Rusya'dan, yaş meyve sebze ve kuru gıda için yeni karar

·

08 Nisan 2017

·

Bu haberde ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Rusya'dan, yaş meyve sebze ve kuru gıda için yeni karar

08 Nisan 2017

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Şub 20, 2024

Rusya’dan, yaş meyve sebze ve kuru gıda için yeni karar

Rusya Federasyonu’nun kararı ile, Türkiye’den yapılan sebze meyve ve kuru gıda ihracatında 7 yıldır uygulanan “ihracatçı listesi” uygulaması sona erdi. İhracatçılar, bu uygulamanın sona ermesi ile 7 yıl önce olduğu gibi yaş meyve sebze ve kuru gıda ihracatında kalıntı ve benzeri sorunlar yaşandığında Rusya, firmayı cezalandırmak yerine ithalatı tamamen durdurarak Türkiye’ye yaptırım uygulayabileceğine dikkat çekiyor.
Türkiye ile Rusya arasında tarım ürünleri ticaretine getirilen kısıtlamaların iki ülke yurttaşlarına zarar verdiğini belirten ihracatçılar, liste uygulaması ile kontrollü,sorunların minimize edildiği bir ihracat dönemi yaşandığını, liste uygulamasının iptal edilerek 2010 öncesine dönülmesinin Türkiye açısından yeni sorunlara neden olacağını ifade ediyor.
Karar ihracatçılara bildirildi
Rusya Federasyonu’nun domates,hıyar,çilek,kanatlı eti ve diğer bazı ürünlerde Türkiye’ye karşı ithalat yasağını sürdürürken,Türkiye’de bu ülkeden buğday,mısır,ayçiçeği gibi bir kaç önemli üründe vergileri yükselterek ithalatı durdurdu. İki ülke arasında adeta tarım savaşına dönüşen karşılıklı yaptırımlarda son hamleyi Rusya yaptı. Rusya Federasyonu, bu ülkeye ihracat yapmak için oluşturulan “ihracatçı listesi” uygulamasına son verdi. Böylece, Rusya Federasyonu, tarım ürünleri konusunda Türkiye’ye karşı daha kolay ve hızlı yaptırım uygulayabilecek. Rusya’nın ihracatçı liste uygulamasına son verdiği bilgisi ihracatçı birlikleri aracılığıyla tüm ihracatçılara iletildi.
İhracatçılara gönderilen yazıda şöyle deniliyor:
“Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nden alınan yazıda, ülkemizden Rusya Federasyonu (RF)’na bitkisel ürün ihracatının ülkemiz ile Rusya Federasyonu makamları arasında imzalanan Memorandum ve Ek Memorandum ile 4 Ağustos 2016 tarihinde imzalanan Protokol çerçevesinde yürütülmekte olduğu belirtilmektedir.
Bu kapsamda, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan Bakanlıklarına intikal eden bir yazıya atıfla, anılan protokol gereği Rusya Federasyonu Federal Veterinerlik ve Bitki Servisi tarafından talep edilen ihracatçı firma listesi uygulamasının sona erdirildiği, müteakip dönemde Rusya Federasyonu firma listeleri için ihracatçı firmalardan başvuru dosyası alınmayacağı; buna karşılık ihracat işlemlerinin önceden olduğu gibi ilgili tedbirler ile ve üretim şartlarının kontrol edilerek devam edeceği ifade edilmektedir.”
Liste uygulaması nedir?
Türkiye’den Rusya Federasyonu’na yapılan yaş meyve sebze ve kuru gıda ihracatında zirai ilaç kalıntısı veya benzeri sorunlar yaşandığında Rusya o üründe Türkiye’den ithalatı tamamen durduruyordu. Bir firmanın ürününde çıkan kalıntı nedeniyle ülke cezalandırılıyordu. Buna çözüm bulmak için 2010 yılından itibaren “ihracatçı listesi” uygulamasına geçildi. Türkiye, ihracat yapacak firmaların listesini Rusya’ya bildirerek, ürününde sorun yaşanan firmanın bu ülkeye ihracat yapması engellendi. Yaptırım ülkeye değil yanlış yapan firmaya uygulanmaya başlandı. Türkiye, Rusya Federasyonu’na yaş meyve sebze ve kuru gıda ihraç edecek firmaların listesini 3 ayda bir güncelleyerek bu ülkeye bildiriyordu.Son olarak Mart 2016’da listeler güncellenerek Rusya’ya iletildi.

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

Güncel: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler