Marmarabirlik zeytin alım fiyatını açıkladı

·

01 Kasım 2016

·

Bu haberde ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Marmarabirlik zeytin alım fiyatını açıkladı

01 Kasım 2016

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Şub 20, 2024

Marmarabirlik zeytin alım fiyatını açıkladı

Sofralık zeytinde dünyanın en büyük üreticisi olan Marmarabirlik 2016-2017 ürün alım fiyatlarını açıkladı. Zeytinin erken kararması nedeniyle ürün alımlarına 22 Ekim’den itibaren başlayan Marmarabirlik, alım kampanyasında tavan fiyatı 180 dane zeytin için kilogram başına 8 lira 30 kuruş olarak açıkladı. Taban fiyat ise 410 dane için 3 lira olarak belirlendi.Marmarabirlik yağlık zeytin fiyatını ise 2 lira 25 kuruş olarak açıkladı.
Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa alım fiyatları ve üretim sezonu ile ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: ” Zeytinin erken olgunlaşması nedeniyle ürün alımlarına 22 Ekim’den itibaren başladık. Kampanya kapsamında 8 kooperatif bölgesindeki toplam 25 bin ortağımızdan 56 bin ton ürün beyanı alındı.Rekolte beyan döneminde Gemlik Kooperatifi’nde 3 bin 300 ton, Mudanya Kooperatifi’nde 13 bin 500 ton, Erdek Kooperatifi’nde 10 bin 500 ton, Orhangazi Kooperatifi’nde 3 bin 100 ton, İznik Kooperatifi’nde 11 bin 700 ton, Edincik Kooperatifi’nde 9 bin 100 ton, Mürefte Kooperatifi’nde 4 bin 300 ton ve Marmara Adası’nda da 500 ton rekolte beyanı alınmıştır. Ortaklarımız Marmarabirlik alım planıyla uyumlu rekolte beyanı vermişlerdir. Dolayısıyla Marmarabirlik bu yıl kotasız alım yapacaktır.”
Marmarabirlik’in piyasa koşullarını göz önüne alarak ürün fiyatlarını belirlediğini söyleyen Asa, 2015-2016 ürün alım kampanyasında ince ve orta taneli ürüne yüzde 74 civarında zam yapıldığını, bunun yağlık zeytinin fiyatının 3,10 TL’ye kadar çıkmasından kaynaklandığına dikkat çekti. Bu yıl yağlık zeytin fiyatlarının ortalama 2 TL civarında olduğunu kaydeden Asa, “Biz bu yıl yine 2,25 fiyat açıklayarak üreticimizin yanında olduk. Yağlık zeytin fiyatı, günün piyasa koşullarında artabilir veya düşebilir. 2016-2017 ürün alım kampanyası kapsamında baş barem fiyatımız ise 8,30 TL olup, taban fiyatımız da 3 TL’dir. 410 taneden daha ince olan ürünler yağlık olarak alınacaktır. Kampanyanın başladığı günden bu yana fiyat araştırması yapmaktayız. Dolayısıyla açıkladığımız fiyatların piyasa koşullarının altında olmadığını çok iyi bilmekteyiz” şeklinde konuştu.
Ürün bedelinin yüzde 60’ı peşin ödenecek
Marmarabirlik olarak 2016-2017 yılında ürün alımı için 230-250 milyon TL’lik bütçeyle yola çıktıklarını belirten Asa, ürün alım bedellerinin yüzde 60’ının peşin ödeneceğini, kalan kısmı için kampanya bittikten sonra değerlendirme yapılacağını açıkladı. Asa, Marmarabirlik’in ürün ödemeleriyle ilgili herhangi bir sıkıntısı olmayacağının da altını çizdi.
Asa, ürün alım fiyatlarının piyasadaki arz talep dengesine göre oluştuğuna işaret ederek, şunları söyledi: “Marmarabirlik’in meşakkatli bir alım sistemi olmasından dolayı kilogram başına 2,5 TL olan üretim maliyeti, örneğin 8 TL olan taban fiyatta yüzde 30 civarında olurken, 3 TL’ye aldığımız üründe yüzde 80’lere tekabül etmektedir. Bu maliyet hesabı göz önüne alındığında, gerek kooperatif bölgelerinde gerekse kuraklıktan dolayı diğer bölgelerde ince ve orta taneli ürün miktarı daha yüksek olduğu için, Marmarabirlik’in vereceği fiyat ne olursa olsun, genel olarak ince ve orta taneli üründe düşüş eğilimi olacaktır. Demek ki arz talep dengesi sadece Marmarabirlik’in fiyatlarına göre oluşmamaktadır. Marmarabirlik’in aldığı ürün 50 bin ton, ülke genelindeki sofralık zeytin üretimi 430 bin tondur.Kooperatif bölgelerindeki fiyatı biz belirliyoruz ama diğer bölgelerdeki fiyatı belirlememiz zaten mümkün değildir. Buna bir örnek verecek olursak, 2011 yılında taban fiyatı 2 TL olarak açıklamıştık ve üreticiden tepki gelmişti. Üretici ürününü kendi havuzuna attı ve daha sonra 2 TL’ye kooperatife vermediği ürünü 0,75 kuruşa satmak zorunda kaldı. Piyasada bu rakamları belirleyen birçok değişken vardır. Ortaklarımız bunları unutmamalıdır.”
Üreticiye uyarı
Üreticinin kooperatifine sahip çıkması gerektiğini belirten Asa, bugün ürün almak isteyen tüccarın yarın üreticinin yanında olma garantisi bulunmadığını söyledi. “Her zaman olduğu gibi 10 gün sonra piyasada yine tek başına Marmarabirlik kalacaktır” diyen Asa, Marmarabirlik’in her yıl, her gün üreticisinin yanında olduğunu, bundan sonra da üreticinin yanında olmaya devam edeceklerini kaydetti. Ortakların da Marmarabirlik’e sahip çıkmaları gerektiğini söyleyen Asa, şöyle devam etti:
“Ortaklarımız şunu çok iyi bilmelidir ki 2010 yılından bugüne kadar, ürün alımları, satışlar ve yatırımlar yönünden Marmarabirlik’te olumlu gelişmeler yaşanmaktadır. Bu kurum zarar eden ve ürün bedellerini bir yıl sonra ödeyen bir durumdan, çok alan, çok satan ve ürün bedellerini kampanya bitiminde hemen ödeyen, sürekli yatırım yapan, her geçen yıl satışlarını artıran bir kurum haline gelmiştir. Aynı zamanda ürün bedellerinin tamamını kendi öz kaynaklarından 1 TL kredi kullanmadan ödemektedir. Bu sistemin bozulmasını istemiyorsak, Marmarabirlik’in bütün ortakları olarak kurumumuza sahip çıkmalıyız.”

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

Güncel: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler