Şeker fabrikalarının yeni sahipleri onay bekliyor

Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Şeker fabrikalarının yeni sahipleri onay bekliyor

01 Mayıs 2018

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Köşe Yazısı

Güncelleme: May 1, 2018

Şeker fabrikalarının yeni sahipleri onay bekliyor

Türkiye Şeker Fabrikaları (TÜRKŞEKER) A.Ş.’ye ait 14 fabrikanın özelleştirilmesine ilişkin süreç büyük oranda tamamlandı. Özelleştirme kapsamındaki 14 fabrikadan 11’inin yeni sahipleri belli oldu. Teklif verilmeyen Erzurum ve Erzincan Fabrikası yeniden birlikte ihaleye çıkarılırken, Kastamonu Fabrikası ile ilgili karar daha sonra açıklanacak. İhalelerde en yüksek teklifi vererek fabrikaları alan yeni sahipleri, satışa ilişkin son onayın verilmesini bekliyor.
Yapılan özelleştirme ihaleleri sonucunda sadece Turhal Şeker Fabrikası, Kayseri Şeker Fabrikası’nın da sahibi olan Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi tarafından alındı. Diğerleri sektör dışındaki kurumlar tarafından satın alındı.

En yüksek fiyat Afyon Şeker’e,en düşük Alpullu’ya

Yapılan ihaleler sonucunda en yüksek fiyatla satılan fabrika Afyon Şeker Fabrikası oldu. Afyon Şeker Fabrikası’nı 725 milyon lira teklif vererek alan Doğuş Yiyecek ve İçecek Üretim Sanayi A.Ş. ihale sürecinde 336 milyon lira ile Bor şeker Fabrikası ile 275 milyon lira ile Yozgat Şeker fabrikasının da sahibi oldu. İhale ile yapılan satışta en düşük fiyata satılan fabrika ise Alpullu Şeker Fabrikası oldu. Alpullu Şeker Fabrikası’nı Trakya Bölgesi’nde çok büyük araziler toplayarak organik tarım yapan Ziya Organik’e ait Binbirgıda Tarım Ürünleri A.Ş. 150 milyon bedelle aldı.

Erzurum ve Erzincan birlikte satılacak

Özelleştirme İdaresi teklif verilmeyen Erzurum ve Erzincan Şeker Fabrikası’nı birlikte satmak üzere ikinci bir ihale açtı. BU iki fabrika için son teklif verme tarihi 4 Mayıs 2018 olarak açıklandı. Kastamonu Şeker Fabrikası için ihaleye Kastamonu Ortak Girişim Grubu ve Şeker Ortak Girişim Grubu teklif vermiş ancak ihalede komisyon tarafından belirlenen 119 milyon 600 bin liralık tutarda teklif olmadığı için satışı yapılmadı. Kastamonu Fabrikası ile ilgili karar daha sonra açıklanacak.

Onay seçimden sonraya kalabilir

Şeker fabrikalarının özelleştirilmesine ilişkin satış işlemleri Özelleştirme Yüksek Kurulu tarafından onaylanması ve Resmi Gazete’de yayınlanması ile kesinleşecek. Fabrikaların özelleştirilmesine karşı yükselen tepki nedeniyle satışla ilgili kesin kararın seçimden sonra alınabileceği tahmin ediliyor.

Şeker fabrikalarının yeni sahipleri

Fabrikanın adı Satış Bedeli( Bin TL) Satın Alan
Alpullu  150.000 Binbirgıda Tarım Ürünleri A.Ş.
Muş 230.200 MBD İnşaat-Öz Er-Ka İnşaat Girişim Grubu
Afyon 725.000 Doğuş Yiyecek ve İçecek Üretim Sanayi A.Ş.
Burdur  487.000 Erser Grup – Sterk Plast Ortak Girişim Grubu
Elbistan  297.000 Mutlucan Tuz Madencilik İnşaat Turizm A.Ş.
Turhal 569.000 Kayseri Şeker Fabrikası A.Ş.
Ilgın 637.000 Alteks Tekstil,Turizm inşaat A.Ş.
Çorum 528.000 Safi Katı Yakıt Sanayi ve Ticaret A.Ş. 
Yozgat 275.000 Doğuş Yiyecek ve İçecek Üretim Sanayi A.Ş.
Bor  336.000  Doğuş Yiyecek ve İçecek Üretim Sanayi A.Ş
Kırşehir 330.000 Tutku Gıda Turizm İnşaat İmalat İthalat Ltd.

Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar

Gıda,Şeker - Pancar: İlişkili Diğer Makaleler

En Son Yayınlanan Makaleler