Hububatta stoklar eridi,umut yeni sezonda

Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Hububatta stoklar eridi,umut yeni sezonda

22 Mayıs 2017

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Köşe Yazısı

Güncelleme: Şub 23, 2024

Hububatta stokları eridi,umut yeni sezonda

Toprak Mahsulleri Ofisi, 2017-2018 hububat sezonuna tarihinin en düşük stokları ile giriyor. Çukurova’da buğday hasadı başlarken, bu yıl ülke genelinde hububat rekoltesinde geçen seneye göre artması bekleniyor.Bu artışın bölgelere göre yüzde 5 ile yüzde 10 olacağı tahmin ediliyor.
Yeni sezona hazırlanan tedarikçiler, dünya buğday üretiminde ve Türkiye’nin ithalatında önemli bir konuma sahip olan Rusya ile yaşanan buğday krizinin 1 Haziran’da başlayacak sezon öncesinde tamamen çözülmesini istiyor.
Hububat Tedarikçileri Derneği(HUBUDER)’nin Ankara’da düzenlediği “2017-2018 Hasatına Doğru Türkiye ve Dünyada Tahıl” toplantısında önümüzdeki sezon tahıl sektöründe üretim ve dış ticaret konusunda yaşanması muhtemel gelişmeler ele alındı.
Sadece DÜNYA’nın izlediği toplantıda,Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu, bu sezon 4.5 milyon ton hububat alımı karşılığında üreticiye 3.8 milyar lira ödeme yaptıklarını belirterek şu değerlendirmeyi yaptı:” Biz 4.5 milyon ton alım yapmayı öngörmemiştik. Fakat 2016-2017 sezonu normal bir sezon olmadı. Hain darbe girişimi sonrasında, tutuklamalar,iflaslar oldu. Biz de ürün almak durumunda kaldık.Ayrıca,Rusya’da yaşanan gelişmeler nedeniyle 6.5 milyon ton ürün sattık. Toplamda yaklaşık 11 milyon ton ürün hareketi oldu. Son 6-7 yıllık stoku tasfiye ettik. Yeni sezona 740 bin tonu buğday olmak üzere 900 bin ton stokla giriyoruz. 2017 hasadına Ofis olarak tarihimizin en düşük stoku ile giriyoruz. ” dedi.
TMO, tarımın “Merkez Bankası” olacak
Geçen yıla göre daha iyi bir rekolte beklediklerini anlatan İsmail Kemaloğlu:”Toprak Mahsulleri Ofisi olarak Merkez Bankası’nın para piyasalarında yaptığını biz tarımda yapıyoruz. Bizim için de hareketli bir yıl olacak. Ofis için 2018 dönüşüm yılı olacak. Çünkü 2018’de depoculuk işlerini özel sektöre devrederek biz bu alandan çekileceğiz. “bilgisini verdi.
Tarım ürünlerinde kısa dönemli arz ve 12 ay talep olan bir piyasa olduğunu hatırlatan Kemaloğlu sözlerini şöyle sürdürdü: ” Tarımda ürün arzı çok kısa süreli. Yani bir iki ay. Fakat talep 12 ay.Bu arzı kim öteleyecek? Bir mekanizma bu arzı 12 aya yaymak zorunda.Bunu devlet mi yapacak? Özel sektör mü yapacak? Bu sorunun bir tek yanıtı var.Bunu yapacak olan üreticidir.Bunu da ancak kooperatifler, birlikler aracılığıyla yapabilir.Bunu 2018 itibariyle başaracağız. Ofis olarak bütün yoğunluğumuzu piyasayı yönetmek olacak.Zamanımızı,gücümüzü buna harcayacağız. Dahilde İşleme Rejimi kapsamında yapılacak ithalat ve diğer çalışmalarda artık bir kaç yıl sonra Toprak Mahsulleri Ofisi’ni görmeyeceksiniz. Bundan sıyrılmaya çalışıyoruz.”
Sanayici Rusya krizinin çözülmesini istiyor
Hububat Tedarikçileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Gülfem Eren, Rusya’dan yapılan ithalatın geçen sezona damgasını vurduğunu belirterek şu değerlendirmeyi yaptı: “Bana göre geçtiğimiz sezona damgasını vuran en önemli olaylardan biri Rusya’dan yapılan tahıl ithalatının kısıtlanmasıydı. Elbette ülkemizin menfaatlerini korumak için zaman zaman diğer devletlere yönelik bazı ticari önlemler alınması gündeme gelebilir. Ancak son getirilen kısıtlamaların, ekmeklik buğday ve mısır ithal eden firmalar açısından ciddi maliyetler doğurduğu dikkate alınarak, önceden sektöre bilgi verilmesi ve daha evvel yapılmış kontratların yerine getirilmesi için makul bir süre tanınmasının ,ülke menfaatleri açısından çok daha faydalı olacağı kanaatindeyiz.”
