Tarım ve gıda ihracatını olumsuz etkileyecek 3 karar

·

19 Şubat 2018

·

Bu haberde ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Tarım ve gıda ihracatını olumsuz etkileyecek 3 karar

19 Şubat 2018

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Şub 20, 2024

Tarım ve gıda ihracatını olumsuz etkileyecek 3 karar

Tarım ve gıda ürünleri ihracatı her geçen gün zorlaşıyor. Yaşanan yoğun rekabet, ülkelerin kendi üreticisini korumaya yönelik önlemleri tarım ve gıda ürünleri ihraç edenleri her gün yeni uygulamalarla karşı karşıya bırakıyor.
Son olarak Avrupa Birliği, Amerika Birleşik Devletleri ve Sudan’ın aldığı kararlar tarım ve gıda ürünleri ihracatını olumsuz etkileyecek nitelikte. Ekonomi Bakanlığı konuyla ilgili ihracatçı birliklerine uyarıda bulunarak gerekli, önlemlerin alınmasını istedi.

Avrupa Birliği’nden zirai ilaç uyarısı

Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nden ilgili ihracatçı birliklerine gönderilen yazıda, 540 / 2011 sayılı Avrupa Birliği (AB) Yönetmeliği uyarınca başta üzüm olmak üzere kayısı, limon, kiraz, çilek, domates, biber, patlıcan ve hıyar gibi çok sayıda üründe ruhsatlı “Iprodione” aktif maddesinin 2018 yılında dolan izin süresinin uzatılmaması kararının alındığı; bu kapsamda söz konusu mevzuat çerçevesinde tüm meyve ve sebzelerde bahse konu aktif maddede azami kalıntı limiti (MRL)’nin tespit seviyesi olan 0,01 ppm’e indirilmesinin beklendiği ifade edildi. Söz konusu yönetmeliğin incelenmesinden, üye ülkelerce geçiş süreci bitiminin, 5 Haziran 2018 tarihini geçmemek şartıyla mümkün olan en erken tarih olacak şekilde belirlenmesinin gerektiği belirtiliyor.
Uygulama değişikliğinin kısa vadede Avrupa Birliği’ne ihracatı olumsuz yönde etkilememesi için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile koordineli bir şekilde gerekli girişimlerde bulunulduğu ifade edildi.

Amerika’dan kiraz suyu konsantresine soruşturma

Ekonomi Bakanlığı’nın ihracatçılara yönelik bir başka yazısında , “Türkiye-ABD Ticaret ve Yatırım Çerçeve Anlaşması 10. Dönem Toplantısı çerçevesinde, ABD’li yetkililerce ülkemizden yapılan kiraz suyu konsantresi ithalatının hızlı bir artış göstermesi sebebiyle yerli üreticiler tarafından bir telafi edici vergi soruşturması başlatılması için şikâyette bulunulması ihtimali bildirilmiştir.”denildi.
Yazıda daha sonra şu bilgilere yer verildi:”ABD International Trade Today gazetesinde yayımlanan 14 Şubat 2018 tarihli yazıda belirtildiği üzere, Amerikalı senatörlerce sunulan bir kanun teklifi ile ABD International Trade Administration tarafından başlatılacak antidamping ve sübvansiyon soruşturmaları için küçük ve orta ölçekli yerli üreticiyi korumak amacıyla resen soruşturma başlatılmasının önünü açmak hedeflenmekte olduğu ve ayrıca söz konusu haberde ülkemizden yapılan kiraz suyu konsantresi ithalatının hızlı bir artış gösterdiği belirtilmiş olup, yapılan ithalatın %60’lık bölümünün Türkiye’den gerçekleştiğine dikkat çekilmekte olduğu da belirtilmiştir.”

Sudan’dan ithalat yasağı

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden (TİM) ihracatçı birliklerine gönderilen yazıda ise, Dışişleri Bakanlığından alınan bir yazıya atıfla, Sudan’da yürütülen ekonomik reform programı kapsamında Ticaret Bakanlığı tarafından bazı ürün gruplarına yönelik geçici ithalat yasağı uygulanmaya başladığı ifade ediliyor.
Bu kapsamda et ve et ürünleri, canlı hayvan, süt ve süt ürünleri (süt tozu ve bebek sütü hariç), meyve suları, helva, balık, meyve ve sebzeler, kakaolu mamuller (çikolata vb), makarna ve türevleri, bitkisel yağlar (ham ve rafine olmayanlar hariç), cansız süs bitkileri, bazı kumaşlar, oyuncak, evcil kuşlar, canlı çiçek ve bitkiler, şemsiye, deterjan, sünger ve temizlik bezlerinin Sudan’a ithalatının anılan kararla geçici süreyle yasaklandığı bildiriliyor. Söz konusu ithalat yasağının ne kadar süreyle yürürlükte kalacağı belli değil.

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

Güncel: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler