TMO’nun fındık alımı piyasayı nasıl etkiler?

·

17 Ağustos 2017

·

Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

TMO’nun fındık alımı piyasayı nasıl etkiler?

17 Ağustos 2017

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Köşe Yazısı

Güncelleme: Ağu 17, 2017

TMO’nun fındık alımı piyasayı nasıl etkiler?

Toprak Mahsulleri Ofisi, 21 Ağustos 2017 itibariyle fındık alımına başlayacak. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın yaptığı açıklamaya göre,Giresun Kalite kabuklu fındığın kilosu 10 lira 50 kuruştan, Levant Kalite fındığın kilosu ise 10 liradan alınacak.
Bakan Ahmet Eşref Fakıbaba, sadece alım fiyatını açıkladı. Fındık rekoltesini ve Toprak Mahsulleri Ofisi’nin alım politikasını açıklamadı.Oysa asıl önemli olan üretimin yani rekoltenin ne kadar olacağı ve Toprak Mahsulleri Ofisi’nin hangi şartlarda alım yapacağıdır.
2017 ürünü fındık üretim miktarı(rekolte) konusunda çok farklı tahminler var. Üretimin 800 bin ton olacağını söyleyen de var,600 bin ton civarında tahmin edende var. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın henüz açıklamadığı rekolte tahmini ise 701 bin ton olduğu bilgşisi var. Yapılan tahminlerin hepsi bu yıl üretimin yüksek olacağını gösteriyor. Üretim fazla olduğunda fiyat düşüyor.

Fındık fiyatı düşecek endişesi
Fındığın en büyük alıcısı ve ihracatçısı konumundaki İtalyan Ferrero iki gün önce fındık alım fiyatını 9 lira 25 kuruş olarak açıkladı.Toprak Mahsulleri Ofisi’nin açıkladığı fiyat ise bunun sadece 75 kuruş üstünde. Üretici 75 kuruş yüksek diye Ofis’e fındık satar mı?
Toprak Mahsulleri Ofisi geçmişte olduğu gibi Çiftçi Kayıt Sistemine yazılan tahmini üretim miktarı kadar alım yaparsa çiftçiyi özel sektöre yönlendirmiş olur. Söylemek istediğimizi bir örnekle açıklayalım. Fındık üreticisi 2017 Yuılı Çiftçi Kayıt Sistemine tahmini fındık üretimini 1 ton olarak yazdıysa ve üretimi 1.5 ton olarak gerçekleştiyse, Ofis sadece 1 tonunu alacak. Kalan 500 kiloyu almayacak. Üretici 500 kilo fındığı ne yapacak? Özel firmalara satmaya çalışacak. Özel firmalar ya fiyat düşürecek ya da almam diyecek. Dolayısıyla konuştuğumuz sektör temsilcileri Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın açıkladığı fiyatın alıcıların işine yarayacağını söylüyor. Rekoltenin durumuna ve fındığın piyasaya hızlı girişine bağlı olarak fındık fiyatı 7-8 liraya kadar düşebilir endişesi var. Toprak Mahsulleri Ofisi, sınırlama olmaksızın fındık alırsa açıkladığı fiyatın piyasada tutunmasını sağlayabilir. Fakat, bu kez de 300-400 bin ton fındık almak zorunda kalabilir. O zaman fındık alıcıları ihracat taahütlerini yerine getirmek için fiyat yükseltmek zorunda kalır.

Gurbetçiler piyasayı belirleyecek
İklim değişikliğine bağlı olarak fındık hasadının yaklaşık 1 ay gecikmesi nedeniyle Ağustos sonu,Eylül başında piyasaya yoğun bir fındık arzı bekleniyor. Yurtdışından veya büyükşehirlerden fındık üretim bölgesi Karadeniz’e gelen aileler fındığını toplayıp satıp geri dönecekler. Ayrıca bölgede yaşayan üreticiler de borçlarını ödemek,Eylül’de okulların açılması ile eğitim giderlerini karşılamak için fındık satacağı için yoğun bir arz bekleniyor. Buna, “üretim çok, fiyat düşecek” telaşı ile fındık satanlar da eklenirse piyasada fındığın fiyatı düşebilir. Ekim- Kasım gibi fiyatta bir toparlanma beklenebilir.

Üretici için zor bir sezon olacak
Türkiye’nin yıllık ortalama fındık üretimi 550-600 bin ton olarak kabul edilir. Bazı yıllar üretimin 800 bin tona yaklaştığı, bazı yıllar ise 400 bin tonun bile altına düştüğü biliniyor. Üretimin çok olduğu yıllar fiyat düşerken, üretimin az olduğu yıllar fiyat yükseliyor. Hatırlarsanız 2014-2015 sezonunda kabuklu fındığın fiyatı 22 lirayı görmüştü. Bu sene ise üretim yüksek. Bu nedenle Toprak Mahsulleri Ofisi’nin alım fiyatı ve uygulayacağı alım politikası büyük önem taşıyor.Açıklanan fiyat üreticiyi memnun edecek, fiyatı yükseltecek bir fiyat değil. Bu nedenle bu sezon fındık üreticisi açısından zor bir yıl olacak.

Tüketici pahallıya yiyecek
Türkiye dünyanın en çok fındık üreten ülkesi olmasına rağmen bunun büyük bölümünü ihraç ediyor. İç tüketim ise daha düşük. Son 5 yılın ortalamasına göre fındık üretiminin yaklaşık yüzde 70’i ihraç edilirken yaklaşık yüzde 30’u iç piyasada tüketiliyor. Tüketimin az olmasında fındık fiyatının tüketicide pahallı olması önemli bir faktör olarak gösteriliyor. Kabuklu fındık fiyatı 10 liranın altına düşmesine rağmen kuruyemiş mağazalarında, paketli ambalajlarda tüketiciye sunulan fındığın kilosu 60-80 lira arasında olacak. Üretici ucuza satsa da tüketici fındığı pahallıya tüketecek.

İhracatçı memnun olacak
Kabuklu fındık fiyatının 10 liranın altında olması ihracatçılara önemli avantaj sağlıyor. Son 10 yıllık verilere bakıldığında dolar bazında iç fındık ihraç fiyatı kilo başına 7.5 dolar seviyelerinde gerçekleşti. Oysa şu anda 6 dolar bile değil. Dolayısıyla üretici fındığı ucuza satmak zorunda kalırken,ihracatçı ucuza aldığı için önemli bir avantaj elde etmiş olacak.
Özetle, devletin fındık piyasasına müdahale etmesi ve Toprak Mahsulleri Ofisi’nin fındık alması bugünkü şartlarda üreticiyi rahatlatacak bir durum değil.

Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar

Fındık: İlişkili Diğer Makaleler

En Son Yayınlanan Makaleler