Bahçesini kaydetmeyen Çin'e kiraz ihraç edemeyecek

·

03 Mart 2017

·

Bu haberde ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Bahçesini kaydetmeyen Çin'e kiraz ihraç edemeyecek

03 Mart 2017

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Şub 20, 2024

Bahçesini kaydetmeyen Çin’e kiraz ihraç edemeyecek

Çin Halk Cumhuriyeti’ne kiraz ihraç etmek deveye hendek atlatmaktan daha zor.İhracat yapmak isteyen üretici ve ihracatçıların bahçelerini Gıda,Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’ne kaydettirmeleri ve meyve sineği ile mücadele etmeleri gerekiyor.
Ekonomi Bakanlığı, Şubat ayı sonunda Türkiye’deki yaş meyve ve sebze ihracatçı birliklerine yazı göndererek Çin’e kiraz ihraç edecek firmaların 10 Mart 2017’ye kadar bahçeleri kayıt ettirmeleri gerektiğini bildirdi.Bahçesini kaydettirmeyenler ihracat yapamayacak.
“Türk Kirazlarının Çin’e İhraç Edilmesine Yönelik Bitki Sağlığı Gereklilikleri Protokolü” uyarınca kiraz ihracatında sezon öncesinde Çin Halk Cumhuriyeti yetkilileri Türkiye’de incelemelerde bulunuyor. Bu incelemelerde kiraz bahçeleri ile paketleme tesislerinin bitki sağlığı şartlarını karşılayıp karşılamadığı ve meyve sineği takip sisteminin kontrol edilmesini kapsıyor.
Ekonomi Bakanlığından, ihracatçılara gönderilen yazıda,Çin Halk Cumhuriyeti’ne ihracat yapmak isteyen ve kiraz bahçelerinin kayıt altına alınmasını talep eden kiraz üreticilerinin Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine başvurarak, bahçelerini 10 Mart 2017 tarihi mesai bitimine kadar kayıt ettirmeleri ve uygun bulunan kiraz bahçelerine Akdeniz Meyve Sineği tuzaklarının asılarak takip ve izleme yapılması gerektiği ifade ediliyor.

Çin’e kiraz ihraç etmenin koşulları:

1- Çin’e ihraç edilecek kirazların Çin ve Türkiye’deki ilgili bitki sağlığı Kanun ve Yönetmeliklerine uygun ve Çin’de karantina konusu zararlılardan ari olacaktır.
2- İhracat sezonu öncesinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Çin Halk Cumhuriyeti Kalite Denetimi, Kontrol ve Genel İdaresi’ne Çin’e ihraç edilecek kirazların yetiştirildiği bahçelerin ve paketleme tesislerinin listesini verecektir.
3- Akdeniz ve Ege Bölgesi’nin kıyı kesimleri hariç, Akdeniz Meyve Sineği(AMS)’nden ari alanlarda yetiştirilen kirazlar için zararlıdan ari alanlar ISPM-26 standardını karşılayacak ve her iki ülke uzmanları tarafından kabul edilmiş olacaktır.
4- Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkili memuru Akdeniz Meyve Sineği’ni takip edecektir. Bu takip sistemi, Akdeniz ve Ege Bölgesi’nin kıyı kesimleri ve hasat sonrası işlem alanları hariç tüm kiraz üretim alanlarına tuzakların yerleştirilmesini içerecektir. Bir kilometrekareye en az bir tuzak yerleştirilecektir. Takip dönemi boyunca ayda en az bir kez feromon değiştirilecek ve tuzak sonuçları yazın ayda dört kez, ilkbahar ve sonbaharda ayda iki kez ve kışın ayda bir kez kontrol edilecektir.
5- Çin’e ihraç edilecek kirazların yetiştirildiği bahçeler, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı(GTHB) tarafından kayıt altına alınmış ve hem Çin Halk Cumhuriyeti Kalite Denetimi, Kontrol ve Genel İdaresi(AQSIQ) hem de Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından onaylanmış olacaktır.
6- Kiraz bahçelerine Çin’e ihraç edilecek kirazlar dışında hiçbir bitki yetiştirilmeyecektir.
7- Çin’e kiraz ihracatı denizyolu veya havayolu ile gerçekleştirilecektir. Akdeniz Meyve Sineği bulaşmış alanlarda üretilen kirazlara soğuk uygulama işlemi uygulanacaktır. Kirazların deniz yoluyla taşınmasında soğuk uygulama işlemi, yükleme öncesinde veya taşıma sırasında yapılabilecektir. Kirazların hava yoluyla taşınmasında ise soğuk uygulama, yüklemeden önce yapılacaktır. Soğuk uygulama işlemi sevkiyattan önce ya da nakliye esnasında gerçekleştirilebilecektir. Soğuk uygulama işlemi ardışık 16 gün boyunca 1 0C veya altında gerçekleştirilecektir ve spesifik prosedürler Çin’in soğutma işlemi prosedürlerine uygun olacaktır.
8- Paketleme öncesinde kirazlar seçilecek, tasnif edilecek ve arındırılarak Çin’e ihraç edilecek kirazlarda böcek veya akar, çürük meyve, dal, yaprak, kök ve toprak bulunmaması sağlanacaktır.
9- Çin’e ihraç edilecek kirazların ambalajlama hattı sadece onlar için kullanılacak ve zararlı bulaşmasını önlemek için onlara ayrılmış hatta başka meyveler paketlenmeyecektir.
10-Paketlenen kirazlar ayrı bir yerde muhafaza edilerek zararlı bulaşması önlenecektir. Kiraz kolilerine İngilizce olarak menşei (bölge) yeri ve kiraz bahçesinin, paketleme yerinin ve üreticinin ismi veya kayıt numarası yazılacaktır. Her çıkış paletinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı karantina kontrollerinin yapıldığı belirtilecek ve İngilizce olarak “Çin Halk Cumhuriyetine İhraç” yazılacaktır. Kirazların paketleme materyalleri temiz ve kullanılmamış olacak ve ilgili Çin bitki sağlığı gerekliliklerini karşılayacaktır.

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

Güncel: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler