AB’den nar ve limona sıkı denetim geliyor

·

14 Aralık 2016

·

Bu haberde ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

AB’den nar ve limona sıkı denetim geliyor

14 Aralık 2016

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Şub 20, 2024

AB’den nar ve limona sıkı denetim geliyor

Avrupa Birliği, 1 Ocak 2017 itibariyle Türkiye’den ithal edeceği limon ve nar için yüzde 20 sıklıkta zirai ilaç kontrolü yapacak. Bu oran şimdiye kadar yüzde 10 seviyesindeydi. Fındıkta ise rastgele yapılan aflatoksin kontrolü ise yüzde 5 sıklıkla yapılacak.
Avrupa Birliği, 1 Ocak 2017’den itibaren Türkiye’nin de aralarında olduğu bazı ülkelerden ithal ettiği tarım ürünlerine yönelik denetimlerini artırıyor. Buna göre, 1 Ocak 2017’den itibaren Türkiye’den Avrupa Birliği’ne yapılacak limon ihracatında pestisit(tarım ilacı) kontrol oranı yüzde 10’dan yüzde 20’ye çıkarılacak. Limonda olduğu gibi nar ithalatında da yüzde 20 sıklıkta pestisit(zirai ilaç) kontrolü yapılacak.
Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nden ihracatçı birliklerine gönderilen yazıda yeni uygulama ile ilgili uyarıda bulunuldu. Ekonomi Bakanlığı’nın yazısında; Avrupa Birliği’nin (AB), hayvansal menşeli olmayan yem ve gıdaların ithalatında artırılmış resmi kontrol uygulamasına ilişkin 669/2009/EC sayılı Yönetmeliği’ni düzenli aralıklar ile gözden geçirdiği; bu kapsamda, söz konusu Yönetmeliğin I sayılı Eki’ni tadil eden 2016/2107/EC sayılı Komisyon Uygulama Yönetmeliği’nin Avrupa Birliği Resmi Gazetesi’nin 2 Aralık 2016 tarihli ve L 327 sayılı nüshasında yayımlandığı; 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek Yönetmelik kapsamında ülkemiz menşeli limonlarda pestisit kalıntılarına yönelik kontrol sıklığının yüzde10 oranından yüzde 20’ye yükseltildiği ve ülkemiz menşeli narlarda pestisit kalıntılarına yönelik kontrol sıklığının yüzde 20 olarak belirlendiği bilgisine yer verildi.
Fındıkta aflatoksin kontrolü
Söz konusu yazıda, bazı yem ve yiyecek maddelerinin üçüncü ülkelerden ithalatında aflatoksin bulaşma riski nedeniyle özel durum uygulaması yapılması hakkında 884/2014/EC sayılı Komisyon Uygulama Yönetmeliği’ni tadil eden 2016/2106/EC sayılı Komisyon Uygulama Yönetmeliği’nin, yayımlanmasını takip eden 20’nci gün yürürlüğe girmek üzere, Avrupa Birliği Resmi Gazetesi’nin 2 Aralık 2016 tarihli ve L 327 sayılı nüshasında yayımlandığı; anılan mevzuat değişikliği kapsamında, ülkemiz menşeli fındık ürünü ile türev ürünleri ihracatında uygulanan aflatoksin fiziksel kontrol sıklığının “rastgele” seviyesinden yüzde 5’e çıkartılacağı bilgisine yer veriliyor.
İncir’de denetim sıklığı düşüyor
Avrupa Birliği’nin yaptığı mevzuat değişikliği ile Türkiye menşeli kuru incir ile türev ürünlerinin Avrupa Birliği’ne ihracatında aflatoksin riski açısından fiziksel kontrol sıklığının ise yüzde 20 oranından yüzde 10’a indirilmesi öngörülüyor.
Uygulama yeni yılda başlayacak
Avrupa Birliği Resmi Gazetesi’nde yayınlanan mevzuat değişikliği ile Türkiye’den ihraç edilecek limon ve nar ihracatında 1 Ocak 2017’den itibaren yüzde 20 oranında sıklıkla pestisit kontrolü yapılacak. Fındıkta ise bugüne kadar rastgele yapılan aflatoksin denetimi, yeni yılda yüzde 5 sıklıkla yapılacak.

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

Güncel: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler