İç savaşlar açlığı körüklüyor

·

10 Aralık 2016

·

Bu haberde ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

İç savaşlar açlığı körüklüyor

10 Aralık 2016

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Şub 20, 2024

İç savaşlar açlığı körüklüyor

Dünyanın değişik bölgelerinde yaşanan iç savaşlar milyonlarca insanın açlıkla karşı karşıya kalmasına neden oluyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü(FAO)’nun Mahsul Beklentileri ve Gıda Durumu Raporu’na göre gıda yardımına muhtaç 39 ülke var. Bu ülkelerin 21’inde iç savaş yaşanıyor.
İç savaşların ve iklim kaynaklı krizlerin 2016’da gıda güvenliği üzerinde büyük baskı oluşturmaya devam ettiği belirtilen Raporda,küresel tahıl stokları iyi yetişme koşullarından dolayı olumlu gözükse de, geçmişte yaşanan kuraklığın  ve çatışmaların olumsuz etkisi hala sürüyor. 
Çatışmalar gıda güvenliğini tehdit ediyor
Rapor; insani yardım planları için yerel gıda krizlerinin başlıca sebeplerine bakıyor. Azalan gelirler, yüksek fiyatlar ve bozulan dağıtım ağlarından dolayı gıda üretimindeki düşüş ya da gıdaya erişimin zorlaşması çatışmaların yerel gıda krizlerindeki etkilerini oluşturuyor.
Mülteci hareketlerinin yoğun yaşandığı ev sahibi ülkeler olan Kamerun ve Çad da dahil, iç savaşlar ve iç savaşların sonuçları 39 ülkenin 21’inde görülüyor. Geniş alana yayılan iç savaş, Orta Afrika Cumhuriyeti’nde olduğu gibi hanelerin üretim mallarının kaybına ya da azalmasına neden oluyor veya Güney Sudan’da olduğu gibi tarımsal faaliyeti olumsuz etkiliyor. Güney Sudan’ın bazı bölgelerinde iyi mahsullerin sadece kısa dönem olumlu etkileri oluyor; çünkü devam eden çatışmalar halkın tarımla ilgilenmesini engelliyor, en korunmasız kesimleri kıtlıkla karşı karşıya bırakıyor.
Suriye’de 9.4 milyon insan aç
Suriye’de devam eden iç savaş nedeniyle 9.4 milyon insan gıda yardımına ihtiyaç duyuyor. Bu senenin buğday üretiminin kriz öncesi dönemden yüzde 55 daha az olması bekleniyor.  Yemen’de devam eden çatışmalar, Haziran ayında 14.2 milyon olarak belirlenen gıda güvenliğinden yoksun insan sayısını artırdı. Irak’ta artan çatışma ortamı ülke içinde yerinden edilmelere sebep olurken gıda güvencesizliği Afganistan’da 8 milyon kişiyi etkiliyor.
İşte o 39 ülke
Dışarıdan gıda yardımına ihtiyaç duyan 39 ülke; Afganistan, Burkina Faso, Burundi, Kamerun, Orta Afrika Cumhuriyeti, Çad, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Kongo, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, Cibuti, Eritre, Etiyopya, Gine, Haiti, Irak, Kenya, Lesotho, Liberya, Libya, Madagaskar, Malavi, Mali, Moritanya, Mozambik, Myanmar, Nepal, Nijer, Nijerya, Pakistan, Papua Yeni Gine, Sierra Leone, Somali, Güney Sudan, Sudan, Swaziland, Suriye, Uganda, Yemen ve Zimbabve.

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

Güncel: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler