Zeytinyağı kalite yarışmasına uluslararası standart geliyor

·

27 Şubat 2017

·

Bu haberde ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Zeytinyağı kalite yarışmasına uluslararası standart geliyor

27 Şubat 2017

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Şub 20, 2024

Zeytinyağı kalite yarışmasına uluslararası standart geliyor

İspanya’da 2000-2001 sezonundan bu yana uluslararası düzeyde düzenlenen “Mario Solinas Natürel Sızma Zeytinyağı Kalite Yarışması” ulusal düzeyde ilk kez Türkiye’de yapılacak. Yarışma ile Türkiye’nin en kaliteli natürel sızma zeytinyağları seçilecek. Yarışmaya son başvuru tarihi 10 Mart 2017 olarak belirlendi.
Türkiye’de üretilen zeytinyağları için uluslararası standartlarda kalite yarışması düzenleniyor.Yarışma ile natürel sızmada en kaliteli zeytinyağları seçilecek.
İspanya’da 2000-2001 sezonundan bu yana uluslararası düzeyde düzenlenen “Mario Solinas Natürel Sızma Zeytinyağı Kalite Yarışması” ulusal düzeyde ilk kez Türkiye’de yapılacak.
Uluslararası Zeytin Konseyi’nin (UZK) himayelerinde, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) tarafından,“Uluslararası Zeytin Konseyi MarioSolinas Türkiye; Natürel Sızma Zetinyağı Kalite Yarışması” adıyla ilk kez düzenlenecek yarışmaya son başvuru tarihi 10 Mart 2017 olarak belirlendi.
Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Ümmühan Tibet,natürel sızma zeytinyağının kalite kriterlerinin saptanmasında ve duyusal analizin kurallarının oluşturulmasında çok büyük emek veren uzman, İtalyan asıllı Prof. Mario Solinas olduğunu söyledi. Solinas’ı anmak ve uluslararası alanda üstün nitelikli natürel zeytinyağlarını seçmek için 2000-2001 hasat döneminden beri İspanya Madrid’de Uluslararası Zeytin Konseyi(UZK), kalite yarışması düzenlendiğini belirten Tibet: “Dünya’nın en prestijli kalite yarışması olarak kabul edilen “Mario Solinas Kalite Yarışması”nın ulusal bölümü olan “UZK Mario Solinas Türkiye; Natürel Sızma Zeytinyağı Kalite Yarışması” için başvurular başladı. Başvurular 10 Mart 2017 tarihinde sona erecektir.”dedi.
Amaç kaliteyi ve tüketimi artırmak
Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Ümmühan Tibet, yarışmanın Türkiye’de kalite altyapısının geliştirilmesi, kalite algısının yaygınlaştırılması ve teşvik edilmesi adına önemli bir adım olacağını belirterek şunları söyledi: “Bu yarışma ile aynı zamanda ülkemiz zeytinyağlarının dünyada daha etkin tanınması ve kalitemizin bir kez daha tescil edilmesi de sağlanmış olacaktır. Zeytinyağı üretimimizi ve ihracatımızı artırmak ve ülkemizde 1,8 kilogram seviyesindeki zeytinyağı tüketimini 5 kilogram seviyesine çıkarmak istiyorsak daha kaliteli zeytinyağı üretmek, zeytinyağında kalite artışını teşvik etmek en önemli hedefimiz olmalıdır.”
Başka ülkeler sıraya girdi
“Natürel Sızma Zeytinyağı yarışmaları arasında dünyanın en prestijli kalite yarışması olarak bilinen Mario Solinas Yarışmasının Uluslararası Zeytin Konseyi’nde Türkiye’yi temsil eden Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile UZZK’nin çabaları ile Türkiye’de düzenleneceğini anlatan Tibet: “Bizim girişimimizin ardından Portekiz vediğer bazı ülkeler de ulusal Mario Solinas yarışması düzenlemek için başvuruda bulundular. Dünyada ilk defa ulusal boyutta yapılacak bu yarışmada, Uluslararası Zeytin Konseyi’nin tanıdığı dünyanın çeşitli ülkelerinden gelecek olan jüri üyeleri görev yapacak. Bu ilk yarışmaya ne kadar çok başvuru olursa ülkemiz için o kadar iyi olur, herkesin şansı eşit, başvuru sahipleri böylesine prestijli bir yarışmada zeytinyağlarını tanıtma şansına kavuşacaklar. Numunelerin kimyasal ve duyusal analizleri akredite laboratuarlarda yapılacak, seçkin bilim insanlarının oluşturduğu Teknik Komite tarafından uygun bulunan numuneler yarışmaya hak kazanarak uluslararası jürinin değerlendirilmesine sunulacaktır.” dedi.
Yarışma 3 kategoride düzenleniyor
Naturel Sızma Zeytinyağı Yarışması’nın “yoğun meyvemsi”, “orta meyvemsi ve “hafif meyvemsi” olmak üzere 3 kategoride düzenleneceğini hatırlatan Tibet şu bilgileri verdi: “İlk 3’e giren ve mansiyon alanlar olmak üzere toplam 12 ödül verilecek.Ödüller 26-29 Nisan 2017 tarihleri arasında İzmir’de yapılacak olan OLIVTECH Zeytin, Zeytinyağı ve Teknolojileri Fuarı sırasında Uluslararası Zeytin Konseyi İcra Direktörü Abdüllatif Gheidera tarafından verilecek. Abdüllatif Gheidera sadece ulusal yarışma sonuçlarını değil aynı zamanda Madrid’de yapılan Uluslararası Zeytinyağı Yarışması sonuçlarını da İzmir’de açıklayacak. Bu yarışmalarla dünya zeytinyağı sektörünün heyecanı Olivtech Fuarı’na taşınacak.”

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

Güncel: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler