Norveçli balıkçıların hedefi; Türkiye pazarı

Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Norveçli balıkçıların hedefi; Türkiye pazarı

28 Ağustos 2017

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Köşe Yazısı

Güncelleme: Şub 23, 2024

Norveçli balıkçıların hedefi; Türkiye pazarı

Kişi başına balık tüketiminin düşük olması ve 80 milyonluk tüketici potansiyeli,Norveçli balık üreticileri için Türkiye’yi hedef pazar yaptı. Yaklaşık 150 ülkeye balık ihraç eden Norveçli balıkçıların tanıtım ve pazarlama çalışmaları Norveç Deniz Ürünleri Konseyi tarafından yapılıyor.
Uskumru ithalatında Türkiye ikinci sırada
Norveç Deniz Ürünleri Konseyi’nin verilerine göre, Türkiye’nin Norveç’ten somon balığı ithalatı arterken, bu yılın ilk 7 aylık döneminde Türkiye, Japonya’dan sonra Norveç’ten en çok uskumru ithalatı yapan ikinci ülke oldu.

Ali Ekber YILDIRIM
BERGEN
– Norveçli balıkçılar için Türkiye en önemli hedef pazarlardan biri oldu. Norveç Deniz Ürünleri Konseyi’nin Norveç somonu ve su ürünleri sektörü hakkında kapsamlı bilgi vermek amacıyla Bergen’de düzenlediği bir dizi toplantıda Türkiye pazarının önemi anlatıldı.
Petrolden sonra ikinci sırada yer alan Norveç balıkçılık sektörünün hedefi, dünyada artan nüfusun gıda ihtiyacını su ürünleri ile karşılamak.
Yaklaşık 150 ülkeye su ürünleri ihraç eden Norveç’in Türkiye’ye balık ihracatı artıyor. Norveç Deniz Ürünleri Konseyi’nin verilerine göre, bu yılın ilk 7 aylık döneminde uskumru balığında Türkiye, Japonya’dan sonra Norveç’ten en çok ithalat yapan ikinci ülke oldu.

Norveç Deniz Ürünleri Konseyi Türkiye Direktörü Maria Kivijärvi Heggen

Norveç Deniz Ürünleri Konseyi Türkiye Direktörü Maria Kivijärvi Heggen,Türkiye’ye 2014 yılında Norveç somonu ihracatının 6 bin 107 ton olduğunu belirterek, 2015’te yüzde 34 artışla 8 bin 176 tona ulaştıklarını söyledi. 2016 yılında 4 bin 320 ton, 2017 ilk 7 ayında ise 2 bin 789 ton ihracat gerçekleştirdiklerini anlatan Heggen:” 2015 yılında, bir önceki yıla oranla Türkiye’ye deniz ürünleri ihracatı yüzde 12’nin üzerinde artış gösterdi. 2016 yılında Türkiye’de yavaşlayan ekonomi ve kur farkındaki artışlar nedeniyle yüzde 38’lik düşüş yaşandı. Fakat 2017’de ihracat tekrar artış trendine girdi. Uskumru balığında Türkiye, Japonya’dan sonra en büyük pazarımız.” bilgisini verdi.

Balık ekmekte Norveç Uskumrusu var
Türkiye’nin en önemli hızlı yemek ürünlerinden biri olan “Balık-ekmek”te halk arasında Norveç palamudu olarak bilinen Norveç uskumrusu tüketiliyor. Norveç Deniz Ürünleri Konseyi Direktörü Maria Kivijärvi Heggen, Türkiye’nin, Norveç uskumrusuna en fazla rağbet gösteren ülkeler arasında yer aldığını belirterek şunları söyledi: ” Norveç’in Türkiye’ye uskumru ihracatı 2014 yılında 23 bin ton iken 2015 yılında 33 bin tonun üzerine çıktı. 2016 yılında ise 11 bin 518 ton olarak gerçekleşti. Türkiye, 2016 yılında Norveç uskumrusu ithal eden ülkeler arasında 11 bin 518 ton ile 6. sırada yer alırken, 2017 yılının ilk 6 ayında ise 2. sıraya yükseldi. Türkiye, yılın ilk 6 ayında 9 bin 232 ton Norveç uskumrusu ithal ederken Norveç toplamda 97 bin ton uskumru ihracatı gerçekleştirdi. Uskumru mevsiminin başlangıcından itibaren, yağ ve Omega 3 seviyesi açısından en iyi seviyeye ulaştığı sonbahar ayları boyunca Boğaz kıyılarında çok daha fazla uskumru tüketileceğine eminiz.” dedi.

