“Tarım yarın çok önemli olacak”

Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

“Tarım yarın çok önemli olacak”

08 Şubat 2017

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Köşe Yazısı

Güncelleme: Şub 8, 2017

“Tarım yarın çok önemli olacak”

Yazının başlığı DÜNYA Gazetesi’nin Kurucusu,unutulmaz gazeteci Nezih Demirkent’e ait. Bugün herkesin anlamaya çalıştığı tarımın önemini,Nezih Bey, 20 yıl önce görmüştü.Görmekle kalmayıp tarımın gündeme gelmesi için büyük çaba göstermişti.
Tarım yazmamı istediğinde: “Tarım yarın çok önemli olacak.Gazete olarak tarım haberlerine,yazılarına daha çok yer vermek istiyoruz.Senin tarım yazmanı istiyorum. Bu konuda uzmanlaşırsan tarımı en iyi bilen ve herkesin danıştığı,bilgisine başvurduğu gazeteci olursun” demişti.
Bir çok yerde sohbet tarım gazeteciliği,tarım yazarlığı konusuna geldiğinde genellikle iki soru soruluyor. Birincisi, tarım yazarlığını nasıl seçtiğim, ikincisi, gerçek mesleğimin ne olduğu sorusu.
Tarım yazarlığını ben seçmedim.Doğrusu aklımdan bile geçirmediğim bir işti. Evet, yazar olmak istiyordum. Fakat,istediğim tarım yazarlığı değildi. DÜNYA Gazetesi’nin Kurucusu rahmetli Nezih Demirkent’in 20 yıl önce ” Tarım yarın çok önemli olacak” diyerek tarım yazmamı istediğinde Türkiye’nin tek tarım yazarı vardı: Sadullah Usumi.
Cumhuriyet Gazetesi’nde “Çiftçi Dostu” adıyla yazılar kaleme kalan Sadullah Bey’i örnek göstererek tarım yazmamı isteyen Nezih Demirkent o gün tarımın gelecekte ne kadar önemli olduğunu görmüştü. Gazetesinde tarım konularının yazılmasını,sektörün sorunlarının,çözüm önerilerinin dile getirilmesini istiyordu. Bunu ekonomik kaygılarla değil, gazeteciliğin evrensel ilkeleri çerçevesinde her kesimin sesinin duyurulması gerektiğine inandığı için istiyordu.
“Köylüler gazete okumaz” diye yıllarca görmezlikten gelinen,haber değeri görülmeyen çok geniş bir kesimin sesinin ,sorunlarının gündeme taşınmasını gazeteciliğin vazgeçilmez görevi olarak görüyordu.
İkinci soruya gelince,ziraat mühendisi,veteriner hekim,gıda mühendisi gibi tarım alanında bir eğitim almadım. Ege Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Bölümü öğrencisiyken başladığım gazetecilik mesleğini 30 yılı aşkın bir süredir sürdürüyorum. Gazeteci gözüyle, gazeteciliğin özünde olan araştırmacı ve muhalif bir kimlikle tarımı yorumlamaya,yazmaya gayret gösteriyorum.
Nezih Demirkent’in 20 yıl önce “Tarım yarın çok önemli olacak” dediği günlerde gazetelerde tarım konuları pek yer almazdı. Sel,kuraklık,hastalık gibi büyük bir felaket olduğunda ancak gazetelere haber olurdu. Tütün baş fiyatı açıklandığında, seçimden seçime köylü hatırlandığında haber olarak kendine yer bulan tarım sektörü üvey evlat olarak nitelendiriliyordu.
Bugün, Nezih Demirkent’in 20 yıl önce öngördüğü gibi tarım o kadar önemli hale geldi ki, gazetelerin çoğu tarım haberlerine daha geniş yer veriyor. Ekonomi sayfalarında tarım ve gıda konusunda hemen her gün haberler yer alıyor. Bazı gazeteler düzenli olmasa da aldıkları reklamlarla bağlantılı olarak tarım sayfaları hazırlıyor.
Çok sayıda tarım dergisi yayınlanıyor. Tarım konusunda 24 saat yayın yapan tematik televizyon kanalları var. Yine çok sayıda internet sitesi tarım konusunda yayın yapıyor.
Sosyal medyada tarım ve gıda konuları yaygın olarak tartışılıyor. Kentlerde yaşayanlar tarım konusunda artık daha çok duyarlı. Sosyal medyaya bakıldığında kırsalda yaşayan çiftçiler ağırlıklı olarak Facebook kullanıyor. Kentte yaşayan ve tarım gıda konularına duyarlı olanlar Twiter’ı tercih ediyor.
DÜNYA Gazetesi’ne gelince, Nezih Demirkent’in ilkeleri doğrultusunda kurumsal yapısını güçlendirerek,yaşanan ekonomik krizlere rağmen günün teknolojilerini de kullanarak yoluna devam ediyor. Tarım konusundaki öncülüğünü, habercilikteki güvenirliliğini ve referans olma özelliğini geliştirerek sürdürüyor. Gazetenin yanı sıra online olarak yayınlanan ve anlık güncellenen www.dunya.com’da haberleri ile, Haziran 2012’den bu yana 3 ayda bir yayınlanan 4 Mevsim Tarım Dergisi ile tam da Nezih Bey’in istediği doğrultuda tarımı yazmayı,gündemde tutmayı sürdürüyor.
Dünya Gazetesi ve yayın grubu olarak Yönetim Kurulu Başkanımız Didem Demirkent,Genel Yayın Yönetmenimiz Hakan Güldağ ve Başyazarımız Osman S.Arolat’ın bilgi birikimi ve yol göstericiliğinde tarımı yazmayı,gündemde tutmayı sürdüreceğiz. DÜNYA’yı okuyanlar, internetten takip edenler tarım konusunda ilk ve doğru bilgileri almanın ayrıcalığını bundan sonra da yaşayacak.
“Tarım yarın çok önemli olacak” diyerek ufkumuzu açan, yol gösteren gazetemizin Kurucusu, Nezih Demirkent’i ölümünün 16. yılında, tarih bilgesi Prof.Dr.Işın Demirkent’i ölümünün 11.yılında saygı ve özlemle anıyoruz.

Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar

Tarım,Tarım gazeteciliği: İlişkili Diğer Makaleler

En Son Yayınlanan Makaleler