Buğday- domates savaşının kazananı Rusya

·

03 Mayıs 2017

·

Bu haberde ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Buğday- domates savaşının kazananı Rusya

03 Mayıs 2017

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Şub 20, 2024

Buğday- domates savaşının kazananı Rusya

Rusya ile Türkiye arasında yaşanan domates-buğday savaşını kazananı Rusya oldu.Tarım ürünleri dış ticaretinde domates ve buğday üzerinden diplomatik bir savaşa dönen Türkiye ile Rusya arasında karşılıklı yaptırımlarda Rusya istediğini aldı. Rusya Başbakan Yardımcısı Arkadiy Dvorkoviç bir kaç gün içinde Türkiye’ye buğday ihracatına başlayacaklarını, domates yasağının ise en az 3-5 yıl süreceğini açıkladı.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Soçi’de yaptıkları görüşmeden tarım ürünleri konusunda Rusya kazançlı çıktı. Rusya, Türkiye’den domates ithalatına yasağın sürmesini ve aynı zamanda Türkiye’ye buğday ihracatının önünün açılmasını sağladı. Varılan anlaşmaya göre, Türkiye, Rusya’ya domates ihraç edemeyecek,ama Rusya, Türkiye’ye buğday ihraç edebilecek.
Buğday ihracatı başlayacak
Türkiye ile buğdayın vergisiz alımının durdurulmasına ilişkin sorunun çözüldüğünü ifade eden Rusya Başbakan Yardımcısı Arkadiy Dvorkoviç, Rusya’nın Türkiye’ye birkaç gün içinde yeniden buğday satmaya başlayacağını belirtti.
Sputnik’in haberine göre, Rus buğdayının Türkiye’ye ihracatına yönelik kısıtlamaların kaldırıldığını belirten Dvorkoviç, kısıtlamaların iptaline ilişkin kararın Rusya ve Türkiye tarafından birkaç gün içinde resmiyete kavuşturulacağını kaydetti.
Domates yasağı 3-5 yıl sürecek
Dvorkoviç, Türk domatesine yönelik ithalat kısıtlamasının ise kaldırılmadığını ifade etti. Domates ithalat kısıtlamasının 3-5 yıl sürebileceğini söyleyen Dvorkoviç, bu konuda esneklikler gösterilebileceğinin de altını çizdi.

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

Güncel: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler