Tariş’in sızma zeytinyağı alım fiyatı 17 lira

·

21 Kasım 2018

·

Bu haberde ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Tariş’in sızma zeytinyağı alım fiyatı 17 lira

21 Kasım 2018

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Şub 20, 2024

Tariş’in sızma zeytinyağı alım fiyatı 17 lira

Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği, 2018-29-019 srezonu sızma zeytinyağı alım fiyatı litre başına 17 lira olarak açıkladı. Serbest piyasada 14-15 lira civarında olan sızma zeytinyağı, Tariş’in açıklaması ile bir miktar yükselebilir.

Bu yıl iklime bağlı olarak zeytinlerin yere düşmesi,zeytin sineği ve diğer zararlılar nedeniyle sızma zeytinyağı miktarı azaldı. Yüksek asitli yağlar ise piyasada 10 lira civarında alıcı bulabiliyor. Dolayısıyla sızma zeytinyağının fiyatı kadar, asitli yağların fiyatı da büyük önem taşıyor. Tariş’in yaptığı açıklamada sadece sızma zeytinyağı fiyatı açıklandı. Tariş, 2018-2019 zeytinyağı alım kampanyasını kendi imkanlarıyla yürütecek.

Sızma zeytinyağı alım fiyatını belirlerken kurumun olanaklarını en iy, şekilde değerlendirdiklerini belirten Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Hilmi Sürek: “’Tek bir amacımız var. Dalgalı ve zaman zaman belirsiz olan zeytinyağı piyasasında üreticimizin ürününü en iyi şekilde değerlendirmek ve kazancını artırmaktır.”dedi.

Geçen ay ön avans fiyatı ile başlayan alım kampanyasının ardından piyasa gelişmelerini yakından izlediklerini vurgulayarak şunları söyledi: “Geçtiğimiz yıl başarılı bir alım kampanyası yürüttük. Üretici ortaklarımızla omuz omuza 2017-2018 kampanya dönemini hem alımlar hem de satışlar açısından memnuniyet verici tamamladık. Bu yıl da bölge, ülke ve dünya üretimi ve fiyat oluşumları dikkate alınarak, titiz değerlendirmeler sonucunda sızma zeytinyağlarına 17 TL fiyat belirledik.”

Üretim azaldı,fiyat artabilir

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi(UZZK) koordinatörlüğünde yapılan rekolte tahminine göre, 2018-2019 sezonunda zeytin üretimi yüzde 36 düşüşle 1.5 milyon tona geriledi. Geçen sezon zeytin üretimi 2 milyon 31 bin tondu.

Bu yıl 1.5 milyon tonluk zeytinin 423 bin 644 tonu sofralık olarak tüketilecek. 1 milyon 76 bin 823 tonu ise zeytinyağı üretiminde değerlendirilecek. Yağlık zeytin miktarında geçen yıla göre yüzde 35 azalma görülüyor. Ortalama 1 litre zeytinyağı elde etmek için 5.6 kilo zeytin kullanıldığı dikkate alındığında, bu yıl zeytinyağı üretimi geçen yıla göre yüzde 27 düşüşle 193 bin 613 ton olacak.

Geçen yıl litresi 15- 16 lira olan sızma zeytinyağı bu sezon üretimdeki düşüşe rağmen fiyat artmadı. Piyasada sızma zeytinyağı üreticiden 14-15 liradan alınıyor. Yüksek asitli yağların litr3di ise 10 lira civarında. Tariş’ in fiyat açıklaması ile fiyat bir miktar yükselebilir.

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

Güncel: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler