Ulusal Süt Konseyi’nin belirlediği litre başına 1 lira 70 kuruşluk fiyat adı üzerinde referans fiyat. Üreticiden ortalama 1 lira 40 kuruştan çiğ süt alınıyor. Çiğ sütü 1 liraya satan üretici de var. Dolayısıyla referans fiyatla primi toplayarak çiftçinin çiğ sütü 1 lira 95 kuruşa yani yüksek fiyattan sattığı algısı yaratılması da doğru değil.

Seçimden sonra düşmesin

Süt üreticileri seçim öncesi yapılan 15 kuruşluk prim artışının önemli olduğunu ancak seçimden sonra tekrar düşürülmemesi gerektiğini ifade ediyor. Primin artması kadar zamanında ödenmesinin de önemli olduğunu belirten üreticiler, genellikle 5-6 ay sonra primin ödendiğini ve gecikme nedeniyle artışın bir anlamı kalmadığını dile getiriyor.

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

Güncel: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler