Türk tarım ürünlerine bir uyarı da Birleşik Arap Emirlikleri’nden

·

05 Mayıs 2017

·

Bu haberde ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Türk tarım ürünlerine bir uyarı da Birleşik Arap Emirlikleri’nden

05 Mayıs 2017

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Şub 20, 2024

Türk tarım ürünlerine bir uyarı da Birleşik Arap Emirlikleri’nden
Ali Ekber YILDIRIM
İZMİR-Yakın zamanda Mısır, Ürdün, Yemen, Umman ve Lübnan’dan meyve ithalatına kısıtlama getiren Birleşik Arap Emirlikleri zirai ilaç konusunda Türkiye’yi uyardı.
Birleşik Arap Emirlikleri İklim değişikliği ve Hayvancılık Bakanlığı, 15 Mayıs’tan itibaren greyfurt, limon ve nar başta olmak üzere Türkiye’den ithal edilecek ürünler için analiz sertifikası isteyeceğini bildirdi.
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) İklim Değişikliği ve Hayvancılık Bakanlığı konuyla ilgili olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’e gönderdiği mektupta, Türkiye’den ithal edilen ürünlerde standartların üzerinde zirai ilaç tespit edildiğini bildirdi. Bakanlık, 15 Mayıs 2017 itibariyle yapılacak ithalatta Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı onaylı analiz sertifikası talep ettiklerini resmen bildirdi.
Sertifika uygulaması 15 Mayıs’ta başlayacak
Türkiye’deki ihracatçı Birlikleri tarafından üyelerine yapılan duyuruda konuyla ilgili şu bilgilere yer verildi:
“Sayın Üyemiz,
Dışişleri Bakanlığı yazısına atfen Ekonomi Bakanlığı’ndan alınan yazıda, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) İklim Değişikliği ve Hayvancılık Bakanı tarafından kaleme alınan ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımızı muhatap bir mektuba atıfta bulunularak, BAE tarafından ithal edilen ülkemiz menşeli başta greyfurt, nar ve limon olmak üzere muhtelif tarım ürünlerinde, BAE’de kabul edilebilen standartların üzerinde zirai ilaç kalıntısının tespit edildiği gerekçe gösterilerek, 15 Mayıs 2017 tarihinden itibaren Türkiye’den ithal edilecek tüm meyveler için kabul edilebilir seviyelerin üzerinde zirai ilaç kalıntısı içermediğine dair, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca onaylı analiz sertifikasının da talep edileceği ifade edilmektedir.
Aynı yazıda devamla, anılan ülke tarafından kalıntı sorununa büyük önem verildiği ve bu çerçevede, yakın zamanda Mısır, Ürdün, Yemen, Umman ve Lübnan’dan meyve ithalatına da aynı gerekçeden ötürü kısıtlama getirildiği belirtilmektedir.
Bilgilerini rica ederim.”

İhracatçının maliyeti artacak
Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Satıcı, bu tür uygulamaların ihracatçının maliyetlerini artırdığını belirterek, DÜNYA’ya şu bilgileri verdi: ” Birleşik Arap Emirlikleri’ne ağırlıklı olarak gıda ürünleri ihraç ediyoruz. Son yıllarda greyfurt,nar ve limon ihracatımız artıyor. İstenen analiz sertifikası bize ek maliyet getirecektir. Fakat, gelecek vaat eden bir pazar. Bizim için ciddi bir potansiyel var.Özellikle Mısır,İran ve Amerika ile rekabet içindeyiz. Lojistik konusunda bazı sıkıntılarımız var.Bunları da hava kargo ile aşmaya çalışıyoruz. Suudi Arabistan üzerinden deniz taşımacılığını kullanıyoruz. Türkiye için önemli bir pazar. İstenen sertifika ile ihracat yapacağız. ”

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

Güncel: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler