Çiftçi borçlarını 1 yıl ertelemenin koşulları

Tarım Haberleri

·

09 Eylül 2016

·

Bu haberde ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Çiftçi borçlarını 1 yıl ertelemenin koşulları

09 Eylül 2016

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Şub 22, 2024

Çiftçi borçlarını 1 yıl ertelemenin koşulları

Çeşitli afetlerden zarar gören çiftçilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının 1 yıl süreyle ertelenmesine ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı Resmi Gazete’de yayınlandı.Karar kapsamında borçların ertelenmesi için gerekli koşullar şöyle.
1- Yangın, aşırı sıcak zararı, samyeli, çığ, heyelan, taban suyu yükselmesi, sel-su baskını, fırtına, aşırı yağış, aşırı kar yağışı, kar fırtınası, dolu, kırağı, don, kuraklık, yıldırım düşmesi, güneş yanıklığı ve hortum afetlerine maruz kalan ve bu afetler sebebiyle ekilişleri, ürünleri, hayvan varlıkları, tesisleri veya seraları zarar gören çiftçiler bu ertelemeden yararlanabilir.
2- Zararın 1 Ocak- 31 Aralık 2016 tarihleri arasında gerçekleşmiş olması gerekir.
3-Borç ertelemesinden yararlanmak için Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının (Bakanlık) diğer kayıt sistemlerine göre kayıtlı olup üretim faaliyetlerine devam eden gerçek veya tüzel kişi üreticilerin, 24/4/1969 tarihli ve 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu kapsamında olup Bakanlığın görev alanı içerisinde yer alan tarımsal amaçlı kooperatiflerin ve Tarım İşletmeleri Gene] Müdürlüğünün (diğer kamu kurum ve kuruluşları hariç) borçları ertelenebiliyor.
4- Ekilişleri, ürünleri, hayvan varlıkları, tesisleri veya seraları en az yüzde 30 oranında zarar gören ve bu durumları il veya ilçe hasar tespit komisyonlarınca belirlenen gerçek veya tüzel kişilerin borçları ertelenebiliyor.
5- Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından kullandırılan ve hasar tespit komisyonu kararı tarihi itibarıyla vadesi/taksit vadesi/hesap devresi henüz gelmemiş olmakla birlikte bir yıl içinde dolacak olan veya vadesinden itibaren 90 günlük süre içerisinde olan düşük faizli kredi kullandırılmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararlan kapsamındaki tarımsal kredi borçlar 1 yıl süreyle erteleniyor.
6-Borçların ertelenebilmesi için hasar tespit komisyonu karan tarihinden itibaren bir ay içerisinde Ziraat Bankası veya Tarım Kredi kooperatiflerine yazılı olarak başvurulması gerekiyor.
7- Ertelenen borçlara erteleme süresinde yüzde 3 faiz uygulanacak.

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler