Gürcistan, Türkiye’den patates alımını durdurdu

·

26 Mart 2018

·

Bu haberde ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Gürcistan, Türkiye’den patates alımını durdurdu

26 Mart 2018

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Şub 20, 2024

Gürcistan, Türkiye’den patates alımını durdurdu

Patateste pazar sorunu yaşanırken Gürcistan’dan ithalat yasağı geldi. Gürcistan Hükümeti, 15 Mart 2018 tarihinde aldığı 598 sayılı Karar ile Türkiye’den Gürcistan’a patates ithalatını, 1 Haziran 2018 tarihine kadar, geçici olarak durdurdu.
Türkiye’nin Batum Ticaret Ataşeliği tarafından bildirilen ve ihracatçılara gönderilen yazıya göre Gürcistan Hükümeti’nin 15 Mart 2018 tarihli ve 598 sayılı Karar metni şöyle:

“Güvenlik denetimi ve acil güvenlik önlemlerinin uygulanması amacı ile, Gürcistan’a Türkiye Cumhuriyeti’nden bitki sağlığı denetimine tabi olan ürünlerin ithalatının geçici olarak durdurulmasına ilişkin; “Bitki Sağlığı Sınır Karantina ve Veteriner Sınır Karantina Kontrolünün Uygulanma Usullerine İlişkin Esaslar” hakkında 31 Aralık 2010 tarihli ve 429 no’lu Gürcistan Hükümetinin Kararı ile onaylanan bitki sağlığı sınır karantina kontrolünün uygulanma esaslarının 17. maddesine uygun olarak, Gürcistan sınırları içerisinde karantinaya tabi olan zararlı maddeler- patates hastalıklarının serbest alanlara yayılmasının engellenmesi, acil güvenlik önlemlerinin uygulanması amacı ile gerekli uygulamaların yapılabilmesini teminen patatesin ekim döneminde, 1 Haziran 2018 tarihine kadar, Türkiye Cumhuriyetinden ithalatı durdurulsun. Başbakan G. KVİRİKASHVİLİ”

Gürcistan’a giriş yapan tırlardaki ürünler kabul edilecek

Karar metnini Türkçe’ye tercüme ederek Türkiye Başkonsolosluğu başta olmak üzere işadamları dernekleri ve işadamlarıyla paylaşan Batum Ticaret Ataşeliği, bu ülkeye giriş yapan patates yüklü tırlarla ilgili girişimde bulundu. Ataşelikten verilen bilgiye göre ülkeye giriş yapan patates tırları ile ilgili uygulama şöyle olacak: “Uygulamanın başlaması ile, Başkonsolosluğumuz ve Büyükelçiliğimizin talimatları doğrultusunda, mağdur olan patates yüklü Türk tır şoförleri ile 17.03.2018 tarihinde Batum İç Gümrüğünde bir toplantı yapılarak Gürcistan’a patates ihraç eden araç sayısı, araçların plaka numarası ve Gürcistan’a giriş tarihleri tespit edilmiştir. Yapılan tespitte Batum İç Gümrüğünde 35-40 adet tırda yaklaşık 800-1000 ton arası patates ürününün bulunduğu belirlenmiştir. Durum Batum İç Gümrük Müdürüne iletilerek çözüm hususunda kendisinden yardımcı olunması istenilmiş, Gümrük Müdürü Gürcistan’a giriş yapmış olan tüm patates yüklü Türk araçların geçişinin sağlanacağı, ancak Kararname gereği 1 Haziran 2018’e kadar Türkiye’den patates kabul edemeyeceklerini bildirmiş, akabinde de İç Gümrük Bitki Sağlığı ve Veteriner Sağlığı Kontrol Birimine talimat vererek işlemlere başlanması talimatını vermiştir. İlgili bölüme yapılan ziyarette vatandaşlarımızın gümrük geçiş işlemlerinin başladığı tespit edilmiştir. ”

Piyasayı olumsuz etkileyecek

Gürcistan’ın Türkiye’den patates alımını durdurması depolarda bekleyen yaklaşık 400 bin ton patatesin pazarlanmasını daha da zorlaştıracak. Türkiye Ziraat Odaları Birliği geçen hafta yaptığı açıklamada Nevşehir ve Niğde’de depolarda 350-400 bin ton patates olduğunu ve satılmazsa filizlenerek ekonomik değerini yitireceğini bildirmişti. Türkiye’nin 2017 yılı verileriyle 4.8 milyon ton olan patates üretiminin yaklaşık yüzde 5’i ihraç ediliyor. İhracatın artması için ilave desteklere ihtiyaç duyulurken, Gürcistan’ın “Patates kanseri” gerekçesiyle ithalatı durdurması diğer pazarlara ihracatı da olumsuz etkilemesi bekleniyor.

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

Güncel: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler