Türkiye'den 69 ülkeye sebze tohumu ihraç ediliyor

·

05 Aralık 2016

·

Bu haberde ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Türkiye'den 69 ülkeye sebze tohumu ihraç ediliyor

05 Aralık 2016

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Şub 20, 2024

Türkiye’den 69 ülkeye sebze tohumu ihraç ediliyor

Tarımın temeli olan tohumda yüzde 100 yerli sermayeli Yüksel Tohum, Araştırma-Geliştirme yatırımları ve tohum ıslahı ile Türkiye’de pazar lideri olmanın yanı sıra, 69 ülkeye 300 den fazla tescilli hibrit sebze tohumu ihraç ediyor.
Sahip olduğu tohum teknolojisi, başarılı çalışmaları nedeniyle dünyanın dev tohum ve kimya şirketlerinin satın almak istediği şirket konumuna gelen Yüksel Tohum, 4 kıtada 69 ülkede kendi markası ile tohum satıyor.Dünyanın dev firmaları ile rekabet eden ve satın alma tekliflerini geri çeviren Yüksel Tohum,Pakistan’ın en büyük tohum firmasını satın alarak bölgede büyük bir üstünlük elde etti.
Yüksel Tohum Tarım Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yüksel, Antalya’da 16.Growtech Fuarı kapsamında düzenlenen bilgilendirme toplantısında gazetecilere yaptıkları çalışmaları anlattı.
Tohuma sahip olan dünyaya sahip olacak
Tohum sektörünün dünyada stratejik bir öneme sahip olduğunu belirten Mehmet Yüksel şu değerlendirmeyi yaptı: “Tohum bitkisel üretimde kullanılan en önemli girdidir. Üstün vasıflı tohum kullanımı ile amaç, çok yüksek kalite ve verim elde etmektir. Bugün dünyada tohum ıslahı ve ticaretini elinde bulunduran Amerika Birleşik Devletleri, Fransa, Hollanda ve diğer bazı ülkeler aynı zamanda gelişmiş ülkelerdir. Dünyada her geçen gün gıda üretimi daha stratejik bir duruma gelmektedir. Gelişmiş ülkeler diye adlandırdığımız bu ülkeler, dünya genelinde tohum sektörünü,yani gıdayı kontrol etme gücünü elinde tutma adına, yüksek katma değere sahip olan tohum için yüksek ölçütlerde (AR-GE) yatırımı yapmaktadırlar. Yüksel Tohum olarak bizde 25 yılı aşkın bir süreden beri, stratejik öneme sahip, bilimin ve teknolojinin kullanıldığı, dinamik ve güçlü rakiplerin yer aldığı bu sektörde, ülkemiz için ilklere imza atarak, Türk tohumculuğu adına değerler ortaya koyup, ülke tarımını dünyada temsil etmeye devam ediyoruz.”
Sebze tohumu üretiminde ve ihracatında lider
Yüksel Tohum’un 25 yılı aşkın süredir hibrid sebze ıslahı ve tohum üretimi konusunda çalışan Tarım Bakanlığı tarafından “Özel Sektör Araştırma Kuruluşu” olarak tescil edilmiş tamamen yerli sermayeyle kurulan ve işletilen bir Türk Tohum firması olduğunu hatırlatan Mehmet Yüksel: “Domates, biber, patlıcan, hıyar, kavun, karpuz, kabak ve fasulye hibrid sebze türleri üzerinde ıslah çalışmaları yapan, Türkiye’nin en büyük hibrid sebze tohumu ıslahçı ve üretici firmasıyız. Türkiye’de 500’ü aşkın tohum firması var. Fakat, yüzde 90’ı bir tek çeşit ithal edip piyasaya satıyor. Onlar da tohum şirketi sayılıyor.Biz A’ dan Z’ ye tohumla ilgili tüm işleri yapıyoruz. Bir tohum firmasının gücü yaptığı araştırma geliştirmedir yani tohum ıslahıdır. Her firma en iyisi olduğunu söyler. Ama biraz eşeleyince arkasında Holanda,Fransa,İsrail şirketi çıkar. Biz yüzde 100 yerli sermayeli bir şirketiz. Sebze tohumunda ıslah yapan,Ar-Ge’ si olan 8 yerli firma var. Diğer 7 firmanın toplamı ancak Yüksel Tohum kadardır.” dedi
Yabancı şirketlerin gözdesi
Tohumculuğun dünyada stratejik bir sektör olduğunu ve tohumu kontrol edenin dünyada yaşayan 7 milyarı aşkın insanın gıdasını da kontrol edeceğine dikkat çeken Mehmet Yüksel: “Dünyanın dev kimya şirketleri bağımsız tohum şirketlerini tek tek topladı.Satın aldı. Bize de geldiler. Avukatları ve şirket temsilcileri gelip satın almak istediklerini açıkça söylediler. Biz satmayacağımızı söyledik. Dünyada 300-500 bağımsız firmanın yüzde 80’ni satıldı. Avrupa’da 4-5 tane kaldı.Biz de yerli sermeyeli ve bağımsız Türk şirketi olarak devam ediyoruz.Bundan sonra da bayrağımızı dalgalandırmayı sürdüreceğiz.” bilgisini verdi.
4 kıtada 69 ülkeye ihracat yapıyor
Yabancı şirketlerin satın alma tekliflerini geri çeviren Yüksel Tohum,Pakistan’ın en büyük tohum şirketini satın alarak Asya’da çok stratejik bir atılıma imza attı. Bugün 2’si yurt dışında olmak üzere toplamda 7 adet araştırma ve üretim istasyonuna sahip olduklarını anlatan Mehmet Yüksel şunları söyledi: “Güçlü ıslah ve üretim altyapımız sayesinde, her ülkenin isteklerine göre geliştirdiğimiz çeşitlerimiz ve dünyanın çeşitli noktalarına yaptığımız yatırımlarımız ile her geçen gün yurtdışı satışlarımızı arttırmaktayız. Dünya genelinde bulunan bölge ofislerimizle,Hollanda’da Yüksel Seed BV, Pakistan’da Yüksel Seed Asya, Güney Kore’ de Yüksel Tohum Korea, Meksika’ da Yüksel Seed Mexico ve Polonya’ da Yüksel Tohum Poland,yine Pakistan’ da ve Ürdün’ de bulunan araştırma istasyonlarımızla yurt dışı operasyonlarımızı her geçen gün güçlendirip, hedeflerimize emin adımlarla ilerliyoruz. Gerçekleştirdiğimiz ihracatın, küresel anlamda dört bölgeye dağılımı şu şekildedir. Asya Pasifik; yüzde 42, Afrika & Orta Doğu; yüzde 24, Amerika; yüzde 9, Avrupa; yüzde 25. Toplamda 69 ülkeye 300’ün üzerinde hibrid sebze tohumu ihraç ediyoruz. Avustralya’ya tohum satıyoruz. Bir şirket eğer Avustralya’ya tohum satabiliyorsa sektörde çok başarılı kabul ediliyor.”
Sebze tohumunda Türkiye kendine yetebilir
Türkiye’nin sebze tohumunda çok büyük potansiyele sahip olduğunu ve kapılarını ithalata kapatsa kendi ihtiyacını üretebilir konumda olduğunu anlatan Mehmet Yüksel:”Biz sebze tohumunda Yüksel Tohum olarak pazar lideriyiz. Genelde bir firma bir türde iyi konumda olur. Biz domates,biber,hıyar,karpuzda yani 4 türde pazar lideriyiz.Bizim olduğumuz yerlerde İsrail, Hollanda firmaları tohum satmakta zorlanıyor. Sebze tohumlarında yüzde 35 oranında pazara sahibiz. Türkiye bugün sebze tohumuna kapıları kapatsa,ithalat yapmasa, tüm ihtiyacı karşılayacak güce sahibiz. “diye konuştu.
Tohumda gerçekçi tablo
Tohum sektöründe siyahla beyaz kadar bir birine aykırı açıklamalar yapıldığını hatırlatan Yüksel:” Tohumda devrim yaptık,çok iyiyiz demekte doğru değil, Türkiye tohumda çok geri,tohumun hepsi İsrail’den geliyor demek de doğru değil.Sebze için konuşursak, domates, biber,hıyar,patlıcan,kavun,karpuz,kabak gibi ürünlerde iyiyiz. Katma değeri daha düşük hibrid ıspanak,havuç,lahanagiller de ise iyi değiliz.”dedi.
Birlik ve odalara üyelik gönüllü olsun
Bir tohum firmasının faaliyetini sürdürmesi için ziraat odasından ticaret odasına,tohum üreticileri birliğinden,ihracatçılar birliğine kadar 14-15 kuruma üye olmasının zorunlu olduğunu belirten Mehmet Yüksel, bu tür oda ve birliklere üyeliğin zorunlu değil gönüllülük esasına göre olması gerektiğini söyledi. New York Ticaret Odası’na gönüllü olarak üye olduklarını belirten Yüksel,Türkiye’de de bu uygulamaya geçilmesi gerektiğini anlattı. Yüksel, bu kadar stratejik öneme sahip bir alanda teknoloji geliştiren,ıslah yapan ve ihracatla ülkeye döviz kazandıran şirketlere devletin vergi başta olmak üzere bazı destekler sağlaması gerektiğini sözleri,ne ekledi.

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

Güncel: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler