Rusya’ya yaş meyve ve sebze ihracatına yeni önlemler geliyor

Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Rusya’ya yaş meyve ve sebze ihracatına yeni önlemler geliyor

19 Aralık 2018

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Köşe Yazısı

Güncelleme: Şub 22, 2024

Rusya’ya yaş meyve ve sebze ihracatına yeni önlemler geliyor

Türkiye’den Rusya Federasyonu’na yaş meyve ve sebze ihraç etmek her geçen gün zorlaşıyor. Bu yıl özellikle Akdeniz meyve sineği nedeniyle çok sayıda ürün geri gönderilirken Rus yetkililer, hem gümrük kapılarında hem de Türkiye’de sıkı denetim uygulamalarına başladı. Bu denetimlere rağmen 2018 yılında sadece narenciyede bildirim sayısı 786’ya ulaştı. Bu nedenle 1 Ocak 2019 itibariyle ek önlemler devreye girecek.

Rusya Tarım Ürünleri Denetim Ajansı Rosselhoznadzor’un açıklamasına göre, Rus yetkililerin Türkiye’de yaptıkları denetimler sonucunda ihraç edilecek 226 ton narenciyenin gıda sağlık taleplerine uygun olmadığı gerekçesiyle engellendi.

Rosselhoznadzor ‘un açıklamasına göre,Akdeniz Meyve Sineği tespit edilmesi nedeniyle Adana’da ambalaj tesislerinde Rusya’ya ihraç edilmek üzere hazırlanan 160 ton mandalina ve 66 ton portakalın sevkine izin verilmedi.

Domates,yaş üzüm,çilek ve biber için ek önlemler

Narenciye de denetimler sürerken Akdeniz sineği,Tuta absoluta ve Frankliniella occidentalis zararlısı nedeniyle bildirim sayısının artması üzerine domates,yaş üzüm,çilek ve biber için ek önlemler alınıyor.

İzmir Zirai Karantina Müdürlüğü’nden Ege İhracatçı Birlikleri’ne gönderilen yazıda, Rusya’ya yönelik yaş meyve ve sebze ihracatında Rus makamlarından alınan karantina bildirimlerinde son dönemlerde artış kaydedilmesi sonucunda uygulanacak tedbirlere ilişkin bilgilere yer verildi.
Rusya’ya yönelik yaş meyve ve sebze ihracat partilerinde “etiket bilgilerinin ürün ambalajının ayrılmaz bir parçası haline getirilmesine yönelik tedbirler alınacağı, domates, taze üzüm, çilek ve biber ürünleri paketleme tesislerinde (Tuta absoluta ve Frankliniella occidentalis zararlılarına karşı) ruhsatlı fosfin gazı ile fumisgasyon uygulaması yapılmasının öngörüldüğü belirtiliyor. Paketleme tesisi ve üretim alanlarında alınacak ilave tedbirlere değiniliyor.

Ek önlemler 1 Ocak 2019’da devreye girecek

Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü İzmir Zirai Karantina Müdürlüğü tarafından ihracatçılara gönderilen 12 Aralık 2018 tarihli yazıda Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nün konuya ilişkin yazısına dikkat çekilerek şu bilgilere yer veriliyor: “Genel Müdürlüğümüzün ilgi yazılarında özetle; 2018 yılında Rusya Federasyonu’ndan alınan bildirim sayısının başta narenciye olmak üzere 786 adet olduğu, karantina ihlallerinde ciddi artış olması nedeniyle 01.01.2019 tarihinden itibaren: Rusya Federasyonu’na İhracat yapacak firmalarda aşağıda belirtilen hususların bilinmesi ve gereken önlemlerin alınması önemlidir.”

Paketleme tesislerinde alınacak önlemler:

Yaş meyve ve sebze ihracatı için paketleme tesislerinde alınması gereken önlemler şöyle sıralanıyor:

1- Ürünlerin paketlendiği tesislerde, domateste Tuta absoluta’ya karşı, domates, üzüm, çilek ve biberde Frankliniella occidentalis’e karşı ruhsatlı fosfin gazı ile fumigasyon uygulaması.

