Ucuz et mahkemelik oldu

·

12 Kasım 2017

·

Bu haberde ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Ucuz et mahkemelik oldu

12 Kasım 2017

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Şub 20, 2024

Ucuz et mahkemelik oldu

Ucuz et temin eden Et ve Süt Kurumu, daha önce et satması için franchise (bayilik) sözleşmesi imzaladığı 25 işyerini kurumun logosunu ve adını taklit ederek et sattığı için Cumhuriyet Baş savcılığına şikayet etti.Bu işyerlerinden 21’i hakkında kamu davası açıldı.
Et ve Süt Kurumu’nun ülke genelinde “ucuz et” satışı eski bayilerini harekete geçirdi. Eski adıyla Et ve Balık Kurumu 2011 yılından itibaren ülke genelinde ucuz et satışı için yaklaşık 100 işyeri ile Franchising(bayilik) sözleşmesi imzaladı. Bu bayilerin sözleşmeleri 27 Ağustos 2017 itibariyle tümüyle fesh edildi. Et ve Süt Kurumu’nun bayisi olmamasına rağmen ülke genelinde 25 eski bayiinin kurumun adını,logosunu taklit ederek et sattığı tespit edildi. Cumhuriyet Savcılığına şikayet edilen bayilerden 21’i hakkında kamu davası açıldı. Böylece “ucuz et” satışı mahkemelik oldu.

Tüketicileri uyardı

Konuyla ilgili olarak Et ve Süt Kurumu’ndan yapılan “Kamuoyu Duyurusu”nda şu bilgilere yer verildi: “Et ve Süt Kurumunun ülkemiz genelinde faaliyet gösteren tüm franchisee satış mağazaları ile olan sözleşmeleri, 27 Ağustos 2017 tarihi itibariyle sonlandırılmış olup, bu bayilerin Kurumumuz ile herhangi bir bağı kalmamıştır.
Kurumumuzun şu an itibariyle 9 ilde perakende hizmet veren 15 adet satış mağazası bulunmaktadır. Bu mağazaların iletişim bilgileri, kurumsal web sayfamız olan “www.esk.gov.tr” adresinde yayınlanmaktadır.
Bazı illerdeki franchise satış mağazalarının, Kurum tabelalarını indirdikleri halde halkımızı yanıltacak biçimde, isim, renk ve şekil bakımından Kurumumuz konseptine benzeyen unsurları kullanarak faaliyetlerini sürdürdükleri görülmektedir.
Dış mekân rengiyle, taklit logolarla ve benzer isimli unvan ve tabelalarla Et ve Süt Kurumu bayisi algısı oluşturup tüketicileri yanıltmaya çalışan bu mağazalar ile ilgili olarak gerekli hukuki işlemler yürütülmektedir.”

ESK Logosu taklit edilerek et ve et ürünleri satılıyor

Et ve Süt Kurumu’nun duyurusunda toplam 25 iş yeri hakkında, ilgili Cumhuriyet Başsavcılıklarına şikâyette bulunulduğu belirtilerek:” Et ve Süt Kurumu ile herhangi bir ticari ilişkisi veya Franchising Bayilik sözleşmesi bulunmadığı ya da sözleşmesi feshedildiği halde, kullanım hakkı Kurumumuza ait olan Et ve Balık Kurumu adı ve logosu veya Et ve Süt Kurumu adı ve logosunu aynen ya da tüketicileri yanıltacak derecede benzerini kullanan iş yerleri hakkında, Marka Hakkına Tecavüz suçlamasıyla Cumhuriyet Başsavcılıklarına yaptığımız bu başvurular ile ilgili süreç devam etmektedir.Toplam 25 şikâyetten 4’ü hakkında savcılıklarca kovuşturmaya yer olmadığına karar verilmiş olup 21 işyeri hakkında kamu davası açılmıştır. Et ve Balık Kurumu veya Et ve Süt Kurumu markalarını taklit ederek, vatandaşlarımızı yanıltan işyerleri ile ilgili takibatımız ve hukuki mücadelemiz devam edecektir.Vatandaşlarımızdan da, bu konuda dikkatli olmalarını ve hassasiyet göstermelerini bekliyoruz.” denildi.
 

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

Güncel: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler