Zeytinyağı sahtekarları, tüketiciyi "Ayvalık" la aldatıyor

Tarım Haberleri

·

19 Aralık 2016

·

Bu haberde ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Zeytinyağı sahtekarları, tüketiciyi "Ayvalık" la aldatıyor

19 Aralık 2016

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Şub 22, 2024

Zeytinyağı sahtekarları tüketiciyi “Ayvalık” la aldatıyor

Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, gıdada tağşiş ve taklit yapan 96 firmaya ait 150 parti ürünü teşhir etti. Teşhir edilen ürünler arasında ilk sırada zeytinyağı yer aldı. Zeytinyağında taklit ve tağşiş yapanların tüketiciyi kaliteli yağı ile bilinen “Ayvalık” ile aldattıkları dikkat çekiyor.
Gıda,tarım ve Hayvancılık Bakanlığı gıdada tağşiş ve taklit(sahtekarlık) yaparak tüketicileri aldatanları 2012 yılından beri teşhir ediyor. Bakanlık son olarak 17 Aralık 2016’da “Kamuoyuna Duyuru” başlığı işle 96 firmaya ait 150 parti üründe sahtekarlık yapıldığını duyurdu. Taklit ve tağşişte zeytinyağı ilk sırada yer aldı. Sahte zeytinyağı üreten firmaların tüketiciyi, kalitesiyle bilinen “Ayvalık zeytinyağı” adını kullanarak aldattıkları ortaya çıktı.
Taklit ve tağşiş yapan zeytinyağı firmalarının tüketiciyi kalitesi ile bilinen “Ayvalık zeytinyağı” ile aldattıkları ortaya çıktı.
Doktorların başta kalp hastaları olmak üzere sağlık için önerdiği zeytinyağının, diğer yağlara göre fiyatının yüksek olması nedeniyle taklit ve tağşiş yapanlar için en cazip ürün olarak öne çıkıyor. Bu üründe taklit ve tağşiş yapanlar; yaygın olarak pamuk, kanola, aspir,mısır gibi yağlı tohumlardan elde edilen yağları sızma zeytinyağı olarak piyasaya sürüyor.
Tüketici “Ayvalık” la aldatılıyor
Zeytinyağında tağşiş ve taklit yapan firmaların tüketicileri “Ayvalık zeytinyağı” adını kullanarak aldattıkları ortaya çıktı. Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın 17 Aralık’ta teşhir ettiği firma ve ürünlere bakıldığında sahte zeytinyağı üretiminin İzmir, Aydın, Denizli, Hatay, Manisa Akhisar’da yoğunlaştığı dikkat çekiyor.
İzmir Torbalı’da üretilen ve içinde tohum yağları tespit edilen “Ayvalık Hasat” markalı zeytinyağı piyasaya “naturel sızma zeytinyağı” olarak sunuluyor. Denizli Pamukkale’de üretilen “Gurme Ayvalık” markalı naturel sızma zeytinyağı olarak piyasaya arz edilen üründe de tohum yağları tespit edildi.
Denizli Pamukkale’de üretilen ve “Ayvalık Naturel” markasıyla piyasaya arz edilen sızma zeytinyağlarının da aslında zeytinyağı olmadığı,tohum yağları tespit edilmesi nedeniyle teşhir edildi. Burada dikkat çekici olan ise, işletmenin Ayvalık’ta görünmesine rağmen, dolum yerinin Denizli Pamukkale’de olması. Teşhir edilen ve marka olarak “Ayvalık Naturel” adını kullanan bir başka üretici firma ise Aydın Efeler’de faaliyet gösteriyor.
Çanakkale’de üretilen ve bakanlık tarafından teşhir edilen bir başka ürün ise, “Ayvalık Safir Naturel” markası ile tüketiciye sunulan sızma zeytinyağı. Bu yağda da tohum yağları tespit edildi.
Ayçiçekyağında 12 marka teşhir edildi
Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın teşhir ettiği ürünlerden birisi de ayçiçekyağı. Bakanlık açıklamasına göre, 12 marka ayçiöek yağında başka tohum yağları tespit edildi. Bunun anlamı, fiyatı daha ucuz olan kanola,aspir ve pamukyağının ayçiçekyağına karıştırılarak satıldığını gösteriyor.
Domuz eti revaçta
Et ve et ürünlerinde ise tek tırnaklı eti tespiti,at eti,domuz eti tespit ediliyor. Diyarbakır’da satılan Adana Kebap’ta tek tırnaklı eti, Aydın’da satılan İzmir Köfte’de ve dana but diye satılan etin domuz eti olduğu tespit edildi ve teşhir edildi. Bir çok sucuk markasında,dana salam,et döner,ızgara köfte ve pidelerde ise kanatlı eti tespit edilerek teşhir edildi. Et ve et ürünlerinde toplam 30 firmanın 35 ürününde “laboratuvar sonucu ile taklit ve tağşiş yaptığı ” tespit edilerek teşhir edildi.
Süt ve süt ürünlerinde jelatin ve bitkisel yağ tespiti
Taklit ve tağşişin en çok yapıldığı ürünler arasında peynir,tereyağı,yoğurt gibi süt ürünleri var. İstanbul Maltepe’de satışa sunulan keçi yoğurdunda jelatin, manda yoğurdunda bitkisel yağ ve inek sütü tespit edildi.Peynirlerde bitkisel yağ ve nişasta tespiti, yoğurtlarda bitkisel yağ,geleneksel tereyağı diye satılan yağda bitkisel yağ,süt yağı harici yağ tespiti yapıldığı için toplamda 29 firmanın ürettiği 42 üründe taklit ve tağşiş tespit edilerek kamuoyuna teşhir edildi.
Çikolata,bal ve takviye edici gıdalar
İkisi İstanbul biri İzmir’de olmak üzere 3 çikolata firması teşhir edilirken,takviye edici gıdalar ve benzeri ürünler kapsamında 4,bal üreticisi 4 firmanın ürünleri” kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş,değiştirilmiş ürün” teşhir edildi.

Bakanlığın duyurusuna buradan ulaşabilirsiniz.
http://www.tarim.gov.tr/Duyuru/494/Kamuoyuna-Duyurulur
http://www.tarim.gov.tr/Lists/Duyuru/Attachments/494/Ifsa_17.12.2016.pdf

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

  1. Sena 2 Mart 2017 - 13:12 - Yanıtla

    Tarım Bakanlığı duyarlı değil, ilgili değil. Belki biraz

: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler