Milli Tarım yerine Tarımda Milli Birlik Projesi

·

20 Eylül 2018

·

Bu haberde ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Milli Tarım yerine Tarımda Milli Birlik Projesi

20 Eylül 2018

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Şub 20, 2024

Milli Tarım yerine Tarımda Milli Birlik Projesi

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı Yeni Ekonomi Programı, uzmanlar tarafından “gerçekçi” olduğu ifade edildi. Özellikle büyüme,enflasyon ve diğer hedefler açısından daha önceki programlardan farklı olarak gerçekçi veriler öngörüldüğü dile getirildi.

Tarım sektörü açısından bakıldığında ise aynı gerçekçilikten söz etmek mümkün değil. Programda tarım ve gıda konusu sadece 4 kısa madde yer alırken, hayvancılık sözcük olarak dahi geçmiyor.
Tarım ve gıda konusunda yer alan maddeler, tarım sektörünün potansiyelini ortaya çıkaracak, dışa bağımlılığı azaltacak, orta vadeli bir program öneren veya sektörün geleceğine yön verecek maddeler değil.

Milli Tarım yerine Tarımda Milli Birlik

Daha önceki yıllarda Orta Vadeli Program olarak açıklanan,bu yıl adı değiştirilerek Yeni Ekonomi Programı/Dengeleme-Disiplin-Değişim 2019-2021 olarak sunulan programda “Milli Tarım Projesi” deyimi yerine “Tarımda Milli Birlik Projesi” deyimi kullanılıyor. Tarım ürünlerinde arz ve rekolte tahmini için erken uyarı sisteminin kurulacağı, Hal Yasası çalışmalarına destek verileceği bilgisine yer veriliyor.

Toplam 19 sayfadan oluşan “Yeni Ekonomi Programı”nda tarım ve gıda ile ilgili bölümler şöyle:

— Tarım ürünlerinde arz ve rekolte tahminlerinin sağlıklı yapılabilmesine imkan veren bir erken uyarı sistemi kurulacaktır.

— Gıda ürünlerinde fiyat dalgalanmasının büyük veri ve ileri analitik yöntemler kullanılarak yakından takip edileceği Ürün Gözetim Mekanizması hayata geçirilecektir.

— Tarımda Milli Birlik Projesi hayata geçirilerek tohumdan sofraya gıda değer zinciri, gıda güvenliği ve uluslararası rekabet önceliğinde, yeniden yapılandırılacaktır. Bu kapsamda Hal Yasası çalışmalarına destek verilecektir.

— Atıl tarım arazilerinin tarımsal üretime kazandırılması için gerekli kurumsal ve hukuki altyapı oluşturulacaktır.

Tarım için hedef yok

Tarım ve gıdaya ilişkin maddelere bakıldığında geleceğe ilişkin bir öngörü,hedef yok.Yeni Ekonomi Programının tarıma ilişkin bu maddeleri hazırlayarak Bakan Berat Albayrak’a sunanların tarımı bilmedikleri veya önemsemedikleri anlaşılıyor. Bu maddeler, daha çok enflasyonun nedenini tarım olarak gören Merkez Bankası ve Gıda Komitesi görüşünü yansıtıyor gibi. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın görüşünün alınmadığı anlaşılıyor.Eğer, bu bölüm Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlandıysa o zaman durum çok daha vahim demektir.

Özetle, Yeni Ekonomi Programı’nın uygulanacağı 2019-2021 döneminde tarım sektörü açısından değişen bir şey olmayacak. Mevcut politikalar devam edecek.

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

Güncel: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler