Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

İthalatla, 250 bin damızlık düve projesi

Güncelleme: Şub 25, 2024

İthalatla, 250 bin damızlık düve projesi

Yaklaşık bir ay önce,Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Fahrettin Poyraz, Tarım İşletmeleri (TİGEM) Genel Müdürü İsmail Şanlı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın tarafından bir protokol imzalandı.
Uluslararası bir antlaşmanın imza töreni gibi organize edilen ve kırmızı kaplı dosyalarda tarafların imzalayarak birbirlerine verdiği protokolde iki proje vardı. Birisi, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün yürüteceği, Ziraat Bankası’nın kredi vereceği “500 Bin Anaç Koyun Projesi”. Diğeri ise, yine Ziraat Bankası’nın kredilendireceği, Tarım ve Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği’nin yürüteceği “250 Bin Damızlık Düve” projesi.
Kamuoyunda çok tartışılan 500 Bin Koyun Projesi ile ilgili başvurular alındı. İlk uygulama, yani koyunların dağıtımı 26 Nisan Perşembe günü Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın memleketi Şanlıurfa’da başlatılacak.

250 Bin Düve için başvuru bugün başlıyor

Et ithalatını önlemek ve hayvan varlığını artırmak amacıyla ithal edilerek kredi karşılığında çiftçilere verilmesi öngörülen 250 bin baş damızlık düve için başvurular bugün başlayacak.
Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği’nin açıklamasına göre, projeden isteyen herkes yararlanamayacak.Projeden sadece Tarım Kredi Kooperatifi ortakları yararlandırılacak. Buna göre projeden yararlanma koşulları şöyle:
1- Projeye başvuru tarihi itibariyle Tarım Kredi Kooperatifi ortağı olmak.
2- 2 Nisan 2018 ve öncesi tarihlerde büyükbaş süt hayvancılığı yapıyor olmak.
3- En az 15 (on beş) baş kapasiteli ve hayvancılık yapmaya elverişli ahıra sahip olmak.
4- Ahırın bulunduğu yerde ikamet ediyor olmak.
5- Kredi kullanmaya uygun mali durumda olmak.

Başvurular ne zaman ve nereye yapılacak?

Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından uygulanacak 250 Bin Damızlık Düve Projesi için başvurular bugün(24 Nisan 2018) başlayacak ve 7 Mayıs 2018’de sona erecek. Başvuru sahipleri, başvuru belgeleri ile birlikte bağlı veya üyesi olduğu Tarım Kredi Kooperatifine müracaatta bulunacak.Kooperatife üyelik kaydı bulunmayan üreticiler, hayvancılık işletmesinin bulunduğu yerdeki Tarım Kredi Kooperatifine başvuru yaparak, üyelik işlemlerini gerçekleştirebilecek. Yukarıda 5 madde halinde sıraladığımız şartlardan herhangi birini taşımayanların başvuruları kooperatifçe alınmayacak.

Ziraat Bankası’ndan 7 yıl vadeli kredi,

Proje kapsamında damızlık düve alacak Tarım Kredi Kooperatifi ortağı çiftçilere 2 yıl ödemesiz 7 yıl vadeli yatırım kredisi kullandırılacak. Tarım Kredi Kooperatifleri’nin açıklamasına göre, Ziraat Bankası’nca kredi limiti tahsisi yapılacak ortaklara, işletme kapasitelerinin 15 (on beş) başa tamamlanabilmesi amacıyla; damızlık gebe düve tedariki için 7 yıllık yatırım kredisi (İlk 2 yıl ödemesiz, sonraki 5 yıl ödemeli), yem tedariki için en fazla 18 ay vadeli işletme kredisi kullandırılacak.

Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın daha önce açıkladığı gibi, söz konusu proje kapsamında çiftçilere 100 bin lira kredi kullandırılacak. Bu kredinin yüzde 80’i düve, yüzde 20’si yem tedariki için kullandırılacak.

Proje kapsamında Ziraat Bankası’nın yatırım kredisi tahsisi yaptığı kooperatif ortaklarına Tarım Kredi Kooperatifleri’nce damızlık gebe düve teslimi yapılacak. Damızlık gebe düve teslimi yapılan ortakların yem ihtiyaçları da yine Tarım Kredi Kooperatifleri’nce karşılanacak.

Alınacak hayvan ırkları ve verilecek hizmetler

Ziraat Bankası’nın kredilendireceği, Tarım Kredi Kooperatifleri’nin ise tedarik edeceği damızlık düveler Simental,Holstein,Esmer (Montafon) ve Montbeliard ırkı hayvan olacak.
Tarım Kredi Kooperatifleri’nce ortaklara teslimatı yapılacak düveler ile ilgili olarak ihtiyaç duyulacak; veterinerlik hizmeti, aşı ve küpeleme hizmeti, hayvan hayat sigortası (dar kapsamlı),Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve TARSİM (Tarım Sigortaları Havuzu) tarafından ücretsiz karşılanacak.

Hayvancılık ithalatla gelişmez

Proje kapsamında Tarım Kredi Kooperatifi ortağı çiftçilere verilecek toplam 250 bin baş damızlık düvenin büyük oranda ithal edilmesi planlanıyor. Bugüne kadar yapılan ithalatla hayvancılığı çökerten iktidar, ithalatı durdurmak iddiası ile bu proje için de ithalat yapacak. Damızlık düve projesi ile et ithalatını önleyeceğini ve hayvan varlığını artıracağını iddia eden Hükümet, bir yandan da gümrük vergisini düşürerek 500 bin baş kasaplık sığır ithalatına izin verdi. Kasaplık sığır ve karkas et ithalatı hızla devam ederken damızlık düve ithal edilerek hayvancılığın geliştirilmesi çok zor.

Özetle, çiftçiyi borçlandırarak,hayvan ithal ederek dağıtmakla ülke hayvancılığı gelişmez. Daha çok dışa bağımlı hale gelir. Son 10 yıldır yapılan budur. Projeye başvuracakların bu gerçeği gözden kaçırmamaları gerekir.

Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar

En Son Yayınlanan Makaleler