Adana’da mısır hasadı başladı

·

09 Ağustos 2018

·

Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Adana’da mısır hasadı başladı

09 Ağustos 2018

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Köşe Yazısı

Güncelleme: Şub 22, 2024

Türkiye, dana mısır üretiminin yaklaşık yüzde 18’inin gerçekleştiği Adana’da mısır hasadı başladı. Seyhan İlçesi Gökçeler Mahallesi’nde gerçekleştirilen mısır hasadına katılan Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin, tahıllar içerisinde buğday ve arpadan sonra en geniş ekim alanına sahip bitkinin mısır olduğunu belirterek: “Türkiye dane mısır üretiminde Akdeniz Bölgesi, özellikle de Çukurova birinci sırada yer almaktadır. Geçen yıl, 5 milyon 900 bin ton olarak gerçekleşen Türkiye dane mısır üretiminde, Adana 1 milyon 36 bin ton ile ilk sırada yer almıştır. Türkiye’nin toplam mısır üretiminin yaklaşık yüzde 17.5’ini üreten ilimizde mısır ekimi yoğun olarak Ceyhan, Yüreğir, Karataş, Kozan, Seyhan ve İmamoğlu ilçelerinde yapılmaktadır” dedi.

Adana’da mısır ekim alanında düşüş olduğunu vurgulayan Tekin şu bilgileri verdi: “Bunun sebebi de çiftçinin pamuğa yönelmesi. Pamuğu tercih etmelerinin sebebi ise destekleme politikası. Mısıra 23 lira destek verirken, pamuğa 44 lira destek veriyoruz, bu da çiftçimizi cezbediyor.”

Olgunlaşmadan hasat yapmayın uyarısı
Piyasada mısır alım fiyatlarının 850-880 TL/ton civarında olduğunu kaydeden Tekin: “Bunun yanında hasat olgunluğuna gelmemiş ürünlerin hasadı yapılmamalıdır. Hasatta, hasat olgunluğu yanında mısır danelerindeki nem oranını da dikkate almalıyız. Yüksek nem oranı, mısır alım fiyatına kesinti olarak yansıdığında çiftçilerimiz için ciddi kayıplar ve sıkıntılar yaratmaktadır. Nem oranı yüzde 14’ün üzerinde olan mısırın hasat edilmesi, il ekonomisinin ve çiftçilerimizin maddi açıdan zarar görmesine neden olmaktadır. Bakanlığımızca fiyat açıklandığı zaman Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı üreticiler, belgelerindeki üretim miktarı kadar ürünlerinin Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından alımı yapılacak olup, üreticiler hali hazırda lisanslı depolara ürünlerini verebilmektedirler. Ürünlerini lisanslı depoya veren üreticiden, lisanslı depo dışında ürün satışında üreticiden kesilen; yüzde 2 zirai stopaj, yüzde 2 SGK, ve Toprak Mahsulleri Ofisi’nin geçici alım merkezlerinde aldığı yüzde 1 hizmet bedeli alınmamaktadır.Ürünlerini lisanslı depoculuk şirketlerine teslim ederek elektronik ürün senetlerini borsada satan üreticilere ton başına 25 TL nakliye ücreti desteği sağlanacak” bilgisini verdi.

Tarım haberleri, toprak mahsulleri ve en güncel tarım, hayvancılık haberleri burada. Tarımsal teşvikler, devlet hibe kredileri ve daha fazlası için tıklayın.
Tarimdunyasi.net, T.C. yasalarına uygun olarak yayınlanmaktadır. Sitede yayımlanan yazı, fotoğraf, harita, illüstrasyon ve konuların her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilerek dahi alıntı yapılamaz.

Tags:

Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar

Tarım: İlişkili Diğer Makaleler

En Son Yayınlanan Makaleler