Dünyada fiyat artışı beklenmiyor
Tahıl ticaretiyle uğraşanların seneye sezon bazında baktıklarını hatırlatan Eren:” Bizim için de 1 Haziran 2017’den itibaren,2017/18 hasat dönemi başlayacaktır. Yeni sezon, ortaya çıkacak arz talep dengelerine göre yeni piyasa fiyatlarının oluşması anlamına gelir ki bazı senelerde dramatik fiyat artışları olmuştur. Son üç sezondur buğday fiyatları, dünyada artan üretim sebebiyle çok düşük düzeyde seyretmiştir ve şu anda Temmuz/ Ağustos yüklemeli Rus buğdayı fiyatları da oldukça cazip seviyelerdedir. Tüccar ve sanayicinin yeni sezonda hangi yöne doğru hareket edeceği belli olmayan- bana kalırsa aşağı yönlü hareket alanı epey daralmış buğdayın, mevcut fiyat seviyesinden istifade edebilmesi için Dahilde İşleme İzin Belgesi(DİİB) belgeleriyle ilgili kafasında bir soru işareti olmaması gerekir. Bu, yeni sezon ihracat bağlantılarını yapacak uncular açısından daha da büyük bir önem arz etmektedir. O yüzden ani kısıtlamaların gündeme gelip gelmeyeceği konusuna açıklık getirilmesi ve gelirse ihracatçı ülkeden ziyade Türkiye’deki alıcılara maliyet yükleyen bu tip uygulamalardan sektörün zarar görmemesi için mevcut sözleşmelere hakkaniyetli bir çözüm sunulması gerekir” dedi.
Lisanslı depo desteği yaygınlaştırılsın
Tahıl piyasasının sağlıklı bir altyapıya kavuşması için lisanlı depoculuk uygulamasının yaygınlaşmasının çok büyük önem taşıdığına değinen Eren, devletin bu konudaki girişimlerini gönülden desteklediklerini anlattı. Lisanslı Depoculuk Kanunu kapsamında faaliyet gösteren depo işletmelerinde ,elektronik ürün senetleri karşılığında kullanılacak kredi faizlerine,belirtilen üst limitler dahilinde yüzde 50 indirim uygulanacağına dair yeni bir karar yayınlandığını vurgulayan Eren şöyle devam etti: “Bu karar sadece üreticileri kapsıyor. Bizim talebimiz, yeni sezonda sanayici ve tüccara da aynı indirimin uygulanmasıdır. Zira, yıllık yüzde 15-16’ları bulan faiz oranları, yatırımcının aldığı malı makul bir süre elinde tutmasına imkan vermiyor. Bir örnek vermek gerekirse 1.000 liraya aldığımız bir ürünü 6 ay elimizde tuttuğumuzda yaklaşık 80 lira faiz ödüyoruz. Ancak, bunun üzerinde bir fiyat artışı olmalı ki malı alan kar edebilsin. Hükümetin fiyat artışlarına ne kadar hassas olduğunu ve tüketiciyi korumak için piyasalara hemen müdahale ettiğini de biliyoruz.Faiz desteğinin yalnızca üreticiyle sınırlı kalmaması,tüccar ve sanayicilerin hasat sırasında daha fazla mal stoklanmasını teşvik ederek Toprak Mahsulleri Ofisi’nin alım yükünü de azaltacaktır. Lisanslı depoculukla ilgili vurgulamak istediğim bir diğer husus da şudur: Verilen desteğe rağmen üretici, ödemek zorunda olduğu nakliye , laboratuvar, manüplasyon ücretleri nedeniyle lisanslı depolara mal koymaktan imtina ediyor. Lisanslı depolarda stoklamanın özendirilmesi için en azından bir kaç sene devletin bu masraflarla ilgili üreticiye destek vermesinin faydalı olacağı kanaatindeyiz.”

Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar

  1. hakan 23 Mayıs 2017 - 12:16 - Yanıtla

    Hakaret te etmiyoruz ama yorumlar yayınlanmıyo malesef.Yeni sezondan Trakya için pek beklenti olusmasin, Bugdaylarda ne oldugu belirsiz bi hastalik 1 haftada kuruttu butun başakları. Trakya hasadı sıkıntılı gecer bu sezon malesef.

  2. Hakan 27 Mayıs 2017 - 20:49 - Yanıtla

    TMO neden buğday ve arpa fiyatları açıklamıyor TMO bazı illerde ilçelerde ekip ve ajansları kapatıyor küçülme diyorlar tarım ülkesinde böyle bir kurum niye küçülür tüccarı daha zengin edip köylüyü bitirmek içinmi

Hububat,İthalat ve İhracat,Tahıl: İlişkili Diğer Makaleler

En Son Yayınlanan Makaleler