2- İşletmede yeterli sayıda tuzak asılması ve takibinin yapılması,

3-İşletmede bulunan bitki artıklarının imhasının sağlanması,

4-İşletmenin giriş ve çıkışlarında, zararlı giriş çıkışım önlemek için PVC şerit hava perdesi ve pencerelerde uygun tül perde, sineklik yapılması,

5- İhracat partilerinde etiket bilgilerinin ürün ambalajının ayrılmaz bir parçası haline getirilerek sağlam (lazer, soğuk damga vb. baskı çözümleri) yapılması,

6- İşletme kapasitelerine göre uygun sayıda işlenen ürünler için Bitki Sağlık Sertifikası düzenlenecek,

7- Ambalajlama ve paketlemenin üretim alanlarında değil, paketleme tesislerinde yapıldığının titizlikle takip edilmesi,

8- Yukarıdaki şartlan yerine getirmeyen işletmelere Bitki Sağlık Sertifikası düzenlenmeyecek

“Sözleşmeli üretim yapanlardan ürün alın” önerisi

Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü İzmir Zirai Karantina Müdürlüğü’nün yazısında üretim alanlarında alınacaklar önlemler ise özetle şöyle ifade ediliyor:

— İhracatçıların sözleşmeli üretim alanlarından ürün temini,

— Sözleşmeli üretim alanlarının Tarım Bilgi sisteminde kayıt altına alınması,

— İhracatçı firmaların danışman Ziraat Mühendisleri tarafından üretim alanlarının kontrol edilmesi,

Yazıda ayrıca “İhracat öncesinde; taşıma araçlarının, ambalaj malzemelerinin veya palet vb. taşıyıcı unsurların temizlik ve dezenfeksiyonlarının yapılması, dezenfektan ambalajlarının nakliye aracı veya konteyner içinde bulundurulmaması ve bildirim alan firmaların ilgili ürününün araca yüklendiğinin İnspektör tarafından görülmesinden sonra Bitki Sağlık Sertifikasının teslim edileceğini bildirildiğinden,bahsi geçen ürünleri Rusya Federasyonu’na ihracat yapan üyelerinize, yukarıda açıklanan tedbirlerin ve uygulamaların yapılması” gerektiği ifade ediliyor.

Özetle, yeni yılla birlikte Rusya’ya yaş meyve ve sebze ihracatı daha da zorlaşacak. Kurallara uyanlar ihracat yapacak,uymayanlar yapamayacak. Her zaman ifade ettiğimiz gibi, sadece ihracata giden ürünlerin değil, tüm üretimin yani iç piyasada bizlerin tükettiği ürünler de sağlık sorunu çözülürse ne Rusya ile ne de başka bir ülkeyle bu sorunlar yaşanmaz.
*****
Genç ziraatçılarla buluşma

Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’nin genç üyeleri( ZMO Genç) tarafından Dünya Kooperatifçilik Günü ve Yerli Malı Haftası kapsamında düzenlenen “Yerli Malı ve Tarım” konferansı için bugün Ege Üniversitesi’ndeyiz. Saat 12.15’te Prof. Dr. Feyzi Önder Konferans Salonu’ndaki etkinlikte genç ziraatçılarla buluşacağız.

Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar

  1. irfan 19 Aralık 2018 - 09:26 - Yanıtla

    100 ton 200 ton hic birsey, 10 tir mali geri gondermisler onbinlerce tirlik mal gidiyor. Gida guvenligi konusunda Turkiye nin onlem almasi gerek, ciftciler mecburen cok cok fazla kimyasal gubreler, ilaclar kullaniyor baska turlu tarim yapilamiyor artik. Ben acikcasi kendi bahcemden bisey yemek istemiyorum

En Son Yayınlanan Makaleler