Norveç uskumrusu

Omega-3 zengini

Norveç uskumrusunun Türkiye’de çok fazla tercih edilmesinin lezzetli, kaliteli ve sağlıklı bir besin olmasından kaynaklandığını vurgulayan Heggen, şu bilgileri verdi: “Uskumru, en çok Omega-3 içeren türlerden biridir. Nisan-Kasım ayları arasında Norveç’in farklı yerlerinde yakalanabilen uskumru, yaz ayları boyunca çoğalır. Sonrasında yağ seviyesi yaklaşık olarak yüzde 30 artar ve sonbahar geldiğinde bir Omega 3 deposu olur. Uskumru ayrıca iyi bir D vitamini kaynağıdır. Norveç uskumrusu da lezzetli ve kaliteli olduğundan Türkiye’deki tüketiciler de tercih ediyor. Biz de bu sağlıklı, lezzetli ve kaliteli balığı Türkiye’ye sunduğumuz için mutlu oluyoruz.”

Balık üreticilerine sıkı kontrol
Avrupa Birliği üyesi olmamasına rağmen gıda denetiminde Avrupa Birliği kriterlerini uygulayan Norveç, balık üreticilerini gıda güvenliği ve çevrenin korunması için sürekli denetliyor. Gıda denetimi konusunda Sağlık Bakanlığı,Tarım ve Gıda Bakanlığı ile Balıkçılık Bakanlığı’na bağlı olmak üzere 3 ayrı enstitü çalışmalar yapıyor ve bu çalışmalar gıda otoritesine raporlanıyor.
Norveç Ulusal Beslenme ve Deniz Ürünleri Araştırmaları Enstitüsü (NIFES)’nde yapılan toplantıda Balıkçılık Bakanlığı Balıkçılık Genel Müdürlüğü’nden Henrik Rye Jakobsen Norveç’te ekonominin gelişmesi ve çevrenin korunması için çalıştıklarını belirterek şunları söyledi: ” Dünyada Atlantik Somonu’nun yüzde 60’ı Norveç’te üretiliyor. Burada temel görevlerimizden birisi üretim yaparken çevreyi korumak. Üretim yapılırken bunun çevreye etkisi nedir? Bu etkiyi ne kadar minimize edebiliriz diye çalışıyoruz. Bu amaçla sürdrülebilir bir üretim politikası uyguluyoruz.”

Balıkçılık Bakanlığı Balıkçılık Genel Müdürlüğü’nden Henrik Rye Jakobsen

Balıkçılığın 3 önemli sorunu
Norveç’te balıkçılığın 3 temel sorunu olduğunu ve buna yönelik çözümler ürettiklerini belirten Jakobsen şunları söyledi.”En önemli sorunlardan birisi hem çiftlik somonunda hem de vahşi somonda görülen somon biti. Norveç’teki balık çiftlikleri her hafta somon biti kontrolü yapmak ve Norveç Gıda Güvenliği otoritesine bildirmek zorunda. Belirlenen limit yüzde 0.5’tir.Somon biti ile mücadele için biyolojik bir yöntem olarak küçük balık yetiştiriliyor. O balıklar somon bitini yiyerek zarar vermesini önlüyor. İkinci önemli sorun çiftliklerden balık kaçışı. Vahşi somonların kendi genetik yapıları var. Bu yapıyı korumak zorundayız. Balık çiftliklerinden kaçan balıklar bu genetik yapıyı bozabilir. Varsa hastalıkların yayılmasına neden olabilir. Türlerin bozulmasını önlemek ve hastalıkların önlenmesi için balık çiftliklerinden kaçışa izin veremeyiz. Bu nedenle çok sert yaptırımlar uyguluyoruz.Üçüncü sorun ise kirlilik. Öncelikle balık çiftliklerinde her kafeste maksimum balık sayısının aşılmaması gerekiyor. Ayrıca verilen yemlerden dolayı kirliliğin olmaması için çalışıyoruz. Bunun için de balıklara verilen yemlerin altta biriktiği yerler sık sık kontrol ediliyor. Bu konuda da her çiftlik 2-3 senede bir kontrol edilerek,su analizleri yapılıyor ve raporlanıyor. Değerlendirme 4 ayrı kategoride yapılıyor.Eğer belirlenen değerlerin üzerinde bir kirlilik varsa o kafes kapatılıyor. Çiftlik sahipleri kafeslerinin kapanmaması için belli bir kirlilik varsa bir yıl nadasa bırakıyorlar. Norveç’te bir şey olduktan sonra değil,olmadan önlem alınıyor. Temel felsefemiz bu.”

Somon balığı

Antibiyotik kullanımı yok denecek kadar az
Somon üretiminde antibiyotik kullanımının yok denecek kadar az olduğunu belirten Jakobsen:” Her bir balık yavru iken korucu aşı ile aşılanıyor. Bu nedenle geçmişte olduğu gibi antibiyotik kullanılmıyor. Bu koruyucu aşılar balığı hastalıklardan koruyor. Sürdürülebilir balıkçılık politikası ile Norveç hem çevreyi koruyor, hem de sağlıklı balık üretimi yapıyor. Hepimiz biliyoruz ki Norveç’in en önemli iki gelir kaynağı var. Birisi petrol diğeri balık. Petrol bir gün tükenecek. Fakat balıkçılık sürecek. Bunun için sürdürülebilirlik çok önemli. Bu devlet politikası olarak benimsendi.Balıkçılar da kendi gelecekleri için uyguluyor.”dedi.

Norveç’te bir Türk balıkçı:Mert Keçeci
Sadece Norveç’in değil,dünyanın en büyük su ürünleri şirketlerinden biri olan Marine Harvest’ta bir Türk görev yapıyor. Şirketin Avrupa’dan Sorumlu Kilit Müşteri Yöneticisi (Key Account Menangement) olarak görev yapan Mert Keçeci bundan sonra Almanya,Avusturya ve Türkiye’den sorumlu ülke yöneticisi olarak görev yapacak. İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nden mezun olan Mert Keçeci, temel hedeflerini somon balığını marka yapmak olduğunu söyledi.

Norveç’te Türk balıkçı Mert Keçeci

Dünyada deniz türlerinin yüzde 85’inin risk altında olduğunu bu nedenle çiftlik üretiminin önem kazandığını belirten Keçeci şu değerlendirmeyi yaptı: “Dünyanın artan nüfusunu beslemek ve obeziteyi önlemek için somon tüketimini yaygınlaştırmaya çalışıyoruz. Ben buna “Mevi Devrim” diyorum.Görev yaptığım Marine Harvest dünyanın en büyük somon üreticisi.Dünyada üretilen her 4 somondan birini üretiyoruz. Somon yetiştiriciliği yavru balıktan başlayarak 3 ile 3.5 yıllık bir süreci kapsıyor. Bu üretim sürecinin tamamı sadece bizde var.Yıllık 5.5 milyon somon üretimimiz, 3.5 milyar dolar ciromuz ve 13 bin çalışanımız var. Norveç’in en büyük 14.şirketiyiz. Dünyanın en büyük 4.yem üreticisiyiz.Yem üretimimizin yüzde 70’ini kendi kaynaklarımızdan sağlıyoruz. Yemden çatala üretim yapıyoruz.”

Türkiye’ye destek verebiliriz
Dünyada kişi başına su ürünleri tüketiminin 23 kilogram olduğunu hatırlatan Keçeci: “Norveç’te kişi başına somon tüketimi 9.5 kilo. Türkiye’de henüz 35 gram. Türkiye balıkçılık sektörü gelişme çağında. Ben her türlü bilgi ve birikimimizi Türkiye ile paylaşmaya hazırım. Çünkü, Türkiye’nin küresel bir oyuncu olması gerekiyor.Balığın geleceğin ürünü olduğu ve yaygın tüketilmesi gereken bir ürün olduğu benimsenmeli.Türkiye çok büyük bir potansiyele sahip.Tüketim az ve gelişmeye açık bir pazar. Öncelikle kendi vatandaşlarımıza balık yedirmeliyiz. Yerel çeşitleri koruyan ve sürdürülebilir bir politika izlemek gerekiyor. Fakat, bazı balıkları yıl boyu bulmak mümkün olmuyor. Hamsiyi yıl boyu bulamayabilirsiniz. Fakat somonu,levrek ve çipurayı yıl boyu bulabilirsiniz. Türkiye’nin balıkçılıkta teknoloji başta olmak üzere Norveç deneyiminden yararlanması gerekir. Ben şahsen bu konuda her türlü desteği vermeye hazırım “bilgisini verdi.
Yarın: Sürdürülebilir balıkçılık politikası

Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar

Su Ürünleri: İlişkili Diğer Makaleler

En Son Yayınlanan Makaleler